Sănătate 486

5 lucruri, pe care nu le știai despre colesterol

1 Colesterolul este necesar pentru organismul nostru

„Colesterolul este important pentru funcționarea tuturor celulelor organismului nostru” – spune Prediman K. Shah, un doctor în medicină și director al Centrului de Cercetare Oppenheimer, care se ocupă de studiiile aterosclerozei, la Institutul Inimii din Los Angeles.

Colesterolul face parte din compoziția fiecărei celule din organismul nostru, așa că este o decizie proastă să scapi complet de această substanță. Organismul nostru produce singur colesterol, atât din acele produse, care sunt considerate a fi dăunătoare (fast-food, carne grasă), cât și din produsele alimentare sănătoase.

2 Nu fiecare persoană cu un nivel ridicat de colesterol suferă de boli de inima

Bolile sistemului cardiovascular nu sunt cauzate de o creștere a nivelului de colesterol, ci de acumularea acestei substanțe în vasele de sânge. Unii oameni cu nivelul ridicat ale acestei substanțe în sânge sunt absolut sănătoși și nu nici măcar nu își dau seama de faptul, că colesterolul din sângele lor a depășit foarte mult norma.

Nivelul de colesterol – este doar unul dintre factorii, care determină bolile vaselor de sânge și ale inimii. Foarte mult depinde și de genele noastre. În cazul în care rudele tale au suferit de astfel de boli, ar trebui și tu, de asemenea, să te consulți la un medic, și să ai grijă de nivelul de colesterol din sânge.

Această cifră a nivelului normal de colesterol este diferită la diferite persoane. Unii oameni din nord, cum ar fi Chukchi și eschimoșii, consumă numai alimente grase și trăiesc foarte bine, cu o cantitate mare de colesterol în sânge, fără a se îmbolnăvi de aceste boli strașnice.

3 Odată cu vârsta, cantitatea de colesterol din sânge crește, în special la femei

De obicei, la bărbați nivelul colesterolului din sânge este mai mare, decât la femei. Dar, mai aproape de vârsta de 60 de ani, situația se schimbă. Deși oamenii de știință nu au studiat încă pe deplin fenomenul acesta, ei leagă creșterea colesterolului la femei cu scăderea nivelului de hormonul estrogen.

Așadar 60 de ani este o vârstă critică. Chiar dacă nu simți niciun simptom negativ, ar trebui să te verifici în mod regulat la un medic. Și să nu uiți despre activitatea fizică. Chiar dacă nu alergi, dar cel puțin niște plimbări lungi, trebuie să fie prezente numaidecât în programul tău zilnic. Deoarece activitatea fizică ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire.

4 Chiar și produsele alimentare „fără colesterol” pot ridica nivelul acestei substanțe în organismul tău

Nu te grăbi să cumperi acele produse, pe etichetele cărora este scris”fără colesterol”. În schimbul acestei grăsimi naturale, producătorii pun în ele ceva mai rău. Grăsimi saturate, grăsimi trans, grăsimi lactate – toate aceste substanțe sunt transformate de organismul nostru, de asemenea, în colesterol.

Medicii spun că, dacă obții 2% din calorii din grăsimile trans, nivelul colesterolului va crește imediat cu 20%. Grăsimile lactate și saturate dau o cifră mai mică, dar nu considerabil mai mică.

Prin urmare, trecerea la margarină în loc de unt – nu este cel mai bun mod de a te proteja de bolile cardiovasculare.

5 Analiza nivelului de colesterol nu este întotdeauna corect

Noi ne-am obișnuit să dăm sângele și alte teste pe stomacul gol. Dar, în viața de zi cu zi, noi rareori umblăm înfometați. Prin urmare, o singură analiză poate da informații incorecte. Mergi să dai analiza colesterolului din sânge – nu renunța la mâncare și nu mânca prea mult. Mănâncă ca de obicei, atunci datele vor fi cât mai aproape de realitate.

Mulți oameni încearcă să reducă colesterolul, trec testele pe stomacul gol, se bucură de rezultatele obținute și apoi revin la meniul normal. Între timp, în vasele lor de sânge se formează acele plăci, care cauzează bolile.

Ține minte, că reducerea nivelului de colesterol – este un proces de lungă durată, care necesită schimbări majore în stilul de viață. Nu este de ajuns să urmezi o dietă oarecare timp de o săptămână, este necesar să-ți revizuiești complet regimul tău alimentar, să-ți crești activitatea fizică și să-ți schimbi complet stilul tău de viață.

Chiar și popcornul savurat în timpul vizionării unui film, este dăunător. Află, cu se poate înlocui popcornul pentru vizionarea unui film

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *