Blogul nostru vă va povesti, de ce marinarilor americani le este interzis să ridice un pahar cu apă, cum chinezii își fac carieră cu ajutorul băuturilor alcoolice și pentru ce toast un german poate să îți ureze „7 ani de sex prost”.
Băutura devine o cultură de consum atunci, cînd alcoolul este abordat cu suflet. Am adunat șapte tradiții alcoolice interesante și neobișnuite, pentru a dovedi că alcoolul nu este doar un narcotic, ci și o parte a culturii.
Tradițiile alcoolice: Chinezii consumă alcool, încercînd să le facă pe plac șefilor superiori
Confucius a spus poporului chinez să prețuiască două lucruri – ritualul și ierarhia. Pînă cînd vor fi în onoare, va fi puternică Lumea întreagă. Chinezii moderni respectă preceptele înțeleptului așa cum pot – chiar beau, încercînd să-i facă pe plac șefilor. De exemplu, cînd se ciocnesc, chinezii țin paharul mai jos decît cel cu cine beau. Acesta este răspunsul chinez la întrebarea veșnică a latitudinilor noastre: „Tu mă respecți?” Țin paharul mai jos, atunci te respect. Dacă este vorba de o petrecere comună cu șefii, cel mai chic este să șterpelești paharul plin a șefului sau un pahar shot și să îl bei: „Mîine aveți o zi dificilă și întîlniri importante, nu voi permite să vă simțiți rău!”
Tradițiile alcoolice: Spaniolii sunt atît de generoși încît îți pot turna vin din cap pînă în picioare
Vinul atît de adînc s-a înrădăcinat în cultura Spaniei, că nu există nici o condamnare publică a beției în țară. Dacă ați consumat alcool în exces, atunci dragă prieten, nu este problema ta personală, ci vina alcoolului. De aceea, probabil doar în Spania este posibilă tradiția de turnare a vinului în timpul festivalului în Aro. Spaniolii se toarnă peste ei reciproc cu tone de vin în memoria conflictului medieval teritorial dintre locuitorii celor două sate. Instanța a interzis sătenilor bătăile, dar nimeni nu le-a interzis să se toarne cu vin. Astăzi, spaniolii se toarnă cu vin din intenții bune, astfel încît certurile să fie rezolvate pașnic, cu un pahar de vin și o masă bună.
Tradițiile alcoolice: Marinarii americani folosesc paharul după destinație: nici un fel de apă, fără compromisuri
Marinarii – un popor superstițios. Luni nu ies în mare, nu fluieră pe punte și încă se mai tem de femei la bord. În codul de etichetă pentru marinarii din SUA din 1986, este chiar interzis să ridice un pahar cu apă după un toast în onoarea cuiva. „Dacă doriți să vă exprimați respectul față de o persoană, beți în șampanie, vin sau port wine. Civilii pot ridica paharul după un toast cu orice, dar marinarul nu trebuie să bea pentru sănătate lichior, apă carbogazată sau apă plată. Un pahar cu apă este ca și cum ai spune obiectului un toast să dispară în apă”. La banchetele marinarilor în SUA, chiar și apa de pe mese este luată înainte de toasturi pentru a evita neînțelegerile. Vin – cît dorește sufletul, apă – nici o picătură. Cu toate acestea, în viața civilă un pahar de apă – cel mai bun ajutor să nu bei pre mult în timpul unei sărbători. Dar toasturile se preferă să fie pronunțe cu vin – dar dacă printre invitați, va fi un marinar!
Tradițiile alcoolice: Brutali și cinstiți: finlandezii beau acasă doar în lenjerie de corp
Nu a reușit să se calmeze agitația în jurul „hugge” a danezilor (căută fericirea în plăceri simple), cum finlandezii au dat lumii o nouă tendință – kalsarikännit! Cuvîntul este complicat, dar înțelesul este extrem de simplu: este o situație cînd bei vin / bere / alcool tare acasă în lenjerie de corp. Îți este atît de confortabil, nu deranjezi pe nimeni și obțineți plăcerea bine meritată de a nu face nimic. Întreaga lume a aflat despre tradiția finlandeză de a consuma astfel băuturile atunci cînd țara a lansat o colecție de emoji națională. Străinilor a fost necesar să se explice că imaginea stranie a unui om pe jumătate gol, cu un pahar, nu este deloc un semn alarmant al alcoolismului. O astfel de tradiție națională: dimineața te-ai trezit, ai luat un pahar în mîini și gata – un adevărat kalsarikännit. Se pare că majoritatea prietenilor mei sunt filandezi adevărați – dar nu recunosc asta!
Tradițiile alcoolice: Francezii beau mai puțin, dar sunt nostalgici pentru aventurile din trecut
Iubitorii de băuturi francezii, au devenit de foare mult susținătorii unui stil de viață sănătos: vin beau puțin, jocurile de noroc nu își permit. Fie că este vorba despre un secol al XX-lea nebun! În 1906, participantul la cursa „Tour de France” Rene Pottier a lăsat nedumerită pe toată lumea. Un novice necunoscut nu numai a întrecut concurenții la jumătatea cursei, dar și a reușit să bea vin în tavernele de la marginea drumului. Înainte de final, era atît de relaxat încît aproape că a putut fi întrecut. În ultimul moment, Renee a sărit pe o bicicletă și a terminat cursa ca un învigător, aproape cu o sticlă de vin în mînă. Rene a murit de o dragoste nefericită la un an după triumf, iar tradiția sa a vinului a trăit pînă în anii 1960. Au dispărut francezii iubitori de băuturi, a dispărut în ei și spiritul aventurismului.
Tradițiile alcoolice: Danezii și germanii pot să îți ureze „7 ani de sex prost” pentru un toast nesincer
Dacă veți fi în Danemarca sau în Germania, spuneți toasturi sincere și din suflet. Și nu uitați să priviți persoana cui îi adresați direct în ochi. Dacă nu te uiți direct sau vă uitați în jur, atunci meritați urarea „7 ani de sex prost”! Se spune că tradiția de a privi în ochii celuilalt a pornit de la vremurile entuziasmului general cu otrăvurile. Dacă o persoană a turnat otravă în pahar, atunci 100% trebuie să se trădeze. Este puțin probabil ca otrăvurile să fie implicate în această treabă, cel mai probabil, oamenilor pur și simplu le este plăcut să vadă un toast sincer. Dar, ținînd minte de cei „7 ani de sex prost”, eu în orice caz, aș privi direct în ochi chiar și chelnerului care servește paharul. Nu știi niciodată, poate îți va ura multe și de toate, iar tu apoi clarificăte de ce viața personală a dat o ruptură.
Tradițiile alcoolice: Provincialii italieni beau mai interesant și cu scînteie, iar în orașe vinul își pierde pozițiile
S-ar părea că tradițiile vinului din Italia trebuie să fie mai vii decît toate lucrurile vii. Dar din cauza globalizării, vinul își pierde poziția în orașele mari. Tînăra generație mănîncă în fast-food-uri, beau la petreceri cocktailuri iar la ritualurile cu vin privesc ca la o relicvă a trecutului. Dar provincialii italieni nu își pierd duhul și beau cu scînteie! De exemplu, în Sicilia s-a păstrat toastul alarmant din Evul Mediu – pentru a verifica oaspeții, sicilienii își ridică paharele cu cuvintele: „Cine nu bea la această masă, fie că e un hoț, fie că un spion!” Și dacă un sicilian a băut puți vin și trebuie să conducă urgent, atunci intră în joc băutura „șoferul traz „. Aceasta este un sirop de tamarind dulce cu bicarbonat de sodiu. Soda organizează un vulcan adevărat în stomac, dar suprimă orice miros de alcool.
[poll id=”79”]