Dr. Whitney Bow, un dermatolog din New York și Philip Tierno, profesor de microbiologie la New York University School of Medicine au enumerat lucrurile personale, pe care nu trebuie să le împarți niciodată cu nimeni, în numele sănătății tale (și altor persoane).
1. Săpunul
Săpunul devine murdar, chiar dacă scopul lui este de a se pătra curat. După fiecare utilizare, microorganisme și bacterii de pe pielea ta mai trăiesc pentru un timp oarecare pe suprafața săpunului, și cu toate că unele dintre aceste microorganisme sunt inofensive pentru tine, ele pot provoca boli la alte persoane. Săpunul nu este un ucigaș atât de bun al microbilor (cea mai mare parte dintre săpunuri nu sunt antibacteriene), cum ar fi, de exemplu, lichidul ce conține alcool.
Chiar mai rău este, atunci, când o bucată de săpun plutește într-o baie mică de apă. Lichidul permite bacteriilor, infecțiilor fungice și virusurilor să se înmulțească foarte bine.
Dintre cele mai mari riscuri, medicii au evidențiat în acest caz, norovirus și Staphylococcus aureus (CA-MRSA), o bacterie, care provoacă tulburări grave.
Cu toate acestea, experții sunt de acord, că nu este atât de periculos, atunci când persoanele din cadrul unei familii folosesc aceeași bucată de săpun, deoarece organismele voastre s-au „aclimatizat“ deja cu flora bacteriană a fiecărui membru al familiei.
2. Prosopul
Dacă prosopul are un miros neplăcut – asta înseamnă, că în el s-au înmulțit deja foarte bine bacterii, infecții fungice și mucegai. Prosoapele sunt un mediu excelent pentru dezvoltarea lor, mai ales dacă acestea sunt întotdeauna agățate într-o încăpere umedă sau, chiar mai rău, nu reușesc să se usuce complet până la următoarea folosire.
De pe prosoape poți ”prinde” bacterii, care cauzează infecții ale pielii, acnee și chiar conjunctivita. Prosoapele pot fi, de asemenea, purtători de aceeași bacterie Staphylococcus aureus (CA-MRSA). Mai mult decât atât, medicii ne sfătuie să spălăm prosoapele după aproximativ fiecare 4 utilizări.
3. Buretele de baie
Având în vedere, că buretele de baie de multe ori nu are timp să se usuce complet – acesta este un mediu propice pentru înmulțirea acelorași bacterii, ca și în prosop. Deci, ai grijă de bureții de baie – usucă-i bine și nu le împărți niciodată cu nimeni.
4. Accesoriile pentru bărbierit
„Când te bărbierești, în aparatul de ras se acumulează celulele moarte ale pielii amestecate cu bacterii. Prin urmare, cu cât mai multe persoane folosesc aparatul de ras, cu atât mai mare este riscul de a ”prinde” vreo infectie. În același timp, bacteriile dăunătoare pot fi inofensive pentru o persoană, iar pentru o altă persoană – pot deveni o cauză serioasă de apariție a diferitor boli. Mai mult decât atât, aparatul de ras poate fi purtătorul de unele boli, cum ar fi hepatita sau HIV„- spune Dr. Bow.
5. Unghierele
Ustensilele pentru unghii sunt un mediu propice pentru ca bacteriile să trăiască și să se înmulțească. Aceste instrumente pentru unghii trebuie să fie dezinfectate cu soluții cu alcool după fiecare utilizare sau să le folosești numai tu, pentru a evita îmbolnăvirea de unele boli neplăcute. Dacă îți faci unghiile la salon, asigură-te că instrumentele sunt sterilizate înainte de a începe procedura..
6. Penseta pentru sprâncene
Dacă folosești penseta numai pentru a smulge firele de păr mai lungi – atunci poți lua sigur penseta altcuiva, spune doctorul. Însă, dacă ai de gând, de exemplu, să lucrezi binișor cu fața ta, de exemplu, să scapi de firele de păr crescute sub piele, atunci penseta devine imediat un purtător potențial al bolilor cu transmitere prin sânge: aceeași hepatită sau HIV inclusiv. „Aceasta este o cauză foarte rară, dar totuși foarte posibilă de a te infecta cu una dintre aceste boli“, – spune dr. Bow. În mod ideal, este necesar să cureți și să dezinfectezi penseta în alcool după și înainte de fiecare utilizare pentru a evita orice posibilitate de a te îmbolnăvi.
7. Cremele preferate
„De fiecare dată când o persoană își pune degetele sale într-o cremă, ea își lasă acolo bacteriile sale, care pot fi transmise următoarei persoane, care va folosi crema aceasta. Printre aceste bacterii pot fi stafilococi și streptococi, pe care multe persoane le transportă pe sine fără daună pentru propria sănătate, dar ele pot fi dăunătoare pentru alte persoane – pot provoca foliculita (inflamarea foliculului pilos) și acnee„ – spune Dr. Bow.
8. Trimmerele
Conform opiniei dr. Bow, dacă nu se efectuează dezinfectarea trimmerelor, așa cum sunt obligați să facă lucrătorii saloanelor de coafură, aceste accesorii pot fi, de asemnea, purtători de bacterii, care cauzează acnee și foliculita.
9. Deodorantul
Multe deodorante ucid bacteriile care cauzează acel miros neplăcut, și acest tip de deodorante sunt suficient de protejate. Dar unele tipuri de deodorante (în special cele, pe care este scris «organice») – pur și simplu maschează mirosul neplăcut cu alt miros mai plăcut și lasă bacteriilor posibilitatea de a se înmulți și de a exista direct pe suprafața deodorantului.
10. Balsamul de buze și rujul
Doctorul Bow ne avertizează: „Buzele sunt una dintre cele mai sensibile și vulnerabile părți ale corpului uman. Sub membrana pielii se găsește o rețea de capilare, care absoarbe tot ceea ce se află pe buze, inclusiv microbii, care pot pătrunde ușor în sânge. De exemplu, atunci când folosești balsamul de buze sau rujul altcuiva, te poți infecta foarte ușor și repede cu herpes, chiar dacă proprietarul nu are semne vizibile ale bolii..
11. Piatra ponce / răzătoarea pentru tălpi
Astfel de pietre sunt pline de celule moarte ale altor persoane și pot conține pori fungici și chiar bacteriile virusului papiloma, care pot provoca, de exemplu, negi. „Apropo, anume aceste pietre sunt primul motiv pentru răspândirea negilor între membrii familiei“, – spune Dr. Bow.
12. Periuța de dinți
„Chiar dacă ai spălat periuța de dinți după ce ai folosit-o, pe ea continuă să se înmulțească bacteriile microflorei tale – aceste bacterii sunt inofensive pentru tine, dar pentru o altă persoană ele pot fi destul de dăunătoare și pot provoca o varietate de boli – începând de la o răceală obișuită, și poți lua chiar și norovirus sau streptococ“ – spune profesorul Tierno.
13. Cerceii
Cerceii pot fi purtători de boli cu transmitere prin sânge: hepatita și HIV sunt printre aceste boli. Prin urmare, în orice caz, înainte de a folosi cerceii altcuiva – dezinfectează-i cu alcool etilic.
14. Încălțămintea
„Încălțămintea și mai ales papucii de casă sunt, de asemenea, un obiect foarte personal, în care trăiesc liber ciupercile tale, dar ar fi mai bine să nu-ți încerci rezistența organismului tău la ciupercile și bacteriile străine. Riscul crește de câteva ori atunci când papucii se află aproape permanent într-un mediu umed. Încălțămintea și mai ales papucii de casă pot fi purtători ai ciupercii piciorului, precum și, de exemplu, al virusului molluscum – acesta provoacă pe piele niște simptome asemănătoare cu acneea„ – spune Dr. Bow.
15. Căștile
Căștile sunt, de asemenea, un mediu foarte potrivit pentru dezvoltarea și înmulțirea bacteriilor personale. „Studiile științifice au arătat, că căștile conțin o mulțime de bacterii din ureche și din ceara din ureche. Și aceste bacterii se înmulțesc și devin încă mai numeroase, dacă faci sport cu căștile în urechi – un mediu cald și umezeala suplimentară contribuie la înmulțirea aceluiași stafilococ și streptococ„ – spune dr. Bow.
Apropo, anume din această cauză în avioane se dau căști de unică folosință. Dacă totuși, dintr-un motiv oarecare, ești nevoit să folosești căștile altcuiva, se recomandă să le dezinfectezi cu o soluție care conține alcool etilic.