Comoția cerebrală – nu cel mai grav traumatism cranian, dar consecințele sale sunt neplăcute: cîteva săptămîni de greață, amețeli și iritabilitate. Și asta e bine, pentru că sub comoție se poate masca probleme mai grave.
Comoția cerebrală – perturbare bruscă pe termen scurt a funcțiilor cerebrale. De obicei, comoția apare după o lovitură la cap sau după o cădere. Uneori nu există semne externe de traumatism: nici umflături, nici vînătăi, nici răni. Dar comoția este.
Simptomele comoției pot apărea nu imediat după traumă. Va dura câteva săptămîni, și vor începe durerile de cap, vor apărea amețeli și nu veți înțelege de ce.
Cînd să te adresezi după ajutor
După trauma capului, persoana ar trebui să fie examinată de un medic. Chiar dacă nu există nici o deteriorare vizibilă a craniului, creierul ar putea fi lovit grav. Medicul ar trebui să excludă hemoragia sau edemul cerebral (acestea sunt urmări mult mai complexe ale traumei).
Simptomele comoției cerebrale sunt împărțite în mai multe categorii, deoarece trauma afectează aproape întregului organism.
Simptomele comoției cerebrale cu privire la gîndire și memorie
- Omul pierde cunoștința timp de cîteva secunde sau minute.
- Nu-și amintește ce sa întîmplat cu el și ce a fost imediat după traumă.
- Inhibat, răspunde lent la întrebări, el nu înțelege ce i se spune.
- Nu se poate concentra.
- Cu dificultate citește sau scrie.
- Nu poate reține informații noi.
Simptomele comoției cerebrale cu privire la starea generală a organismului
- Dureri de cap.
- Tulburări de vedere: înainte ochilor zboară musculițe, vedere dublă și neclară.
- Greață și vomă.
- Amețeli.
- Sensibilitate la lumină puternică și la zgomot.
- Probleme cu echilibru, are un mers clătinat.
- Somnolență sau, dimpotrivă , insomnie.
Simptomele comoției cerebrale cu privire la emoții și dispoziție
- Iritabilitate fără motiv.
- Depresia.
- Emoționalitate sporită: dispoziția unei persoane se schimbă rapid.
- Oboseală, insuficiența de energie.
Să observi o traumă la copii este posibil dacă sa schimbat comportamentul: copilul nu răspunde la stimulii externi, nu se poate concentra, este obraznic, plînge, refuză mîncarea și apa.
Ce să faci în timp ce aștepți medicii
- Puneți pentru 20 de minute la locul traumei o compresă rece pentru a reduce umflarea. Înfășurați cu prosop un pachet de legume congelate – acesta este cel mai rapid mod de a face un compres.
- Culcați persoana pe o partea, îndoiții picioarele, puneți o palmă sub cap , cealaltă mînă deasemenea îndoiți la cot. Poziția ar trebui să fie stabilă, astfel încît persoana să nu se poată rostogoli întîmplător pe spate, dacă va pierde conștiința.
- Nu îi dați medicamente
Important! Dacă cineva este în stare de inconștiență, atunci în mod implicit se consideră că el are o traumă gravă la cap sau la gît. Nu-l scuturați, nu îl întoarceți , și nu îl mutați . Chemați o ambulanță.
Semne de complicații ale unei comoții cerebrale
Traumele la cap sunt insidioase cu faptul că simptomele nu pot fi imediat văzute. Chiar dacă o persoană cu comoție a fost trimisă de la spital acasă, obligatoriu trebuie să chemați medicii în aceste cazuri:
- Durerile de cap persistă și sunt în creștere.
- Năpustește oslăbiciune severă, au loc tulburări de coordonare.
- Se repetă voma.
- Vorbirea devine neclară.
- O pupilă a ochiului devine mai mare decît cealaltă.
- Dacă persoana nu poate fi trezită.
Cum să tratezi o comoție cerebrală
Există trei grade de severitate a comoției. Dacă este ușoară poate fi tratată la domiciliu, iar gradul mediu și grav inseamnă că trebuie persoana să fie internată la spital.
O persoană cu o comoție cerebrală nu ar trebui să fie lăsată fără supraveghere timp de două zile, deoarece pot aparea complicații în acest moment.
Principiul de bază al tratamentului – odihna. După o traumă trebuie să vă odihniți mai mult și să nu vă faceți griji. Pacientul nu are voie să citească, să privească televizorul, să joace jocuri la calculator. Poate asculta muzică, dar fără căști.
Recuperare completă va dura de la trei pînă la șase luni.
Cum să vă protejați de o comoție cerebrală
Comoție apare cel mai frecvent la copii cu vîrsta cuprinsă între 5 și 14 ani. Cauzele leziunilor – sport și călătorii cu bicicleta.
Adulții primesc o comoție într-un accident cu mașina sau la căderi. Deasemenea este o traumă destul de răspîndită în rîndul sportivilor, mai ales la sporturi extremale sau de contact.
Nu e neapărat să cazi ca să primești o comoție. Suficient pentru a prinde cu capul ceva mai greu decît o minge de fotbal.
Se pare că de la accidente nimeni nu este asigurat. Dar măsurile obișnuite de siguranță reduc șansele de a face cunoștință cu o comoție cerebrală. Ce să faceți?
- Purtați întotdeauna echipament de protecție în timpul antrenamentelor de sport. Chiar dacă doar mergeți pe bicicletă, purtați o cască.
- Pe o motocicletă – doar cu casca.
- În orice sport de contact (box, rugby, hochei) antrenează-te numai sub supravegherea unui antrenor profesionist.
- Întotdeauna fixează centura de siguranță.
- Nu blocați scările cu lucruri și curățați treptele de zăpadă.
- Pentru a schimba un bec, folosiți un suport stabil.
- Ștergeți întotdeauna imediat apa de pe podea. Nu așteptați pînă cînd cineva va aluneca.
[poll id=”35″]