Nutriție 394

Berea artizanală: La ce să atragi atenție atunci cînd cumperi și cum să nu dai de falsificat

Blogul nostru a aflat care bere poate fi considerată artizanală.

De unde a apărut berea artizanală

Primele fabrici mici de bere independente au apărut în Marea Britanie în anii 1970. Ele s-au specializat în pregătirea recetei tradiționale. Și după 1978, cînd în unele state din SUA a fost legalizată fabricarea berii acasă, această direcție a devenit populară și acolo.

Care bere artizanală poate fi considerată adevărată?

Berea artizanală —  este berea care a fost preparată de o fabrică independentă de bere în conformitate cu rețeta originală. Este vîndută în sticle sau este servită în bare în pahare speciale.

Asociația producătorilor americani de bere aduc cerințe foarte stricte pentru fabricile de bere care pot găti berea artizanală adevărată:

  1. Fabrica de bere ar trebui să producă nu mai mult de 6 milioane de barili pe an (aceasta reprezintă 3% din volumul anual de vînzări de bere în SUA). Un baril de bere este egal cu 117,3 litri, astfel încît fabrica nu poate depăși volumul anual de 703,8 milioane de litri.
  2. Fabrica de bere trebuie să fie independentă. Mai puțin de 25% din acțiile sale pot aparține altor proprietari. Acest lucru se datorează faptului că, cu un număr mai mare de investitori, fabrica de bere este lipsită de oportunități de a crea liber și de a introduce noi gusturi, nu toate acestea vor putea aduce beneficii comerciale tangibile.
  3. Fabrica de bere ar trebui să folosească nu numai ingrediente tradiționale (hamei, drojdii, malț), ci și să experimenteze cu gusturile. Volumele mici de producție permit adăugarea unor noi ingrediente, fără teamă că lotul nu va merge la consumator.

O definiție clară a berii artizanale se aplică numai berii preparate în Statele Unite. În Europa, nu există limite atît de stricte, astfel încît semnul principal poate fi realizarea creativă a berăriei și căutarea unor noi gusturi interesante.

Cel mai important — rețetele originale și prezența unui concept.

Nu totul este clar și cu berea Trappist, care a fost preparată încă în Evul Mediu la mănăstirile din Europa. Unii o consideră că ar fi artizanală alții cred că, conform caracteristicilor formale, acesta este un tip separat de bere.

În berăriile engleze se mai întîlnește, termenul „crafty”. Este folosit pentru a determina berea care îndeplinește oficial caracteristicile autorului, dar nu îndeplinește cerințelor de bază. De exemplu, atunci cînd un gust interesant al autorului începe să producă un gigant al fabricii de bere.

Unde se fierbe și unde se depozitează berea artizanală

Berea artizanală se prepară fie în bierării mici independente, fie în fabrici unde se poate comanda un mic lot de bere în funcție de rețetă. Cele mai multe sunt vîndute prin baruri și magazine specializate care vînd alcool.

Costul ridicat se datorează volumelor mici de producție și utilizare a componentelor naturale.

Majoritatea fabricanților de bere —  sunt entuziaștii, cu adevărat îndrăgostiți de munca lor. Iar varietate de soiuri permite chiar și celor care consideră că nu le place berea să găsească ceva pe plac.

Termenul de valabilitate al berei atrizanale este indicat întotdeauna pe ambalaj. Unele soiuri pot fi păstrate pînă la 25 de ani, treptat se îmbunătățesc în sticlă, ca și vinul. În medie, termenul de valabilitate al berii artizanale — este de la șase luni pînă la cinci ani. Bineînțeles, vorbim despre recipiente închise.

5 abrevieri care însoțesc berea artizanală

  1. ABV (alcohol by volume) — cît de tare este berea. Pentru a fi mai precis, această abreviere arată ce procent din volum este alcoolic. O diagramă detaliată poate fi găsită aici. Cea mai puternică bere din lume este Brewmeisterul Armaghedon din Scoția, al cărui ABV este de 65%. Și această băutură este încă considerată o bere!
  2. ABW (alcohol by weight) — o variantă puțin mai rară, care arată tăria berii, dar în raport cu greutatea sa. Pentru a obține ABV, trebuie să înmulțiți ABW cu 1,25.
  3. IBU (international bitterness units) — indicator de amărăciune a berii, care depinde de hameiul folosit în procesul de prepararea. Recordul aici aparține Canadienei Flying Monkeys Alpha Fornication și este de 2.500 IBU. Pentru comparație: în (Pale Lager, Light Lager) 8 –12 IBU, în Ale indiană (IPA) — 60–80 IBU, în dublu IPA (Double / Imperial IPA) — 100 IBU.
  4. SRM (standard reference method) — intensitatea culorii berii.
  5. OG/FG (original gravity / final gravity) — densitate mustului nefermentat/ fermentat. Cu cît indicatorul este mai mare, cu atît băutura este mai bogată și mai tare.

Cum să recunoști un falsificat

Producția de bere artizanală — este o direcție atât de nouă încît la nivel de stat nu există încă nicio bază legislativă. Astăzi, producătorii pot numi artizanală orice bere, un pic mai originală decît berea lager și stout.

Berea artizanală adevărată — este producția unor fabrici de bere mici. Dar să o distingi conform aspectului este foarte dificil, așa că singura cale de ieșire —  este să încerci să simți diferența.  Este cel mai convenabil să încerci în baruri specializate. Acolo te pot sfătui cu siguranță ce îți va fi pe gust și puțin probabil să ți se ofere o bere proastă. În fiecare oraș mare există de la unu pînă la cinci baruri și magazine specializate care se ocupă cu berea artizanală.  Nu există bere artizanală falsificată și adevărată. Deoarece nu există o definiție clară ce este asta, atunci să o falsifici este imposibil. Există o bere bună și este o bere proastă. Așa cum sunt berării bune dar sunt și rele.    Serviciul internațional Untappd te poate ajuta să îți decizi alegerea. În acesta, consumatorii evaluează berăriile și anumite tipuri de bere.

Cu ce se combină berea artizanală

Caracteristica principală a berii artizanale — este prezența unui gust interesant, de aceea peștele uscat sau gustările picante cu o astfel de bere nu se potrivesc. Din același motiv, nu este recomandat înainte să încercați o bere artizanală, să fumați sau să beți cafea.

Diferitele tipuri de bere artizanală, precum și diferite vinuri, sunt combinate cu produse diferite destinate să umbrească gustul. Pentru o bere ușoară, alegeți gustări ușoare, la soiurile de malț — dulci, acre — picante. Dacă te pierzi în varietatea de gusturi și alegeri, puteți lua un cașcaval universal sau o pizza, care se vor potrivi pentru majoritatea berilor artizanale, cu excepția soiurilor foarte grele.

Într-o berărie bună vi se va da mereu un sfat bun ce mai bine se combină cu unul sau cu un alt sort de bere.

De asemenea, puteți urma recomandările Asociației americane a berăriilor. Deci, Pale Ale este sfătuit să se completeze cu carne sau plăcintă de dovleac, burgeri, India Pale Ale se combină cu mîncăruri picante cu curry, deserturi dulci: plăcintă cu mere și caramel sau morcov. Gustul Imperial sau Double IPA necesită mîncăruri grele cum ar fi șuncă afumată, miel la grătar, pui prăjit sau deserturi foarte dulci, cum ar fi deserturi  cu caramelă sau crem-brule.

[poll id=”72″]

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *