Sănătate

6 factori principali care influențează timpul, cât durează să te îmbeți

information_items_286

Știai, că la stomacul gol te îmbeți mai repede? Dar, chiar dacă ai mâncat bine, ai posibilitatea să te dezlipești în câteva minute. Rolul său aici îl poate juca fiecare dintre următorii factori. Acestea toate reduc toleranța alcoolului, cresc dorința de a cânta karaoke, de a dansa pe masă, de a cumpăra la toți din bar cîte o băutură și de a suna fostei. Nu merită.

  1. Tu ai schimbat fusul orar

Zborul departe, dezbate ritmul organismului și ceasul intern, care îți spun când să te simți obosit. Și acest lucru, la rândul său, dezbate metabolismul. Ca rezultat, spune Scott Shvartsvelder, profesor de psihiatrie la Universitatea Duke și co-autorul cărții «Buzzed: The Straight Facts about the Most Used and Abused Drugs from Alcohol to Ecstasy», ficatul tău prelucrează alcoolul neeficient. Cu toate acestea, acest lucru nu va dura mult timp. Odată ce organismul se obișnuiește cu schimbarea de fus orar – este nevoie de atâtea zile, câte zone ai trecut, – ficatul va lucra din nou ca înainte.

  1. Tu ai răcit

În acest caz, probabil vei fi deshidratat, adică în sângele tău va fi diluată mai puțină apă și concentrația de alcool va crește mai repede, după cum spune Shvartsvelder. Acest lucru înseamnă, că te vei îmbăta mai repede. Mai mult decât atât, unele medicamente, cum ar fi antihistaminice și antiemetice în combinație cu alcool, pot îmbăta mai repedem deoarece alcoolul, ca și sedativele, posedă proprietăți sedative.

  1. Tu ai sărit antrenamentul

Țesutul muscular conține apă, care dizolvă alcoolul consumat. Cu cât mai mare este masa ta musculară, cu atât mai mare probabilitatea, ca tu nu vei fi beat. Dacă ai scăpat antrenamente ultimele câteva luni, sigur ai slăbit. Alcoolul, care înainte se dizolva în biceps, va rămâne acum în sânge, deci efectul alcoolului asupra sistemului nervos va fi mai mare.

  1. Tu ai slăbit

Potrivit lui Shvartsvelder, atunci când slăbești aproximativ cu 10%, ai nevoie de 10% mai puțin alcool pentru a teîmbăta, pe măsură ce devii mai mic, în corpul tău este mai puțină apă. „Dacă vei turna 30 g de alcool într-o jumătate de litru de apă, concentrația lui va fi mai mică, decât în 250 de grame”, – spune Shvartsvelder.

  1. Tu ești mai în vârstă decât crezi

Undeva la 35 de ani începi să observi, că nu poți bea deja atâta bere precum în anii de studenție. Cum spune Shvartsvelder, creierul tinerilor nu este încă pe deplin dezvoltat și alcoolul nu-i încurcă să gândească, spre deosebire de cei care au peste 35. Oamenii de știință nu știu exact în ce constă diferența. „La același nivel al concentrației de alcool în sânge, un mucos se simte mai puțin beat decât un bărbat trecut prin viață” – spune Shvartsvelder.

  1. Tu nu ai dormit suficient

Atunci când ești obosit, creierul se încetinește, devii mai lent și neîndemânatic. Dacă începi să bei în această stare, te îmbeți imediat. Dacă ești într-o stare proaspătă și plin de energie, aceeași cantitate de alcool nu va fi pentru tine atât de strașnică. Acest lucru se datorează faptului, că alcoolul crește efectele secundare ale oboselii. Potrivit cuvintelor lui Shvartsvelder, pentru aceasts este suficient să nu dormi doar o singură dată.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *