Lifestyle 275

Creșterea în carieră: secretele succesului de la directorii generali

Bătăile pe spate și cuvintele ” ai făcut o treabă bună” ale șefului — este bine, dar avansarea în carieră sau un premiu bănesc este mult mai bun. Care este strategia cea mai rezonabilă pentru promovarea constantă? În loc de încă o conversație plictisitoare cu experții privind avansarea în carieră, am cerut să își împărtășească secretele a cei directori care au reușit ceva în viață.

Regula avansării în carieră 1. Exprimați-vă opinia

La 30 de ani, Tony Haile nu avea nici un scop în viață. Ultimii 10 ani el i-a petrecut pe iahturi în Atlantic și în expediții la pol. Într-o zi, un prieten i-a dat să se uite la un plan de afaceri pentru o investiție potențială a companiei în care el lucra. Deoarece nu avea nimic de făcut atceva, Haile a scris șase pagini cu explicații de ce planul nu era bun și ce ar trebui făcut în schimbul acestuia. Documentele au ajuns la conducerea companiei, Haile a fost invitat la birou și … i-a fost oferită funcția de director pe dezvoltare. Doi ani mai tîrziu a devenit director general al companiei ChartBeat, care oferă soluții în domeniul web-analitică.

„Directorul general este nevoit zilnic să rezolve o mie de probleme  — spune Haile — Cei mai valoroși angajați pentru el — cei care îl pot scuti de o parte de probleme, de exemplu, propunînd îmbunătățiri ale planului de afaceri, chiar dacă nu a fost cerute. Dar ține minte, dacă nu sunteți de acord cu decizia cuiva, trebuie să oferi o altă cale și să cauți argumentele care vorbesc în favoarea ta. Țineți cont de faptul că este la fel de important ca și capacitatea de a păstra tăcerea, la momentul potrivit. Cred că partea cea mai importantă a succesului meu este că m-am înconjurat mereu cu oameni mai inteligenți decît mine, și am înțeles că să îi ascult pe ei—  este mult mai util decît să vorbesc eu ”

Regula avansării în carieră 2. Dezvoltă punctele slabe

Cînd Perka Perkins a fost numit directorul general al companiei Orvis în 1992, nu i-a fost de loc ușor. Acest post a fost pregătit pentru o altă persoană, dar a demisionat. Afacerea lui Orvis, producătorul de articole sportive, a mers prost. De fapt, prima sarcină a lui Perkins a fost de a preveni falimentul companiei. El a recunoscut că are nevoie de ajutor și a mers la un curs de trei luni în managementul afacerilor la Harvard. Instruirea nu numai că i-a dat cunoștințele necesare, dar și i-a mărit stima de sine. El a obținut aptitudini psihologice necesare pentru a salva compania. În următorii 20 de ani, Perkins a mărit profitul companiei Orvis de aproape patru ori.

Abilitatea de a învăța — una dintre cele mai bune calități ale unui lider. Căutați oportunități să mergeți la cursuri de perfecționare. Potrivit lui Perkins, în Orvis mulți angajați au fost ajutați să primească cursuri de perfecționare MBA (Master of Business Administration). Astfel șeful tău va vedea cît de serios ești în legătură cu cariera ta. Dacă nu aveți timp pentru astfel de cursuri, alegeți o duzină de cărți care vă vor ajuta în domeniul vostru și citește în fiecare zi.

Regula avansării în carieră 3. Întotdeauna întărește cuvintele cu fapte

Oferindu-vă ca pe un candidat pentru o poziție superioară, tu sfătui șefului tău să pună un pariu pe tine. Pentru ca acest lucru să funcționeze, trebuie să convingeți șeful că sunteți pregătit pentru această responsabilitate. Cînd Jim Weber avea puțin mai mult de 30 de ani el a lucrat în compania de producere a echipamentului turistic Coleman, el era convins că într-o bună zi va conduce propria afacere. El a înțeles că dorea să fie șef, dar la postul de vicepreședinte al dezvoltării corporative nu avea nici un subordonat.

Atunci el a scris un plan pentru dezvoltarea unui departament al companiei, a cărei lucrurile nu mergeau prea bine. Directorul general a fost atît de impresionat încît i-a dat lui Weber o „lumină verde” și la făcut președintele acestui departament. Și astăzi el este directorul general al companiei Brooks Running și caută personalul valoros care este gata să urce în vîrf pe scara carierei. Luați exemplu de la el: întreabă-l pe șeful tău care este cea mai mare problemă. Și apoi investiți toată energia pentru a obține succes.

Н2 Regula avansării în carieră 4. Dacă nu poți crește, mergi mai departe

În 2002, Scott Allan a fost directorul operațional al unei întreprinderi mici din Silicon Valley, care se ocupa cu plățile prin Internet. El și echipa sa au primit investiții de 20 de milioane de dolari din fonduri de capital și au fost gata să lanseze serviciul, dar piața a schimbat brusc direcția. Allen avea doar șase luni să închidă sau să vîndă compania. Cu toate acestea, după18 luni de la vînzare, compania care a cumpărat afacerea l-a avansat pe Allan pînă la director general al departamentului. Din punct de vedere tehnic, acest lucru ar putea fi considerat downgrade, dar postul nou i-a adus descoperiri, pe care nu le-a putut face în timp ce ar fi rămas director operațional.          „Mi-am dat seama pe pielea mea că uneori trebuie să merg în jur, uneori chiar să fac un pas înapoi, dar cu o altă ocazie voi face o mare descoperire”, — spune el.

Traiectoria unei cariere nu merge întotdeauna numai în sus, ci mai degrabă seamănă cu un drum cu suișuri și coborîșuri. Cunoașterea modului în care funcționează diferite departamente vă poate pregăti pentru un post cît mai înalt. Uneori, cum spune el, este mai bine să lași un post înalt și să renunți la un salariu bun într-o companie în care nu există perspective, să te obișnuiești cu o nouă zonă în care se deschide un mare viitor.

[poll id=”68″]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *