Sănătate, Sport 277

7 OBICEIURI, CARE TE ÎNGRAȘĂ: CUM SĂ SCAPI DE ELE?

greasy temptation

Pentru a elibera organismul de acumulările inutile, nu este neapărat să-ți mărești sarcina în sala de fitness. Este suficient doar să schimbi ușor obiceiurile tale alimentare.

Ești pe deplin mulțumit de figura ta? Nu, tu nu ești gras. Tu umbli la sala de sport, la piscină. Dar, peste iarnă, pe abdomenul tău au crescut niște depuneri. Nu contează cât de mult te chinui tu cu bara, aceste depuneri nu dispar. Iar peste lună – vacanța, plaja. Chiar și acum, în maiou nu arăți perfect. Ce să faci? Pentru început, clarifică-te cu modul în care mănânci.
Amintește-ți ziua ta obișnuită și ia cel mai prost obicei (supraalimentarea la weekend? Bere cu covrigi?), care va da un efect maxim, dacă vei scăpa de el. Lucrează o săptămână asupra acestei sarcini, următoarea săptămână – luați încă un obicei. Încercarea de a scăpa de câteva obiceiuri deodată, se va încheia cu un eșec. Mai jos prezentăm șase exemple, cum mănâncă bărbații de obicei. Nimic extraordinar, mulți fac așa – de aici și depunerile de grăsime. Uită-te, nu sunt în această listă și obiceiurile zilei tale – dacă sunt, atunci citește niște sfaturi simple, ce să faci cu toate acestea.

OBICEIUL 1: SARI PESTE MESE

Nu iei prânzul – la cină o să mănânci prea mult. Și nu spera că vei îndura. Voința – este funcția creierului, iar el are nevoie de glucoză. Dacă vei scăpa masa stabilită, sistemul tău nervos nu va avea suficientă putere pentru a te ține în mâini.

Cum să scapi: Este simplu. Distribuie numărul de calorii pe zi în trei mese principale de aproximativ 500 kcal și doua gustări de 100-200 kcal. Dacă mergi la sala de fitness-forță și cheltui multă energie – alege-ți împreună cu antrenorul un program de nutriție individual. Principalul – mănâncă în mod regulat și nu umbla înfometat. Restricția duce la supraalimentare.

OBICEIUL 2: MĂNÂNCI REPEDE

În experimentul, rezultatele căruia au fost publicate în jurnalul american Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 17 bărbați au mâncat câte un pahar mare de înghețată. Câtorva li s-au dat pentru aceasta 10 minute, în timp ce alții s-au bucurat de această îngețată timp de 30 de minute. Așadar, să mă exprim științific: după ce au mâncat înghețata, nivelul de hormoni, care semnalează creierului că este timpul de a se opri de mâncat, a fost mai mare la al doilea grup, decât la primul. Dacă mai simplu: bărbații din al doilea grup erau deja sătui, iar cei din primul – doreau să mai mănânce ceva.

Cum să scapi: Mănâncă mai încet și bucură-te de mâncare. Lasă într-o parte ziarul. Încearcă un exercițiu de respirație al yoghinilor: inspirați încet, numărând până la cinci, apoi expirați, de asemenea numărând; repetă de 3-5 ori înainte de mâncare. Cel puțin te vei calma și te vei concentra la senzațiile tale.

OBICEIURILE 3 ȘI 4: MĂNÂNCI ÎN FAȚA TELEVIZORULUI, APOI ADORMI

De fapt, acestea sunt două obiceiuri proaste, care se combină și devin încă mai dăunătoare. Studiile confirmă, că persoana care mănâncă în fața televizorului (sau, de exemplu, citește la masă), consumă mai multe calorii (aproximativ 300 kcal la o mâncare), decât cei, care nu au un astfel de obicei. Iar somnul în fața televizorului – nu este un somn sănătos. Trezindu-te în sudori, după câteva ore, te vei muta în pat, te vei învârti și răsuci mult timp – mai în scurt, nu-ți vei împlini somnul. Iată rezultatele unui experiment realizat în Chicago: niște bărbați adecvați și sănătoși, care au dormit 5,5 ore – a doua zi au consumat în medie cu 200 kcal mai mult, decât acei bărbați, care au dormit 8 ore.

Cum să scapi: Nu mânca în fața televizorului. Nu privi televizorul înainte de somn. Nu te uita la televizor pur și simplu, doar mutând necugetat canalele – alege un show sau un film anume și când se termină – stinge-l. Încă mai bine ar fi să mergi la o plimbare înainte de somn.

OBICEIUL 5: MĂNÂNCI PREA MULT LA WEEKEND

Și acum despre șobolani – cum fără ei? De data aceasta, în experiment oamenii de știință i-au folosit pe cei cu coadă, pentru a studia efectul acidului palmitic pe leptină – un hormon care reglează apetitul. Acidul palmitic se găsește în majoritatea grăsimilor animale și vegetale, cu care, sigur, este bogată alimentația ta în timpul weekendului. ”Am constatat, că grăsimile saturate blochează proprietățile leptinei, timp de trei zile de la primirea lor” – spune autorul studiului, Deborah Clegg, de la Universitatea din Texas. Explicare: dacă mănânci prea mult la weekend – încă trei zile vei suferi de dorința de a repeta acest păcat. Ei bine, sau îl vei repeta.

Cum să scapi: Un prânz copios sâmbăta – nu este un păcat. Numai că ar fi bine să alegi un fel de mâncare din curcan cu pâine integrală și o grămadă de legume, pește sau fructe de mare.

OBICEIUL 6: MĂNÂNCI MULT SĂRAT

Sodiul este insidios: el ne face să mâncăm mai mult și mai mult. Totul se petrece repede: o găleată de popcorn la cinema, chips-uri la stadion, arahide în bar. Iar 100 de grame de popcorn, printre altele, conține până la 400 kcal – parcă ai fi mâncat un Big Mac.

Cum să scapi: Dorința de a consuma ceva sărat trece după câteva săptămâni de o dietă săracă în ”otrava albă”. Puțini bărbați sunt gata să schimbe snacks-urile preferate pe morcovi dar, totuși încearcă: poate că îți va fi suficient pur și simplu să ronțăi. Iar atunci când îți gătești mâncare doar pentru tine, ține minte: mai bine pune insuficientă sare. De fapt, dacă mâncarea din farfurie nu este destul de sărată, pentru a corecta acest lucru, este necesară cu mult mai puțină substanță albă dăunătoare decât în cazul, când sărezi ”cum trebuie” încă în timp ce gătești.

OBICEIUL 7: BEI

Iată un exercițiu pentru seară: scrie câtă bere, vin și alt alcool bei într-o săptămână și socoate cât de multe calorii ai băut. Cred, că vei fi surprins. Doar două beri pe zi – aceasta deja este mai mult de 2000 de calorii pe săptămână. Parcă ai trăit șapte zile și opt din ele – ai mâcat.

Cum să scapi: Încearcă să nu bei cel puțin o săptămână. Apoi verifică-ți greutatea și cum îți stau pantalonii. Gândește-te, dacă poți trăi fără acest obicei. Dacă nu poți, trece la vinul roșu uscat, care conține mai puține glucide (aproximativ 4 g la 100 g de produs, în comparație cu 13 g în bere).

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *