Sănătate 389

Alimentele uscate: pro și contra

Când vine vorba despre superalimente, nu putem lăsa fără atenție fructele și legumele uscate sau, cum se mai numesc, deshidratate. Ele conțin cantități mari de substanțe nutritive esențiale, sunt o gustare ideală și sănătoasă. Uscarea sau deshidratarea este una dintre metodele cele mai vechi și tradiționale de conservare și păstrare a alimentelor. Îndepărtarea excesului de umiditate ajută la prevenirea alterării produsului alimentar. Fructele și legumele sunt deshidratate cu ajutorul utilizării unor uscătoare moderne și datorită acestei metode, noi ne putem bucura de gustul fructelor preferate, indiferent de ce anotimp este afară. Aceasta este o alternativă excelentă la înghețarea sau conservarea produselor alimentare. Încă un plus mare a fructelor și legumelor uscate este faptul că le poți consuma chiar în timp ce mergi și acestea nu necesită să fie refrigerate. Cele mai multe dintre ele nu sunt lipicioase sau grele, nu ocupă mult spațiu.

Când ai nevoie să te reîncarci repede cu energie, fructele și legumele uscate devin un ajutor, care are calorii, este bogat în substanțe minerale, produce și menține senzația de sațietate. Nivelul ridicat de calorii al acestui produs alimentar este justificat de concentrația de zahăr. Pentru sportivi, această gustare este ideală. Valoarea nutritivă a fructelor și legumelor rămâne neschimbată, chiar după ce ele trec procesul de uscare. Fructele uscate păstrează tot fierul și fibrele, ceea ce înseamnă că consumul acestora reduce riscul de apariție și dezvoltare a unor tipuri de cancer, cum ar fi cancerul tractului gastro-intestinal, cancerul colorectal. Mai mult decât atât, alimentele uscate nu conțin colesterol, grăsimi sau conservanți. Pentru uscare se potrivesc foarte bine așa legume, cum ar fi broccoli, mazărea, roșiile, mazărea verde, ardeiul gras și varza. Din fructe: caisele, prunele, smochinele, cireșele, kiwi, bananele, curmale, merele, perele și multe altele. Fructele pot fi consumate uscate sau pot fi fierte, din ele primim o băutură foarte gustoasă și sănătoasă – uzvar.

Beneficiile

Fructele uscate conțin vitaminele A și B, o concentrație ridicată de glucoză, fructoză, celuloză, magneziu, calciu, potasiu, fosfor, iod, fier și sodiu. Acest buchet sănătos pentru organism are o influență pozitivă asupra sănătății sistemului cardiovascular, întărește nervii, îmbunătățește starea exterioară și interioară a părului, întărește atât părul, cât și unghiile, oasele. De asemenea, consumul de fructe și legume uscate ajută la îmbunătățirea activității tractului gastro-intestinal.

Cu toate acestea, aș dori să subliniez cea mai importantă și de bază regulă a consumului de fructe uscate – acestea pot fi consumate într-o cantitate moderată, în caz contrar ele vor aduce mai multe daune decât beneficii.

Dezavantajele

În primul rând, ferește-te de fructele și legumele uscate, care au o culoare prea intensă și un aspect lucios, deoarece asta poate indica faptul că au fost uscate cu ajutorul unor substanțe chimice (care, de obicei, nu sunt prea sănătoase pentru noi). Fructele uscate, care au fost uscate într-un mod natural, în condițiile potrivite și corecte, au culoarea pală cu o nuanță gri. Consumul unor fructe uscate prea frumoase poate provoca unele dureri în stomac, înrăutățirea funcționării vezicii biliare. Pentru fiecare trebuie să fie o regulă: spală bine fructele și legumele uscate înainte de a le consuma și înmoaie-le în apă clocotită.

În al doilea rând, să ne întoarcem la tema caloriilor. În ciuda faptului că apa din fructele și legumele uscate a fost înlăturată, zahărul a rămas pe loc, iar aceasta înseamnă că produsul nu este deloc potrivit pentru cei, care au grijă de greutatea sa sau suferă de diabet zaharat. Rata zilnică, de exemplu, de caise uscate este de 3-5 bucăți. Deoarece un singur fruct uscat conține mai multe calorii decât un fruct proaspăt. Mai mult decât atât, este de dorit să se consume fructe uscate în calitate de o singură masă, fără a le amesteca cu alte produse alimentare. Maximum, ce îți poți permite, este să adaugi iaurt sau brânză de vaci cu un conținut scăzut de grăsimi.

Poftă bună și fiți sănătoși!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *