Sănătate 440

10 mituri despre somn: Tot ceea, ce nu știai despre hibernarea zilnică

În copilărie înainte de a merge la culcare, mama sau tăticul îți citea legende și mituri, dar acum ai crescut și a sosit timpul să înțelegi singur unde este adevărul și unde sunt miturile despre vis.

Mitul №1: AI ÎNCHIS OCHII – ȘI TE-AI STINS

Nu, te vei stinge, doar atunci când îți vor pune monede pe ochi. Atâta vreme cât ești în viață, chiar și somnul – este o formă de activitate. Sau două forme, pentru că somnul are două faze: somnul lent și rapid.

Somnolența, somnul superficial, care o urmează și somnul profund de apoi – acestea constituie faza lentă a somnului. Atunci când ești în eam se pare că ești ca un telefon mobil, care este conectat la o priză: stai lungit și îți restabilești rezervele de energie. În medie, se reduce tensiunea arterială la 15%, inima bate mai lent (spre deosebire de timpul zilei, într-un singur ritm), respiri mai rar, încetinește metabolismul. Mai pe scurt, o odihnă completă.

Însă, după 70-90 de minute după ce adormi, crește frecvența ritmului cardiac, globii oculari încep să se miște rapid, vezi vise și chiar te ridici parțial (are loc o erecție) – vine faza somnulu numită REM. De asemenea, acest vis este numit paradoxal, deoarece creierul funcționează aproape la aceeași intensitate ca și când ești treaz, dar tu nu percepi semnalele de la organele senzoriale.

Acum, omul se aseamănă mai mult cu un computer, care efectuează un autodiagnostic: prelucrează informațiile primite ziua, are loc o organizație a protecției psihice împotriva stresului. Mai mult decât atât – are loc o analiză și o căutare a răspunsuri la întrebările nerezolvate ale zilei.

Așa că, probabil nu merită data viitoare, într-o noapte plină de cafea, să „aștepți” soluția unei întrebări puse de șef, ci mai degrabă, doar să te culci cu ea? Cu întrebarea, desigur, și nu cu șeful. De exemplu, legendarul „visul lui Mendeleev”, de fapt, nu a fost întâmplător: omul de știință mai mult de o lună în fiecare noapte își punea cărțile pe masă, cu descriere a elementelor chimice, și a reușit ce dorea – în timpul somnului, creierul le-a organizat într-un tabel logic și completat. Astăzi, acest eveniment este dat de neurophysiologi ca un exemplu clasic al mecanismului de cristalizare – atunci când creierul este eliberat noaptea de la zgomotul exterior și alte obstacole, se concentrează pe rezolvarea problemei, pe care nu o poți rezolva așa, pur și simplu, în timpul stării de veghe activă.

Din păcate, somnul REM – cuprinde doar 20-25% din timpul de odihnă noaptea. Numai la nou-născuți, această parte reprezintă jumătate din timpul total de somn (dar, după cum înțelegi tu, ei au și mai multe întrebări la univers). Apropo, iată de ce bebelușii dorm mai mult decât adulții: pe lângă căutarea de răspunsuri, ei mai au nevoie și doar să se odihnească.

Mitul №2: LUMINA DE ZI ȘI DE NOAPTE – ESTE ACELAȘI LUCRU

Înlocuirea somnului de noapte cu cel de zi îi va plăcea organismului tău la fel de mult ca tine – ideea de a compensa lipsa de sex cu o femeie, cu un sex nu cu o femeie. Ai înțeles firul…? Diferența este foarte mare.

De exemplu, un somn lung în timpul zilei, cu care organismul nu este obișnuit, conduce la creșterea nivelului de glucoză și insulină în sânge. Astfel, schimbările frecvente ale regimului – sunt o cale spre tulburările hormonale, și chiar spre diabet.

Mai mult decât atât, „hormon de somn” – melatonina se produce în întuneric, iar ziua conținutul lui în sânge este de o sută de ori mai mic. Ok, tu vei adormi, dar calitatea somnului va fi la un nivel foarte scăzut. Și, în cele din urmă, dacă vei dormi în timpul zilei, vei reduce șansele la o odihnă completă în timpul nopții: schimbarea bioritmului somnului nu te va lăsa să adormi sau va provoca probleme cu adormitul în continuare, după o noapte de veghe.

Mitul №3: O NOAPTE FĂRĂ SOMN – NU ESTE O PROBLEMĂ PENTRU SĂNĂTATE

Organismul tău are o opinie diferită – el, pentru a se recupera, are nevoie de cel puțin două zile, cu două nopți de somn plin. Și problema nu constă numai în oboseala fizică.

O noapte fără de somn – este un mare stres și, la fel ca orice stres, în organismul tău crește brusc nivelul de adrenalină, tensiunea arterială sare, crește deshidratarea. În cazul în care înainte ai avut probleme cu vasele de sânge, toate acestea se pot termina foarte rău.

Dis-de-dimineață, după o astfel de noapte, tu vei vă simți excitare (bună, adrenalina), dar nu vei putea face nimic cu adevărat – creierul nu este odihnit. Excitarea poate scădea ziua, dar va apărea o senzație de detașare față de evenimentele din jur. Cauza – epuizarea sistemului nervos central. Tu lucrezi mai lent și mai rău, și, în cele din urmă, vei „fura” din nou de la somn niște ceasuri prețioase pentru întrebările nerezolvate în timpul zilei.

Cu toate acestea, o noapte fără somn – într-adevăr, nu este o tragedie, dacă ești sănătos, în general. Un alt lucru, dacă acest lucru se întâmplă o dată sau de două ori pe săptămână (salut angajaților revistelor saptamanale!). Aspectul tău exterior va spune totul pentru tine, vei fi epuizat, dar interiorul corpului tau vor avea loc procese foarte interesante: se va ridica nivelul de hormoni de stres, se vor epuiza neurotransmițătorii, va crește consumul de carbohidrați.

Iată prietenii omului cu nopți regulate fără somn: înrăutățirea memoriei, modificări ale dispoziției, iritabilitate și imunitate slăbită. În plus, se reduce secreția de testosteron și a hormonului de creștere somatotropine – tu devii, în toate sensurile acestui cyvât, mai puțin bărbat. Hormonul de creștere este responsabil pentru creșterea masei musculare. În cazul în care nu este de ajuns, caloriile vor fi reținute în stomac sub formă de depozit de grăsime, și nu se vor la bicepși, cât de mult nu ai transpira tu în sala de forță.

Mitul №4: ÎN TIMPUL SOMNULUI POȚI ÎNVĂȚA

Experimentele cu învățarea în timpul somnului au fost efectuate de mai mulți cercetători, sunt multe studii, celor care dormeau li se citeau chiar șu lecții. Și nu este vorba despre somnul, când tu adormeai în timpul perechilor la institut, ascunzându-te în spatele colegilor, ci de experimente serioase și complete, în care dormeau toți stundenții, în timp ce lectorul printre sforăitul și visurile dulci semăna știința inteligentă, bună, eternă. Nu a reușit totuși să semene nimic.

S-a dovedit, că învățarea este posibilă numai atunci când aproape adormi – în timpul stării de dormitare. Această perioadă de timp, în mod normal, are o durată de la câteva zeci de secunde la câteva minute, apoi omul trece în faza de somn profund și lent. Așa că tot ce vei reuși să ții minte – aceasta este tema lecției sau cuvintele ”Bună ziua, dragi studenți”.

Mitul №5: ATUNCI CÂND EȘTI BEAT DORMI MAI BINE ȘI MAI PROFUND

Băuturi alcoolice și somnul profund – s-ar părea, cu ei sunt făcuți unul pentru celălalt. Uneori alcoolul rezolva problema de insomnie atât de radical, încât o persoană nu reușește nici să ia salata de pe masă. Dar, după cum înțelegi, totul este cu mult mai dificilă.

Da, poate și vei adormi tu mai repede, dar calitatea somnului va scădea în mod semnificativ. Deoarece alcoolul contribuie la relaxarea puternică a mușchilor gâtului, poate provoca episoade de apnee – încetarea temporară a respirației, care este adesea însoțită de sforăit.

Mai departe, merge un lanț de evenimente: încetarea respirației duce la o lipsă de oxigen, lipsa de oxigen – la stres, stresul – la eliberarea de adrenalină și la accelerarea frecvenței ritmului cardiac. Scopul tuturor acestor lucruri – de a te forța să te trezești și să respiri din nou. În cazul în care acest lanț se repetă pe tot parcursul nopții, nici poate fi vorba despre o odihnă normală. Somnul se întrerupe permanent, așa că a doua zi te vei simți epuizat și vei dori teribil să dormi.

Mitul №6: SFORĂITUL NU ESTE PROBLEMA CELUI, CARE SFORĂIE, CI A CELEI, CARE DOARME CU EL

În cazul în care o femeie se plânge de sforăitul tău, există mai multe moduri de a rezolva problema: brutal – să-i spui să-ți închidă gura; de compromis – să-i spui să-și astupe urechile cu dopuri; și cel corect – du-te imediat la medic.

Există două tipuri de sforăit „sforăitul primar” – un fenomen pur și simplu de sunet și „sindromul de apnee în somn” – acea oprire de respirație, despre care am vorbit mai sus. Șansele de apariția cesteia sunt mai mari la bărbații supraponderali. Iar pentru ei apneea în somn – este doar un alt factor, care crește riscul de apariție de diabet zaharat, hipertensiune arterială și de accident vascular cerebral: dacă nu dorm suficient, oamenii merg direct la tulburările hormonale.

Există o altă problemă: să te ridici din pat după un astfel de somn zdrențuit este mai dificil nu numai pentru un bărbat în întreg, dar și pentru niște părți ale sale separat. Testosteronul este produs în principal în timpul odihnei de noapte. Astfel, sindromul de apnee în somn la bărbați scade potența. Mai pe scurt, dacă prietena ta se plânge deja de sforăitul tău, ar fi mai bine să mergi la un somnolog, până când ea nu avea motive să se plângă și de alte lucruri.

Dintre metodele existente de diagnostic al tulburărilor de somn, cel mai de încredere și exact este polisomnografia de noapte: în timp ce dormi, se înregistrează indicii tăi respiratorii, nivelul de saturație de oxigen din sânge, tonusul muscular și mișcările ochilor, se efectuează o electroencefalogramă. Din păcate, pentru o examinare completă va trebui să dormi o noapte întreagă într-un laborator de somn. Iar dimineața, un somnlog va evalua rezultatele și va fi capabil de a pune diagnosticul.

Mitul №7: Poți dormi și pentru viitor

Cât de plăcut ar fi – să dormi pentru viitor, atunci când nu ai nimic de făcut. Dar, nici măcar nu visa la așa ceva.

Somnul intră în lista de nevoi, care nu pot fi puse în aplicare „cu rezervă”. Nu poți, de exemplu, să bei destulă apă o dată pentru câteva zile înainte, nu poți primi satisfacție de la o partidă de sex, ca să-ți ajungă și în viitor. Această listă include și comunicarea cu oamenii, deși, aceasta este o întrebare discutabilă.

Chiar dacă un om a dormit un an întreg câte 12 ore pe zi, după 2-3 zile pe picioare, el va începe să adoarmă în orice poziție, chiar și în picioare. Oamenii de știință au efectuat un experiment: la subiecții în această stare, la momentul conversației sau în starea de veghe vizibilă, se observau periodic pe electroencefalogramă activități cerebrale, care sunt caracterisitce somnului. Iar încă în anii 80, un grup de experți din SUA, condus de Alan Rechshaffenom, se ocupau de un lucru prefrat de ei – chinuiau șobolanii. În special, rozătoarele earu private de somn. S-a dovedit că, în acest regim, șobolanii – cu toate că ele sunt niște creaturi rezistente – mureau în a 5-a zi. În același timp, pe fondul consumului intensiv de alimente se observa o epuizare semnificativă a animalelor.

Mitul №8: DE OBICEI, OMUL DOARME TOATĂ NOAPTEA, FĂRĂ A SE TREZI

De fapt, nu. În timpul nopii tu te trezești de mai multe ori: deschizi ochii, te uiți în jurul tău, verifici, dacă totul este în regulă, apoi te întorci pe cealaltă parte și adormi din nou. Acest lucru este normal ca și faptul că, dimineața, nu-ți amintești nimic despre asta. Dar, în cazul în care o persoană, care suferă de tulburări de somn, adormirea instantanee ulterioară poate să nu mai vină.

Mitul №9: UNOR OAMENI LE ESTE SUFICIENT DOAR 4-5 ORE DE SOMN

La Academia Americană de Medicina Somnului a fost efectuat un studiu, la care au luat parte niște voluntari sănătoși. Pe parcursul a 3 nopți, un grup de oameni au dormit 5,5 ore pe noapte, iar celălalt – câte 4 ore. La examinarea finală s-a constatat faptul că datele de laborator ale celor, care au dormit 4 ore au fost ca și cum nu ar fi dormit deloc. Iar la al doilea grup, cu 5,5 ore de somn, au fost marcate modificări caracteristice pentru somnul insuficient.

Morala: chiar dacă ai nevoie să arzi la locul de muncă, încearcă să dormi noaptea cel puțin 5-6 ore și lasă numaidecât timp liber la weekend pentru a dormi normal și pentru a-ți împlini somnul complet. Iar dacă auzi vreun individuum, care spune că doarme regulat câte 4 ore și se simte minunat în același timp, – poți fi sigur, că el minte.

Mitul №10: Somnambulii fac așa lucruri prin somn!

Poveștile despre faptul, precum că omul ar fi comis prin somn ceva extraordinar – a conceput un copil, a plantat un copac și a urcat pe acoperișul unei case străine prin somn – nu au nicio legătură cu realitatea.

În viață, somnambulismul, sau, mai simplu, ”mersul în somn” nu se întâlnește atât de des, precum se aduc certificate la biroul de recrutare – numai la 4-7% din populație. Apropo, acest proces nu are nicio legătură cu Luna de pe cer.

Somnambulismul – este o varietate de tulburări de somn, numite „parasomnii” și apar, de obicei, în faza de somn lent. Acest om nu umblă prin cartier, ci doar se răsucește mult în pat, se poate scula în picioare și apoi se culcă din nou, dar cel mai mult, de ce este capabil el – este de a merge pe hol.

Această tulburăre nu necesită niciun tratament special. La parasomnii, pe lângă somnambulism, fac parte și vorbitul în domn, frici nocturne și coșmaruri. Toate acestea se pot întâmpla în cazul unui stres puternic sau unei încordări mentale excesive, de aceea este foarte important să poți să lași „munca” la locul de muncă.

Dacă suferiți de insomnie, aveți sfaturi despre cum să adormi repede 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *