Lifestyle 443

ASEMENEA UNUI BOA – CUM SĂ RĂMÂI CALM ÎN ORICE SITUAȚIE 

Cu toții avem câteodată momente de anxietate crescută. În astfel de momente noi suntem nevoiți să demonstrăm totul de ce suntem capabili, altfel consecințele ar putea fi foarte, foarte grave. Și noi trebuie să facem față anxietății, deoarece aceasta distorsionează percepția noastră, uneori foarte puternic, iar gândirea distorsionată subminează capacitatea de a judeca rațional și de a lua decizii. Dar cum să faci asta? Cum să-ți iei sub control emoțiile?

Metoda nr. 1. Recunoaște, tu ești o persoană valoroasă

Indiferent, la ce te gândești acum: la un interviu de angajare cu un angajator, la o prezentație, la un apel de afaceri, la examen, competiții sportive, audiții pentru admiterea la orchestră sau la prima întâlnire. Noi îți propunem să încerci o modalitate, care te va ajuta la descăracrea unei situații tensionate și îți va permite să arăți tot ce este mai bun în tine.

Convinge-te singur pe tine, că tu ești o persoană valoroasă.

Recunoaște, că tu ai o suficientă experiență, o mulțime de abilități și calități pozitive. Cel, care se apreciază și se prețuiește singur pe sine, face față mai ușor atacurilor de panică, de aceea el își controlează mai bine mintea și emoțiile în situații tensionate. Un ego puternic crește flexibilitatea gândirii și capacitatea de a se recupera rapid după eșecuri.

Mai jos sunt două exerciții mici și simple, care te vor ajuta să-ți ridici respectul de sine și să fii mai bine pregătit pentru momentele dificile, pe care le întâlnim foarte des în viața noastră.

1. Scrie pe o bucată de hârtie o listă a priorităților tale și pune câte o notă pentru fiecare dintre ele. Astfel îți vei dovedi, că tu reprezinți ceva mai mult, decât un simplu angajat, care efectuează un lucru dau altul.

  1. Scriepe o foaie de hârtietoatecalitățile tale pozitive. Este de doritînfiecarezi, timp de o minutădouăsă-țiaminteștitoateacestecalități.

Dacă te vei antrena regulat, poți aduce această tehnică la automatism. Atunci, toate situațiile tensionate îți vor părea mai puțin amenințătoare și mai puțin serioase.

Metoda nr. 2. Încearcă să-ți imaginezi, problema nu este atât de importantă

Cum crezi, cine simte mai puțină presiune:

Un jucător de golf, care conduce cu un mare avantaj în campionat?

Un chirurg cardiovascular, care se pregătește pentru a efectua o operație dificilă?

Un brutar, care are de gând să coacă un tort pentru cel mai bun prieten?

Mulți vor alege brutarul. Cu toate acestea, în realitate, răspunsul depinde de care dintre ei utilizează o metodă specială pentru a face față stresului psihologic. O vom formula în acest fel: „ Încearcă să-ți imaginezi, că problema nu este atât de importantă“.

Jucătorul de golf, care își apreciază jocul său în campionat ca „doar o altă lovitură“ sau chirurgul, care socoate, că operația la inimă, pe care o va efectua peste 30 de minute este „doar încă o operație“, sunt pe drumul corect. Iar brutarul, pe care îl urmărește ideea, că acest tort este – „cel mai important din cariera sa“, poate strica toată treaba cu emoțiile sale. Este important să reținem: cu cât mai mare este valoarea, pe care noi o acordăm unui eveniment viitor, cu atât mai puternică este îngrijorarea și stresul nostru. Prin urmare, iată o cale de ieșire – nu acorda „superimportanță“ vreunui eveniment ce te aștaptă în viitorul apropiat. Și atunci vei avea succes.

Metoda nr. 3. Împrietenește-te cu tensiunea psihologică
Gândește-te la momentele stresante ca la o plăcere sau ca la o provocare așteptată demult.

Noile provocări acționează asupra noastră ca niște steroizi naturali: organismul produce mai multă adrenalină, decât noradrenalină, și ca rezultat – mușchii netezi și plămânii se relaxează, iar oxigenul începe să pătrundă în țesuturi în cantități mai mari. Corpul se umple cu energie, creierul începe să lucreze mai clar.

Ce reprezintă pentru tine momentele tensionate – o amenințare sau o provocare interesantă? Ți-e frică de ele sau nu simți frică deloc? Atitudinea la stresul psihologic ca la o amenințare este cauza eșecurilor ulterioare. Această metodă poate fi considerată ca o asigurare împotriva reacțiilor subconștiente. Folosește-o de fiecare dată înaintea apariției momentului de tensiune psihologică, și cât mai des posibil repetă cuvinte de plăcere. Gândiți pozitiv, nu uita că deja ești un câștigător, și să arăți chipes în ochii altora este foarte simplu!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *