Pentru mulți oameni, de a deschide ochii luni dimineața – este deja o ispravă, și vorbele despre găsirea motivației pentru antrenament, la acești băieți pot provoca doar râs. Însă tu doar nu vrei să fii în compania lor? Dacă ți se pare dificil să te ocupi în mod regulat, nu crede, ca ești un leneș: pur și simplu, creierul tău este programat pentru a oferi corpului odihnă. Dar noi știm cum să hackuiești acest program și să înveți să primești doar plăcere de la antrenamente.
Amintește-ți momentul, când ea prima oară a alunecat cu mâna în blugii tăi… Imaginează-ți cum muști lacom o bucată din tortul tău favorit. Sau, amintește-ți un caz din copilărie: băieții mai mari te urmăreau, tu fugeai în groază de acest pericol de moarte. Când ai ajuns într-un loc liniștit, tu brusc ai simțit, că panica este înlocuită de euforie…
În toate aceste cazuri, creierul tău lucrează la maxim: acele zone, care sunt responsabile pentru supraviețuirea organismului, te umple cu dopamină și cu alte substanțe, care provoacă plăcerea. Prin urmare, astfel sistemul nervos încurajează organismul să îndeplinească acțiunile corecte: să se împerecheze, să ia ceva de mâncare, să înceapă o bătaie sau să fugă de probleme. Aici nu mai este nevoie de convingeri suplimentare.
Însă, atunci când mergi la sala de forță, nu obții un astfel de efect. Maximum – un flux ușor de endorfine la început pentru a rezista la sarcină, și frisoane de narcisism, atunci când prietena ta vede primii mușchi din viața ta. Dar și asta trece repede: sistemul nervos central nu poate fi păcălit, pentru supraviețuirea în lumea modernă antrenamentele nu sunt obligatorii. „Corpurile noastre au evoluat astfel, încât să păstreze energia și să reziste la pierderea țesutului adipos. Din acest motiv creierul ne protejează, să nu facem prea multe mișcări” – strânge din umeri Rodney Dishman, profesor la departamentul de educație fizică de la Universitatea din Georgia.
Putem rezolva problema, prin hacking-ul programului încorporat în creier – astfel, încât el să creadă, că antrenamentele sunt necesare pentru a supraviețui. Cu alte cuvinte, trebuie să facem așa, ca antrenamentele să fie la fel de dorite cum este sexul, la fel de extrem de importante, ca atunci când fugi de un pericol mortal, și atât de atrăgătoare ca cel mai delicios tort din lume. Și noi avem un plan, cum poți realiza acest lucru!
Hacking-ul creierului №1: viteza
Atunci când te grăbești spre scopul pus cu viteza maximă – astfel strămoșii noștri preistorici urmăreau prada, – o recompensă de la creierul tău va fi la dopamina, care ajută să memorizezi succesul tău și emoțiile pozitive provocate de el. „Sfatul meu – antrenamentele de mare intensitate cu intervale, acestea măresc în mod semnificativ fluxul sanguin către cortexul frontal, ceea ce este exact de ce avem nevoie noi”, – ne învață Dishman. – Niciun efort cu greutățile sau o sesiune măsurată pe banda de alergare, nu va da un astfel de efect”.
Rândul tău. Găsește un deal, în vârful căruia vei putea ajunge alergând în 20-30 de secunde. Încălzește-te (va fi de ajuns jogging timp de 10 minute), apoi zboară spre vârful dealului cu o viteză maximă, efectuează exercițiul ”alpinistul” (din poziția pentru flotări, adu un picior spre abdomen îndoind genunchiul, apoi du-l înapoi și adu celălalt picior. Aceasta este o repetiție, iar tu ai nevoie de 40). După „alpinistul” – fă 10 flotări și mergi în jos de pe deal de unde ai început. În total, pentru antrenament ai 20 de minute – fă în acest timp cât mai mult posibil astfel de suișuri și coborâșuri. „Pentru mine – este un antrenament cardio perfect! – exclamă Josh Stolz, proprietarul clubului sportiv Equinox. – Dealul – este un obiectiv vizibil, iar acest lucru întotdeauna te motivează. În plus, atunci când te ridici pe deal, mușchii obțin o sarcină mai mare, iar coborârea îți oferă timp pentru a te recupera în mod natural”.
Hacking-ul creierului №2: sexul
Cu siguranță, nu numai o dată ai făcut ceva, ce nu ți-a adus plăcere, doar pentru a aduce plăcere prietenei tale. Ai cumpărat lenjerie de pat, ai privit împreună cu ea vreo telenovelă ș.a.m.d…. Totul este clar, creierul tău viclean te provoca spre acțiune, pentru a crește șansele de împerechere. „Și tu poți folosi exact în acest mod sexul ca un factor motivant pentru antrenament. Activează programul încorporat în tine, pentru a efectua toate exercițiile planificate la sala de forță”, – recomandă Debbie Herbenik, consultant în sex și relații.
Rândul tău. Înțelege-te cu prietena ta, că o săptămână în lună veți face sex numai în zilele de antrenamentele tale (sau chiar mai bine – ale voastre împreună). „Chestia este, de altfel, nu numai în motivație, – spune Herbenik, – exercițiile fizice îmbunătățesc circulația sângelui, inclusiv în zona genitală. Ca rezultat, ești mai excitat și obții mai multă plăcere”. Ei bine, știi și singur ce este sexul – serii lungi de mișcări care se repetă, în care este deosebit de implicat cortexul frontal. Dacă dorești să fii un amant neobosit, umblă în mod regulat la sala de forță. Ah, tu nu ai o prietenă? Tot acest paragraf este actual și pentru serile tale pe site-urile porno.
Hacking-ul creierului №3: amenințarea cu moartea
Creierului uman – una dintre cele mai avansate sisteme, care a fost creată vreodată de natură. Dar, în același timp, el cu greu poate să facă distincția între amenințarea reală și imaginară pentru viață. Poți profita de această imperfecțiune, pentru a simula singur scenarii de „viață sau moarte” – în sala de forță. Creierul va arunca cu disperare hormonul plăcerii să te provoace la acțiuni corecte și să fie salvat. Ca rezultat, vei ridica mai mult și mai mult.
Rândul tău. Ia o pereche de greutăți decente, în timp ce prietenul tău se ocupă la alte aparate de fitness. Efectuează ridicarea greutăților spre piept (picioarele puțin mai departe decât lățimea umerilor, muniția în mâini, cu spatele drept leagănă greutățile spre zona inghinală, apoi cu un efort comun al mușchilor spatelui, umerilor și pelvisului ridică greutățile spre umeri; la final – palmele sunt îndreptate spre interior, umerii sunt lipiți de corp). Oprește-te un pic în această poziție. Dacă în acest timp, prietenul tău se ocupă la vreun aparat, unde trebuie să parcurgi vreo distanță, convinge-te: dacă lași în jos greutățile, înainte ca prietenul tău să depășească 250 de metri, atunci prietenul tău „va muri”. Iar atunci, când prietenul va trece distanța, schimbați-vă cu locul, repetați. Faceți cinci seturi. Potrivit lui Stoltz, după 1-2 seturi, creierul se activează în acest joc, iar tu vei ține greutățile așa, de parcă de acest lucru într-adevăr depinde viața cuiva.
Hacking-ul creierului №4: concurenții
Interacțiunea cu alți oameni este un component important a supraviețuirii încă din cele mai vechi timpuri. Oamenii de știință de la Universitatea din Michigan au descoperit, că oamenii care se antrenau în cadrul unei companii, depuneau mai mult efort și erau capabili de a se ocupa de două ori mai mult timp, decât cei care ridicau haltera în singurătate. Ce îi motiva? Frica, că se vor dovedi a fi veriga cea mai slabă. Oricine poate stimula performanțele sale, renunțând la antrenamentele în singurătate, în favoarea sesiunilor de grup – și e de dorit cu persoane necunoscute.
Rândul tău. Joacă fotbal pe un nou câmp, fă cunoștință și cere-te într-o companie nouă. Cumpără un bilet la un fitness-turneu de grup. Sau pur și simplu du-te la o nouă activitate de grup în clubul tău de fitness.
Hacking-ul creierului №5: dulcele
Tu nu ești atras de bomboane fără niciun motiv. Creierul tău răsucește mânerul de „plăcere” până la sfârșit, atunci când tu înghiți dulce, fiindcă din zahărul în organism se transformă în glucoză, iar aceasta este sursa ta principală de energie. Băuturile pentru sport umple rezervele tale de glucoză, dar – surpriză! — dacă dorești să simți un flux de putere și hotărâre, nici măcar nu ai nevoie să le bei. După cum au arătat niște cercetări efectuate în Marea Britanie, bicicliștii, care pur și simplu clăteau gura cu băuturi izotonice, pedalau mai departe mai repede și mai mult timp. Activitatea centrului de plăcere crește – iată și rezultatul obținut.
Rândul tău. Ai în planuri o cursă lungă? Ia cu tine băutura izotonică preferată, bogată cu glucoză (sau, în cazul în care nimeni nu vede, chiar și o băutură energizantă obișnuită de la magazin), iar atunci când forțele vor fi pe sfârșite – clătește gura cu el, apoi scuipă-l. În acest mod, tu din nou vei păcăli creieru și vei obține un flux de hormonul plăcerii, fără calorii în plus. Numai nu substitui băutura energizantă cu o băutură carbogazoasă dietetică: studiile au arătat, că cicliștii care au primit băuturi cu îndulcitor artificial, nu au simțit acest flux de puteri.
Nu sări niciodată peste antrenament
Un fapt bine cunoscut – aproape jumătate din cardurile de membru vândute de cluburile de fitness așa și rămân neutilizate. Dar tu nu ești unul dintre acești tipi, nu-i așa? Îți prezentăm cinci moduri de a te disciplina.
1. Mândrește-te, că ești sportiv
Trebuie să-ți reconfigurezi identitatea. Tu – ești nu numai un expert în instalarea antenelor de televiziune sau un soț fidel. Principalul lucru – tu ești puternic, frumos (uite ce bicepși ai) și un sportiv hotărâtor. Lasă tot ceea ce te înconjoară să-ți aducă aminte de aceea, cât de super ești tu: adidașii satu în hol lângă ușă, geanta sport este în mașină … Invidiați cu toții! După cum spune o echipă de cercetători canadieni-americani, te obișnuiești repede cu acest sentiment dulce, și el te va conduce la fiecare antrenament – tu doar nu dorești să devii din nou pur și simplu un tehnician TV?
2. Laudă-te cu realizările tale
Iată ce se spune într-un studiu publicat recent în Journal of American College: oamenii, care povestesc despre modul în care progresează rezultatele lor (în fitness, sport – în orice), urmăresc mai cu seriozitate planul de antrenament întocmit. Mecanismul este clar: tu ai obținut o ”vaccină” de plăcere, arătând ceea ce ai făcut, succesele și rezultatele tale, și dorești să repeți această ”vaccină”. Numai că această laudă nu trebuie să aibă loc față în față: autorii studiului au constatat, că mesajele privind succesele tale pe internet (de exemplu, în rețelele de socializare, unde tu ai mii de „prieteni”) mărește motivația nu mai puțin, decât antrenamentele permanente în cadrul companiei.
3. Scrie-ți o amendă
Să plătești bani, pentru a nu merge la sala de forță – cum ți se pare o astfel de idee? Studiile spun, că nu vei fi fericit (și chestia nu este atât în bani, cât în faptul, că te vei simți pedepsit). Apropo, există o aplicație convenabilă – Pact (funcționează și la iOS, și la Android): programul verifică locația ta prin GPS și scoate din contul tău o anumită sumă, în cazul în care ai ratat un antrenament la sala de forță. Toate fondurile primite de la chiulangii sunt distribuite între acei utilizatori din Pact, care nu au încălcat programul.
4. Găsește un partener asemănător
Daca te antrenezi împreună cu un prieten, asigură-te, că acesta este asemănător cu tine – după indicele de greutatea corpului, de vârstă și nivelul de pregătire. Revista Science afirmă, că astfel de „cupluri” se antrenează mai mult timp, ridică mai mari greutăți și de mai multe ori, și urmează mai precis planul de antrenament decât perechile cu format diferit. Și, cu siguranță, renunță la ideea de antrenare permanentă cu un partener mai dezvoltat ca tine. La început, superioritatea lui clară te va stimula, dar pierzând tot timpul în competiție, tu te vei epuiza repede și, în cele din urmă, chiar vei pierde în general orice motivație.
5. Merge spre scopul tău pas cu pas
Un obiectiv mare poate părea imposibil de atins, ceea ce privează voința ta de a câștiga. „Să slăbesc la 30 kg până la sfârșitul anului? Nu, acest lucru este ireal, hai să mergem mai bine la o bere”. Ar fi mai bine să te concentrezi la realizările, pe care le ai deja și respinge-te de la ele. Ai ars un kilogram întreg luna trecută? Oh, tu ești cool! Acum pune-ți scopul, în luna următoare să slăbești la două kilograme. Monitorizarea permanentă a progresului crește motivația pentru continua antrenamentele și a obține noi rezultate, care te vor face mai fericit.