Lifestyle 552

7 moduri de a răspunde corect la o insultă

Poți și trebuie să răspunzi în mod diferit la cuvinte jignitoare din partea prietenilor, oamenilor străini și a șefilor. Am colectat în acest articol de mai jos o serie de strategii, care îți vor permite să faci față unor astfel de situații și să previi cearta, până ca aceasta să înceapă.

Variante de răspunsuri la cuvintele jignitoare sau grosolănie

Cum trebuie să te comporți în cazul unui dialog neplăcut, care îți ofensează demnitatea ta, depinde de interlocutor și de agresor. Evident, cu diferite persoane trebuie să te comporți diferit:

Jignește

Asta este prima dorință, care apare în capul oricărui om, care a fost jignit. Dar un răspuns asemănător este acceptabil doar în cazul, când acesta:

  • este inteligent;
  • este adresat într-un grup de oameni apropiați sau prieteni;
  • mai degrabă va ameliora conflictul, decât îl va înrăutăți.

În toate celelalte cazuri, chiar dacă te consideri mai șmecher ca Oscar Wilde, nu este cea mai bună soluție să răspunzi la o insultă cu o altă insultă. Astfel tu cobori la nivelul concurentului tău grosolan și îi dai de înțeles, că cuvintele lui te-au atins, adică, pot avea un pic de adevăr în ele..

Glumește

Diferența între un răspuns insultător și unul glumeț constă în faptul, că în al doilea caz, tu glumești pe seama situației în care ai ajuns. Avantajul acestei strategii este evident: insulta își pierde efectul său toxic, tensiunea scade, iar cei din jur (dacă sunt prezenți) trec de partea ta.

În acest caz, de asemenea, tu poți ocupa poziția pseudo-auto-distrugătoare. Astfel tu îți vei tulbura oponentul și vei ascunde sarcasmul.

Exemplul numărul 1: Un coleg îți spune, că ai pregătit o prezentare îngrozitoare.

Răspunsul: „Probabil că ai dreptate. Data viitoare nu voi cere ajutorul fiului meu de cinci ani”.

Exemplul numărul 2: O persoană puțin cunoscută te insultă.

Răspunsul: „Vă mulțumesc pentru această informație foarte valoroasă. Mi-ați deschis ochii la neajunsurile mele. Acum voi avea ce să analizez în timpul prânzului”.

Acceptă

În unele cazuri, ar fi într-adevăr bine să analizezi cuvintele, care ți se par a fi ofensatoare. Mai ales în cazul în care acestea vin din partea persoanelor, care îți sunt apropae și pe care le respecți. În acest caz, nu lua cuvintele lor ca o insulta, ci ca o critică, care te poate face mai bun.

Merită să te gândești la motivele oamenilor, pentru a afla ce cauză i-a determinat să folosească expresii atât de neașteptate. Poate că aceasta este doar o reacție la comportamentul tău nu tocmai de înger.

Răspunde la intenție, și nu la cuvinte

Fiecare insultă are întotdeauna un scop ascuns.Trebuie să dezvălui acest secret, fă adevărul să iasă la suprafață, află, care ste scopul.

De exemplu, ca răspuns la cuvintele jignitoare ai putea spune, „Wow! Între noi s-a întâmplat ceva foarte serios, dacă ai decis să-mi faci rău”.

Astfel, pe de o parte, vei fi capabil să-ți surprinzi oponentul într-o situație incomodă, iar pe de altă parte – vei afla motivul, pentru care el are o atitudinea atât de negativă.

Fii calm

În cazul în care insulta nu vine de la o persoană apropiată, ci de la un coleg, cunoscut sau chiar de la un străin, nu arată niciodată că cuvintele te-au atins și te-ai jignit cumva. Probabil că în spatele acestor acuzații se ascunde neîncrederea, nemulțumirea de propria viață sau poate simpla dorință de a arăta „cât de tare este” încercând să te jignească pe tine. Nu permite acestor trucuri să aibă succes, păstrează-ți calmul și zâmbește.

Dacă este necesar, continuă să insiști asupra poziție tale: întreabă-ți oponentul, ce a cauzat o astfel de reacție, dar fără a acorda atenție cuvintelor lui.

Ignoră

Adesea, cel mai bun răspuns – este lipsa acestuia, adică ignoranța. Dacă vorbim despre trolli de pe internet, poți pur și simplu să nu răspunzi la comentariile lor sau chiar să-i trimiți pe lista neagră. Dar pentru grosolanii din „offline“, poți pur și simplu să le treci cuvintele lor pe lângă urechi, să le ignori sau chiar poți pleca. Ai tot dreptul să faci asta.

Un exemplu din istoria antică romană… Într-o zi, în băile publice, cineva l-a lovit pe politicul Caton. Și când vinovatul a venit să își ceară scuze, Caton a spus: „Eu nu țin minte lovitura“.

Această frază poate fi interpretată astfel: „Ești atât de mic și neimportant, încât nu numai că nu-mi pasă de scuzele tale, dar nici nu am observat ceva jignitor“.

Folosește legea

Puteți aduce ofensatorul în fața justiției sau, cel puțin, îl poți amenința că vei face asta. În cazul insultelor din partea șefului, te poți adresa în orice moment la Departamentul de Resurse Umane.

 Concluzii

Este important să ții minte: nimeni nu are dreptul să atenteze la demnitatea, onoarea și reputația ta. Dar și tu trebuie să le răspunzi oamenilor la fel. De altfel, toate recomandările de mai sus nu vor avea niciun rost.

 

[poll id=”18″]

 

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *