Lifestyle 7.640

4WD sau 2WD: diferența dintre tracțiunea 4 × 4 și 4 × 2

O concepție greșită este că 4 × 4 înseamnă că toate cele patru roți se rotesc simultan cu aceeași viteză. Atunci cînd mașina cu tracțiune integrală manevrează , roțile exterioare se rotesc mai repede decît cele interioare.

Diferența în punte compensează distanța mai mare, parcursă de roțile exterioare.  Cînd conduceți pe o suprafață alunecoasă, puterea motorului va fi transmisă la roată care are o aderență mai slabă pe calea de rulare, de aceea roata care alunecă mai mult va primi mai multă putere.

Astfel de legi ale naturii, cunoscute sub numele de fizică, care ne spun că forța va merge întotdeauna pe calea cu rezistența minimă.

Totul despre SUV-uri

Atunci cînd SUV-ul merge în regimul de tracțiune integrală, puntea față și spate sunt sincronizate, astfel încît întotdeauna cel puțin o roată pe fiecare punte să primească puterea efectivă de la motor.

4×4 și 4×2

Un automobil cu tracțiunea 4 × 2, puteți face să funcționeze temporar ca 4 × 4 prin apăsarea ușoară pe pedala frînei, pentru a opri rotirea roții și pentru a transfera energia acesteia pe o roată care păstrează aderența cu drumul.

4 × 4 (4WD)  –  automobilul cu tracțiune integrală (4WD). «4×4» pentru o mașină cu tracțiune integrală înseamnă că are patru roți, iar tracțiunea se realizează pe toate roțile. SUV-urile au de obicei o tracțiune de 4×4.

4 × 2 (2WD) –  automobilul care are o tracțiune pe două roți din patru (2WD).

«4×2» într-o mașină cu tracțiune 2WD înseamnă că din cele patru roți tracțiunea se realizează doar pe două. Acestea pot fi atît roțile din față, cît și cele din spate, cele mai adesea – cele din spate. Pentru SUV-uri tracțiunea este de obicei 4 × 2.

Part-Time 4WD – SUV-urile în care sistemul de tracțiune se activează cu un levier dacă este necesar și oferă putere tuturor celor patru roți, sincronizînd punțile față și spate. Tracțiunea integrală Part-Time 4WD deobicei are două intervale de transmisie – Hi și Lo, sau normale și joase.

Sistemele Part-Time 4WD trebuie utilizate pe asfalt, ciment sau alte suprafețe dure, cu o bună aderență în regimul 2WD. Se conectează  tracțiunea integrală numai în situații specifice în care este necesară aderența adițională, pe suprafețe dure tracțiunea poate fi deteriorată.

Mai multe despre 4WD

Full-Time 4WD  – un sistem cu tracțiune integrală care funcționează întotdeauna pe orice suprafață. Sistemele cu tracțiune integrală Full-Time de obicei o funcție de oprire și puteți trece în regimul 2WD pe ciment sau asfalt. Sistemele Full-Time 4WD nu au întotdeauna  mod de tracțiune 4Lo (low).

Tracțiunea integrală automată (A4WD) – acest tip de tracțiune devine plin atunci cînd este necesar. Acest lucru se realizează prin controlul diferenței de viteză a învîrtirii roților. Un astfel de sistem automat este disponibil pentru automobilul electric Polaris Ranger.

Conectat în mișcare Sistemul 4WD – acest  sistem de tracțiune integrală care permite șoferului să treacă manual de la 2WD la 4WD-Hi fără a fi nevoie să se oprească. Viteza la care comutarea poate fi efectuată este de obicei limitată la 90 km / h. În cazul SUV-urilor cu transmisie electronică (buton sau levier), puteți comuta în modul 4WD-Hi numai dacă viteza vehiculului este sub limită, altfel regimul 4WD nu se va aprinde.

Tracțiune integrală

La autovehiculele cu un comutator mecanic, șoferul poate sparge sistemul, dacă nu știe că viteza sa este prea mare pentru a activa regimul 4WD-Hi. Citiți instrucțiunile de exploatare în cazul în care mașina ta are un sistem de tracțiune integrală care se conectează în timpul deplasării.

All-Wheel Drive (AWD) – un sistem de tracțiune integrală permanentă cu o singură treaptă de viteză, care transmite la toate celelalte patru roti. Fiecare sistem are propria distribuție a puterii între puntea din față și spate.

Regula vieții lui Sylvester Stallone 

[poll id=”88″]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *