Lifestyle 314

10 reguli simple,cum să comunicăm cu parinții în vîrstă

Ce nu e voie să faci:

1. Nu încerca să îi schimbi

În copilărie părinții de multe ori ne-au bătut la cap vorbindu-ne  despre  băiatul vecinului ,care învață mult mai bine decît noi și ascultă de părinți. Pe măsură ce îmbătrânesc,noi începem să îi răspundem la fel: « Privește ,vecina noastră  face plimbări zilnice, dar tu ziua întreagă stai în casă ».

Nu e nevoie sa încercați ca să îi schimbați, pe aceștia nu mai e posibil să-i modernizezi. Noi putem doar să îi                       primim așa cum sunt. Dacâ cineva a fumat pînă la 80 de ani, posibil că  nu va mai renunța de fumat. Un  subaltern de al meu mereu face glume spunînd « Fac exerciții de respirație,pîna cînd se termina țigările».

2.Nu te învinui

Simțul vinovăției ne urmăreste pe toți. Orice nu s-ar întimpla,întodeauna rămîne un sentiment că ceva nu am realizat,că undeva am neglijat,ne-am comportat necorespunzător cu părinții,Nu trebuie să te învinovațești.Vinovat e timpul.Trebuie să avem grijă de noi și să învațăm să ne relaxăm. Dacă  am trăi viața unei persoane în vârstă,la un final rămîi vinovat: fiind acuzat că nu ne-am realizat.De ce nu te-ai casatorit? De ce nu ai nascut copii?

3.Nu intra în conflict

Agresiunea persoanelor în vîrstă provine  din nemulțumirea de sine. Atunci cînd primești cauza agresiuni,cînd îi zîmbești unei rude în vîrstă și nu răspunzi la provocări , agresiune dispare.Dacă ai raspuns – ai patit-o.

Trebuie să înveți să schimbi subiectul conversației. Într-o atmosferă calmă, încercați în discuția cu părinții să schimbați vectorul conversației. Acest exercițiu  vă v-a ajuta într-o situație de conflict.

4.Nu aștepta  placer din discuțiile voastre

Ultimii 15 ani lucrez cu persoanele în vîrstă. Cînd ei incep să mă scoată din fire, încerc să mă abțin, iar apoi înțeleg că nu am pe cine sa mă supar: ei nu sunt doar părinții noștri, dar suntem noi peste 20,30, 40 de ani.
5. Nu te certa
Există multe momente, cînd iți vine să raspunzi înapoi. Una din elevele mele  ma rugat  să cumpar  o bucată de lemn foarte mare și grea,doi ani am taiat în lemn ca să facem o sculptură. Mai apoi se plîngea  la toți spunînd ca eu i-am dat o muncă  foarte grea. Auzisem toate acestea dar nu îi răspundeam.Eu nu pot să îi aduc aminte și să îi zic : « Tu singură mai rugat sa  o cumpar», — ea pur și simplu nu-și amintește. Atunci când știi cu cine ai de-a face, totul devine mult mai ușor.

 Ce trebuie să faci:

6.Compatimește, dar să nu îți fie milă

Compasiune – un lucru foarte important. Dar este necesar să facem diferența  dintre compasiune și milă – este cerul și pământul. Mila ne dezarmează: fiinduți milă de o persoană, noi nu îl putem ajuta în nici un fel. Compasiunea poate fi diferită, inclusiv cinică sau activă.
7. A conduce
Părinții nostril își doresc, ca noi sa fim de success. Dacă mă duc la părinții mei și încep să mă  plâng, ei deja nu mă pot ajuta cu nimic. Așa că am împărțit cele două adevăruri: este adevărul bun și este adevăr, care mai bine ei să nu îl știe niciodată. Bunăstarea noastră – cheia succesului lor,aceasta trebuie sa ținem minte întodeauna.
8. Să le cunoști «caracteristicile tehnice »
Нужно абсолютно точно знать, с кем мы имеем дело. Надо понять, что такое человек не видящий, не слышащий, не могущий встать. Чтобы понять, что такое слепой человек, попробуйте очутиться на его месте: хотя бы порисуйте в темноте.

Trebuie să știm la sigur cu cine avem de-a face. Să înțelegem , ce este asta să nu vezi, să nu auzi,să nu te poți ridica pe picioare.Ca să înțelegem mai bine ce este asta sa fii orb, încercați să va puneți în pielea lor: încercați să desenați ceva în întuneric sau cu ochii închiși.
9. Gestionarea impresiilor
Atunci când vrem să protejam  pe cei  în vârstă de escroci, toate sfaturile legate de îmbunătățirea securității: ușa de fier, camera de supraveghere, cînd le interzici să se apropie de ușă. De fapt, răspunsul este foarte simplu: trebuie să le gasim ocupație.

Mai întii urmărește ce îi interesează ,mai apoi să ii dai ceva .Dacă doresti ca o persoană în vîrsta sa plece mai devreme,pur și simplu,îl asezi pe un scaun și începe a sufla praful de pe el — mult nu o să stea. Mătușa mea, de exemplu, îi plăcea foarte mult să tapeze poeziile lui Pușkin la un computer  foarte vechi. Sau altă cunoscută — bătrânică de 80 de  ani  — care deja nu mai aude nimic,dar poate înota în piscină în cinci poziții. Foarte bine atunci cînd este o oarecare relație cu nepoții, important ca aceștia să nu influențeze negativ asupra lor.
10. Iertarea
Trebuie să ne învățăm să lăsăm  supărările în ziua de ieri. Asta ca și cum e un computer – tu îl repornești și începi să lucrezi din nou. Dacă astăzi nu ți-ai iertat bunicul,mîine –se poate întîmpla – ca el să nu mai fie în viață.

Pentru a ierta, trebuie să avem multă putere. Eu personal am inventat o tehnica de «5 minute»: ies afară din încăpere,stau 5 minute și nu mă gîndesc la nimic. Apoi mă întorc cu noi forțe, ca din nou să compătimez.

Și una din principalele mele porunci: făceți ca ei să zimbească. Bătrînelul vesel nu este periculos.

Secretul longevității.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *