Cum să-ți distribui eficient timpul? Cum să atingi perfecțiunea morală și succesul? Răspunsurile la aceste întrebări le știa Benjamin Franklin, cinci lecții importante pe care le vom împărtăși cu voi astăzi.
El a știut cît de importantă este auto-organizarea și disciplinan și datorită acestora în foarte multe a reușit. Prin exemplul său el a demonstrat , că omul este capabil să dezvolte de sine-stătător obiceiuri care îl vor ajuta să atingă mari succese.
Aici sunt unele dintre cele mai valoroase lecții, care le putem învăța din viața lui Benjamin Franklin. Acestea vor fi utile pentru toți.
Timpul – resursa cea mai insuficientă
Timpul pierdut nu îl mai întorci . Franklin cunoștea foarte bine cît de important este timpul. Cu toții avem abilități diferite, talente și oportunități. Dar, deasemena cu toții avem aceeași cantitate de timp – 24 de ore pe zi. Nu contează cît de mult timp avem, dar cît de eficient îl distribuim. Timpul – este resursa noastră cea mai insuficientă, iar noi trebuie să învățăm să-l folosim în mod rațional.
Iubești viața? Atunci nu pierde timpul; deoarece timpul – materialul din care face parte viața.
Atunci când oamenii își dau seama că au puțin timp, ei încep să îl aprecieze și să îl folosească rațional – pentru a atinge cele mai importante scopuri.
Treisprezece virtuți
Benjamin Franklin întodeauna se găndea, ce fel de persoana ce vrea să devină. În cele din urmă, el a fost în măsură să formuleze un obiectiv clar: el a vrut să devină „perfecțiunea morală“. Acest gând a venit la Benjamin la vârsta de 20 de ani. Pentru a-și atinge scopul, el a creat o listă de 13 virtuți.
- Cumpătarea– Nu mînca pînă la îngreunare şi nu bea până la ameţire.
- Liniştea– Nu spune decît ceea ce ar putea folosi altora sau ţie; evită conversaţiile mărunte.
- Ordinea– Lasă toate lucrurile pe care le ai la locul lor; acordă fiecărei părţi a ocupaţiei tale timpul ei.
- Hotărârea– Fii hotărît să faci ceea ce trebui; îndeplineşte fără greş ceea ce ai hotărât.
- Chibzuinţa – Nu cheltui decît pentru binele tău sau al celorlalţi; nu irosi nimic.
- Hărnicia– Nu pierde timpul; fii ocupat mereu cu ceva folositor; anulează toate acţiunile inutile.
- Sinceritatea– Nu recurge la înșelăciuni pernicioase: fie ca gîndurile tale să fie inocente şi corecte , iar dacă vorbeşti, fie ca vorbele tale să fie la fel.
- Dreptatea– Niciodată nu jigni oamenii, făcându-le rău sau dacă nu le faci nimic bine, cum spune datoria.
- Moderaţia– Evită extremele; abţine-te să urăşti relele care ţi s-au făcut pe măsura gravităţii lor,chiar dcă consideri că se merită.
- Curăţenia– Nu tolera nici cea mai mică murdărie nici pe corp, nici pe haine nici în locuință.
- Calmul – Nu te lăsa deranjat de nimicuri sau de accidentele obişnuite ori inevitabile.
- Castitatea– Practică rareori sexul şi numai pentru a avea copii sau a-ţi păstra sănătatea; nu recurge niciodată la el din plictiseală,nu lăsa să te aducă la amorțeală și slăbiciune, sau să te lipsească de liniștea sufletească, să păteze sau să distrugă reputaţia ta sai a cuiva.
- Smerenia– Urmați exemplul lui Isus și a lui
O listă impresionantă, nu-i așa? Dar el nu sa oprit aici.
El a inventat un sistem, care la ajutat să facă aceste virtuți o parte din viața sa de zi cu zi. La baza acestuia a făcut un plan de 13 săptămâni, care la ajutat să rămînă concentrat pe ceea ce este important acum.
Așa cum scopul principal al acestui om mare a fost de a transforma aceste virtuți într-un obicei, el a decis pentru fiecare dintre ele să dedice o săptămînă. Și numai după scurgerea acesteia să treacă la următoarea.
Pentru a rămîne concentrat, Benjamin Franklin a început să scrie într-un carnet de 13 pagini – cîte o pagină pentru fiecare virtute. Fiecare pagină a fost împărțită, astfel încît sau primit șapte coloane (șapte zile pe săptămînă). Apoi a a făcut 13 linii orizontale.
El știa că el nu va putea stăpîni toate cele 13 virtuți odată. Așa că a decis să dedice fiecarei dintre ele o săptămînă. Franklin considera că, dacă se va concentra pe o singură linie, aceasta va intra rapid în obicei. După aceea el plănuia să treacă la o altă virtute, săptămîna viitoare la alta, și așa mai departe până ce le va stăpîni pe toate.
Astfel , el a fost capabil de a se auto-dezvolda , de a se îmbunătăți și să facă în fiecare zi cît ai puține greșeli, să devină mai bun cu fiecare an.
Planificați fiecare zi
Este extrem de important pentru a face lucruri potrivite la momentul potrivit. Pentru a reuși în acest sens, el întotdeauna foarte clar își planifica ziua.
Datorită programului zilnic, el și-a structurat toate treburile sale, iar acest lucru a permis să se concentreze asupra celolor, care sunt cu adevărat importante.
Dacă vă planificați fiecare zi, atunci vă puteți concentra pe ceea ce contează cu adevărat pentru tine. Și să faceți lucrurile corecte la momentul potrivit.
Un astfel de program vă va ajuta să vă planificați întreaga zi: vei fi sigur că nu veți uita nimic și v-eți reuși să faceți totul.
Treziți-vă devreme
Este foarte important să fii o persoană organizată.
Pentru nimeni nu este un secret faptul că, atunci cînd mergem la locul de muncă iar înainte de această nu structurăm toate sarcinile cu care ne confruntăm, atunci foarte repede vom fi blocați în mărunțușuri, care zilnic se prăbușesc asupra noastră.
Vom fi nervoși și vom alerga între diferite sarcini ne știind cui să îi dai preferință . Fiind într-un astfel de regim în fiecare zi, ne pierdem, uităm ce este cu adevărat important și în consecință, nu îndeplinim ceia ce trebuie . Dacă nu facem nimic pentru a scăpa de această dezorganizare, atunci în curînd vei fi acaparat de zile, săptămîni, luni și chiar ani fără progres.
Cine se trezește tîrziu, trebuie să alerge toată ziua, ca în noapte abia să termine toate treburile sale.
Franklin se trezea în fiecare zi la ora 5 dimineața, în scopul de a determina planurile pentru toată ziua . În fiecare dimineață, el își punea aceeași întrebare: „Ce trebui să fac astăzi ?“
El se trezea , lua micul dejun, își planifica ziua, iar la ora 8 dimineața era deja gata să înceapă să-și facă treburile.
Datorită acestui obicei, Franklin era înainte fața de ceilalți cu 3 ore. Ce faci din moment ce te-ai trezit și pînă în momentul în care ai început să lucrezi are o mare importanță. De aceasta poate depinde rezultatul întregii zile și succesul acesteia.
Ce bine am făcut eu timp de o zi?
Să te culci devreme și să te trezești devreme —asta este ceia ce face un om să fie sănătos,bogat și înțelept.
Sfîrșitul zilei – acesta este momentul în care puteți aprecia tot ce ați făcut azi. Puteți vedea progresul și să te lauzi pentru succesele obținute , sau dimpotrivă, să înțelegi că încă mai trebuie să lucrezi din greu pentru a atinge scopurile.
Benjamin Franklin în fiecare seară se întreba: „Ce bine am făcut eu astăzi?“. Acesta este un pas important către scopurile sale, care după cum ne amintim, au fost de a atinge perfecțiunea morală.
Să ai succes este real!
Viața lui Benjamin Franklin – este un exemplu viu că puteți realiza ceia ce doriți, dacă în mod constant și sigur tindeți spre el. Acest om a reușit să schimbe nu numai viața sa, dar și viețile multor oameni.
[poll id=”32″]