Sănătate 464

5 tipuri de dureri insuportabile, care sunt mai teribile decât nașterea unui copil

După cum se poate vedea, lovitura sub centură cu genunchiul nu este cel mai teribil!

Durerea de cap de tip cluster

„Probabil, aceasta este cea mai intensă durere dintre toate posibile – spune Paul Christo, un expert în reacțiile durerii de la Spitalul Johns Hopkins (SUA). – Am avut paciente, care îmi spuneau că este cu mult mai rău decât nașterea sau arsurile”. Acest tip de durere are,de obicei, manifestări tipice: este unilaterală (pe jumătate de cap), în zona ochilr, tâmplă sau frunte, durează în medie 30-60 de minute, cedând apoi relativ brusc. În timpul atacului pacientul poate simți senzație de nas înfundat sau parcă curge o nară, ori ochiul se înroșește și lăcrimează. „Apropo, spre deosebire de alte tipuri de dureri de cap, care sunt la fel de frecvente atât printre bărbați, cât și printre femei, durerea de cap de tip cluster este mai frecventă la sexul masculin, iar atacurile sunt mai severe la cei fumători” – spune Cristo.

Nevralgia nervului trigemen

Cunoscută și ca tic dureros, prosopalgie ori maladia lui Fothergill, nevralgia de trigemen este o boală cronică. „Nervul trigemen începe sub ochi și se duce în jos la maxilar, – spune Beth Darnell, psiholog de durere de la Universitatea Stanford (SUA). – Atunci când cel puțin o parte din acest nerv este afectată, apare o durere insuportabilă, care este resimțită de-a lungul feței, de la ureche la ochi, dinți și mandibulă, obraji, buze, nas, frunte. Nu este atât de ușor să te lecuiești de această durere, mai ales că ea nu cedează la analgezicele”. De obicei, pentru a scăpa de nevralgia de trigemen se prescriu medicamente antiepileptice, iar dacă acestea nu ajută – se folosesc metode chirurgicale.

Distrofia simpatică reflexă

„Este vorba despre un sindrom de durere regională, care apare frecvent ca rezultatul unei traume sau intervenții chirurgicale (de obicei, cauzele pot fi începând de la o leziune neînsemnată, până la un atac de cord). Aceasta se caracterizează prin durere spontană marcată, tumefiere și disfunție vasomotorie a extremităților – spune Darnell. – Dintre toate durerele severe, distrofia reflexului simpatic este, probabil, cea mai puțin studiată. Oamenii de multe ori se roagă la medic să-i facă amputarea extremității, numai să scape de suferințe – și acesta este, probabil, cel mai bun lucru, pe care îl putem oferi pacientului. Există cazuri de tratament cu glucocorticoizi și blocante, însă rezultatele folosirii acestora sunt sunt ambigue”.

Arsurile grave

Nu neapărat arsurile de gradul III (gradul este atribuit în funcție de adâncimea leziunilor cutanate) – orice arsură poate aduce o durere de nedescris. „Aceste dureri sunt atât de puternice, încât pot fi comparabile cu durerile în timpul nașterii, – spune Christo. – Cu excepția faptului că consecințele arsurilor pot fi mai grave: un tratament dureros al rănilor, grefa de piele și cicatrici, care pot rămâne pentru toată viață”.

Compresia nervului pudendal

Probabil cea mai neplăcută boală din această listă. Aceasta începe cu o senzație de amorțire, arsură sau durere și se poate manifesta oriunde pe întreaga lungime a nervului pudendal (acesta se întinde de la organele pelvine, mușchii și pielea perineului, scrot, penis și uretră). Din păcate, pot fi foarte multe cauze pentru apariția acestei dureri: de la menținerea unei posturi necorespunzătoare și până la o lovitură trădătoare sub centură. Tratamentul este posibil, dar necesită o alegere îndelungată și individuală a medicamentelor.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *