Sport 542

Călăria în loc de exerciții fizice

Calul a fost un adevărat prieten și un ajutor al omului încă din cele mai vechi timpuri. Medicii din antichitate au observat acțiunea de însănătoșire, pe care o are călăria asupra organismului uman. Învățații antici greci Hippocrate și Galen considerau, că anume călăria (precum și alergatul, și plimbările pe jos) este o gimnastică minunată, care întărește perfect organismul uman și îl face mai rezistent la diferite boli și leziuni.

Dezvoltarea hipoterapiei moderne (hipoterapia – tratamentul cu ajutorul calului sau, spus în general, călăria terapeutică) datează încă din anii ’50 ai secolului trecut – când medicii din diferite țări (Anglia, Franța, Germania și Canada) au început să folosească caii pentru tratamentul pacienților cu boli cronice. Și unul dintre fondatorii hipoterapiei se consideră a fi danea Liz Gartel, care însăși se deplasează într-un scaun cu rotile. Ea a insistat asupra includerii călăriei în cursul său de reabilitare. Și, după ceva timp, ea a câștigat medalia de argint la Jocurile Paralimpice.

Călăria terapeutică, în primul rând, este foarte benefică pentru persoanele cu leziuni la nivelul membrelor, atrofie a mușchilor, cu paralizie parțială și completă a picioarelor, pentru pacienții cu paralizie cerebrală, precum și pentru cei, care au diferite afecțiuni ale coloanei vertebrale și o postură incorectă. Contraindicații absolute pentru hipoterapie sunt următoarele afecțiuni: agravarea oricăror boli cronice, ulcere deschise la nivelul piciorului. Călăria este folosită ca un exercițiu de reabilitare a pacienților cu distonie vegetativă-vasculară și pentru cei, care au trecut prin boli pulmonare grave și diverse boli de inimă. Iar în Marea Britanie (țară cu tradiții istorice de călăriei) hipoterapia este folosită chiar și în psihiatrie. Și nu numai pentru tratamentul tulburărilor nevrotice, dar și în cazuri de demență, schizofrenia, precum și în tratamentul dependenței de droguri și de alcool. Cu pacientul bolnav se ocupă un medic, un psiholog și un hipoterapeut. Rezultatele acestor tratamente sunt adesea pur și simplu magice. Pacienții, în special copii, devin foarte repede buni călăreți, iar medicii observă regresul bolii.

Efectul terapeutic al hipoterapiei are două aspecte: fiziologic și psihologic. Călăria – este, desigur, un exercițiu fizic foarte bun, în timpul căruia se antrenează diferite grupe de mușchi. Să îmbunătățește coordonarea, se dezvoltă mobilitatea articulară, se îmbunătățește postura. Efectul psihologic al acestei terapii este următorul: pacientul pur și simplu uită despre boala sa și handicapul său, atunci când se află călare pe un cal. De asemenea, persoana devine mai încrezută în sine, pentru că el supune un animal puternic. Și, desigur, un contact atât de apropiat cu calul îmbunătățește starea de spirit și, după cum spun parapsihologii – energia.

Și, dacă nu ai călărit niciodată – trebuie numaidecât să încerci și îți garantăm, că vei obțineți un boost incredibil de puternic de energie pozitivă!

One Comment

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *