Nutriție 417

5 companii din viața ta, din cauza cărora te îngrași

Există o opinie că, tu și numai tu decizi, cît și ce să mănînci. Ne grăbim să vă dezamăgim, nu este așa: noile experimente științifice spun într-o voce că cina ta în mare parte depinde de unde,cu cine și în ce condiții te-ai așezat la masă. Cum să vă salvați raționul de dorințele altor persoane și să nu adaugi în greutate — într-un scurt ghid în blogul nostru.

Prietenii în bar motivul adăugării excesului de greutate

Sunteți, desigur, stăpînul vieții voastre, educați și ne lipsiți de bunul simț ― dar nu la o masă prietenoasă. Studiile din Marea Britanie arată că bărbații consumă aproape 20% mai multe calorii, atunci cînd mănîncă cu prietenii lor de același sex decît atunci cînd mănîncă singuri.

„Este important pentru noi ceea ce fac alții,  ―  spune Sarah-Jeanne Salvi, candidat al științei, profesor din sudul Californiei,― și dacă prietenii tai  mănîncă aripi de pui și nachos cu ambele fălci, probabil că veți urma exemplul lor și vei adăuga greutate în plus  după întîlnire. ” Mai ales că  băieții concurează întotdeauna, chiar (și în special) în a mînca aripioare. „Nimeni nu vrea să fie cel mai lent din grup, așa că toată lumea încearcă să țină pasul”―  spune expertul în nutriție sportivă, dietolog și profesor în științe Chris Mohr.

SOLUȚIA Chiar înainte de apropierea chelnerului, spuneți tuturor că veți comanda a o salată cu pui la grătar. Prietenii posibil să nu te înțeleagă, dar cineva ar putea să vă urmeze exemplul. „Cînd declarați deschis că intenționați să mîncați alimente sănătoase, faceți primul pas în schimbarea obiceiurilor și, probabil, îi veți ajuta pe alții să se schimbe”,―   afirmă Salvi.

Fata la întîlnire seduce … ca să mănînce mai mult

Nu vă supuneți dorinței voastre de a comanda  un biftec de 700 grame. Un studiu realizat la Universitatea Indiana din Pennsylvania a arătat că bărbații la întîlnire cu o fată au consumat în medie 1.141 calorii, iar la o întîlnire cu prietenii-bărbați―  doar 900. „Băieții încearcă să-și arate masculinitatea  sexului opus comandînd mîncare mai calorică” ―  spune autorul studiului  realizat de Marcie D. Cottingham.

SOLUȚIA Noi nu te îndemnăm să flirtezi cu salatele, biftec atunci biftec. Dar uitați-vă la lucruri real: în meniul multor restaurante există biftec de 300 de grame și există de 800. Simțiți diferența? Cu toate acestea, dacă porțiunile prea mici sunt împotriva ego-ului tău, comandă unul mare ― dar împărtășiți mîncarea cu doamna. „Există ceva intim despre împărțirea alimentelor de pe farfurie”, ―  spune Down Jackson Blatner, nutriționist licențiat și autor al cărții „Dietele semi-vegetariene”. Un pic de romantism, de asemenea, nu va încurca ― potrivit unui studiu publicat în Psychological Reports, vizitatorii restaurantelor cu lumină slabă și muzică ușoară consumă mai puține calorii decît cei care vizitează restaurantele luminate.

Televizorul acasă  – sursa excesului de greutate

Și aici capcană! Să mănînci singur în fața televizorului, adesea este mai dăunător decît cu prietenii în bar. Cel puțin acest lucru este evidențiat prin concluzia oamenilor de știință de la Universitatea Massachusetts din Amherst: privind televizorul oamenii consumă cu 71% mai multe alimente cu conținut ridicat de calorii, ca rezultat – adaugă  în greutate. „Și,ce chiar mai rău, creierul  tău începe să asocieze subconștient mîncare atunci cînd privești  televizorul”,― avertizează Blatner. Posibil, că deja începi să mănînci pur și simplu din obișnuință, chiar dacă nu ți-e foame.

SOLUȚIA Pentru început opriți  televizorul care te distrage. „Încercați să savurați  gustul mîncării, așa vă veți sătura mai repede”,― sfătuiește Mohr. Și luați întotdeauna farfurii adevărate în locul celor de unică folosință. Cercetătorii de la Universitatea Cornell au descoperit că atunci cînd oamenii mănîncă din farfurii din plastic, li se pare  ă aceasta este doar o gustare ușoară și în nici un caz nu este o ocazia să vă refuzați de un prînz sau de o cină „adevărată”.

Familia în bucătărie mănînci mai mult!

Chiar și aici sunteți în pericol! Și se numește aceasta „supliment”: oamenii de știință de la Universitatea Cornell au demonstrat că, dacă nu luați cratița de la vedere, atunci la frigider ea posibil să nu ajungă. Și invers: acei bărbați care pun farfuria cu mîncare undeva pe raftul de alături, mănîncă cu 35% mai puțin decît cei care au pus-o direct pe masă.

SOLUȚIA Lăsați farfuriile cu paste și carne de pui pe aragaz. Dacă le vei pune pe masă ― mai apoi nu vă veți putea refuza de a doua și a treia porție „, ― spune Blatner. Promite-ți că vei mînca doar conținutul farfuriei tale (cu alte cuvinte, nu atinge mîncarea copiilor sau a soției). Tu deci nu vrei să adaugi în greutate? În cele din urmă, organizați ordinea felurilor de mîncare în așa fel încît să începeți cu alimentele cele mai sănătoase. Adică, de exemplu, cu o salată. La universitatea din Lida a fost realizat un studiu pe acest subiect: s-a dovedit că începînd cu ea, oamenii care erau la dietă  au cerut pînă la sfîrșit cu 20% mai puține calorii decît cei care au început cu pîine cu usturoi.

Colegii la banchetriști să adaugi  în greutate

Cu prietenii vă puteți exprima deschis opinia, dar în unele situații trebuie să fiți mai rezervat. Deci, uneori mîncarea sănătoasă poate fi inacceptabilă din punct de vedere social. Participanții unui studiu efectuat la Scranton au fost rugați să evalueze calitățile personale ale oamenilor, care o parte din ei au mîncat  la micul dejun tort, iar altă parte ― terci de ovăz. Participanții  au considerat mult mai interesanți iubitorii de tort, cu un bun simț al umorului. „Demonstrarea autocontrolului ― chiar și prin faptul alimentării cu mîncare sănătoasă ― poate crește riscul conflictelor”, ― explică Julie Exlin, psiholog –  cercetător la Western Reserve University of Keys.

SOLUȚIE „Iubitorii care doresc să le facă pe plac tuturor trebuie să fie deosebit de prudenți”, ― spune Exlin, ― ei pot mînca mai mult decît doresc, doar pentru ca să nu aducă neplăceri celor din jur”. Încercați o manevră care distrage: „Lăudați mîncarea delicioasă, iar în acest moment, puneți pe farfurie  fructe, legume și produse bogate în proteine. Astfel celor din jur i se vor părea că savurați felurile de mîncare, dar nu numărați caloriile și că te gîndești la excesul de greutate. ”

Concluzie, cum să nu adaugi în greutate   

Fii sigur de ceea ce faci și nu te lăsa să fii convins.În cele din urmă, sănătatea este mai importantă decît opinia nesemnificativă a celor din jur.

[poll id=”64″]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *