Exercițiile cu coarda pot fi efectuate în calitate de încălzire sau ca un antrenament de bază. Atunci când le îndeplinești, crește rezistența, se reduce riscul de leziuni și se îmbunătățesc rezultatele în alergat. Cu ajutorul coardei îți poți întări mușchii fără antrenamente și efort intens asupra articulațiilor.
Avantajele acestui tip de exercițiu
- Se îmbunătățește forma fizică generală. Antrenamentele cu coarda sunt folosite adesea de jucătorii de tenis, de atleți, jucători de fotbal și boxeri.
- Se dezvoltă agilitatea și se îmbunătățește coordonarea mișcărilor.
- Mușchii gambei devin mai puternici și mai frumoși.
- Crește frecvența pasului și se mărește viteza.
- Ard caloriile în plus.
- Săriturile cu coarda timp de 10 minute (cel puțin 120 de salturi în 60 de secunde) sunt echivalente cu un jogging de o jumătate de oră. Îți poți îmbunătăți performanțele atletice fără eforturi fizice intensive.
- Exercițiile pot fi efectuate aproape în orice împrejurimi, fie în casă, la sală sau în aer liber.
Reprezentanții științei din Statele Unite, au efectuat un studiu pentru a afla cum anume antrenamentele cu coarda influențează starea inimii și a vaselor de sânge. Voluntarii au fost aleși tineri de sexul masculin (92 persoane). Ei au fost împărțiți în 2 grupe, una dintre care a făcut jogging o jumătate de oră în fiecare zi, iar a doua – sărituri cu coarda timp de 10 minute. După 1,5 luni, toți participanții au fost testați pentru a afla nivelul de pregătire fizică, luând în considerare funcționarea inimii și a vaselor de sânge. Ca urmare, toți voluntarii au avut date asemănătoare.
Examinarea ulterioară a acestei întrebări a arătat o îmbunătătțire a funcționării vaselor de sânge și ale inimii la bărbații, care se antrenau în mod regulat cu o coardă. Un alt studiu a constatat, că femeile, care preferau acest tip de exercițiu în fiecare zi, cel puțin câte 5 minute, timp de o lună, își măreau productivitatea sa și își normalizau frecvența ritmului cardiac.
Cu ce trebuie să începi?
Dacă ai decis să începi să te ocupi cu o coardă, mai întâi folosește-o pentru a te încălzi înainte de antrenamentul principal. Timpul optim pentru încălzire – 5 – 10 minute. Pe măsură ce vei observa creșterea rezistenței, poți mări timpul antrenamentelor până la o oră. Mai mult decât atât, poți folosi diferite variante de sărituri: cu mâinile încrucișate, cu schimbarea picioarelor ș.a.m.d.
Program pentru începători
Acest program este simplu și, în același timp, foarte eficient.
Este compus din următoarele exerciții:
1) 10 sărituri obișnuite pe ambele picioare;
2) 10 sărituri, de la început pe un picior, apoi același lucru pe al doilea picior;
3) 20 sărituri cu alternarea picioarelor;
4) Într-un set obținem 50 de sărituri. Putem efectua de la 3 până la 5 seturi.
Program pentru avansați
1) Planifică-ți în prealabil numărul de seturi. Efectuează sărituri 3 minute și 1 minut de odihnă.
2) Fă 10 sărituri și o odihnă scurtă, apoi efectuează 20 de sărituri și o pauză. În acest ritm, mărește treptat numărul de exerciții până la 100 de ori. După aceea reduce-le câte 10 ori la fiecare set.
3) Sărituri intensive și cu o viteză ridicată timp de 20 de secunde, apoi zece secunde de odihnă. În acest ritm, este necesar să efectuezi 10 seturi.
4) În primul rând, fă Burpoe, iar apoi sari coarda de 50 de ori. La fiecare set efectuează mai puține Burpoe, dar trebuie să faci același număr de 50 de sărituri.
5) Alternează săritul corzii, genuflexiunile și flotările timp de o jumătate de minut.
Iată, în principiu, și toate caracteristicile antrenamentelor cu o coardă. Nu e nimic complicat, dar efectul nu se va lăsa mult timp așteptat, iar când vei vedea rezultatele, vei rămâne plăcut surprinsă. Efectuează exercițiile în orice moment convenabil pentru tine și vei vedea cum se îmbunătățește rezistența ta și forma fizică.