Sănătate 651

Cum să adormi – 20 sfaturi, care te scapă de insomnie

Dacă în fiecare noapte adormi repede – primește felicitările mele. Faci parte din acea categorie foarte mică de oameni, care nu știu ce este insomnia. Marea majoritate a oamenilor însă stau lungiți în pat mult timp, întorcându-se de pe o parte pe alta, fără a ști, cum să intre în împărăția lui Morpheus.

1 Un antrenament bun – un somn excelent

Dacă îți vei petrece ziua activ, vei merge la sala de fitness sau vei alerga cel puțin jumătate de oră seara, atunci nu vei avea probleme cu adormitul. Oamenii de știință au observat, că persoanele, care transpiră foarte mult în timpul zilei – din cauza unui oarecare efort fizic intens sau după un antrenament la safa de fitness/forță – dorm mult mai bine și mai profund decât cei, care nu prea sunt activi.

2 Scoate din dormitor toate dispozitivele electronice – și vei înțelege, cum să adormi repede

Nici într-un caz nu se poate aduce în dormitor orice dispozitive digitale moderne – laptop-uri, tablete, smartphone-uri, cărți electronice, etc. Un alt capitol, încă un site sau încă un post pe Facebook – acele scuze ne fură somnul. Mai mult decât atât, luminile albastre și indicatorii luminând intermitent de pe dispozitive, ne țin în suspans și nu ne lasă să adormim.

3 Renunță la pahar

Cu toate că s-ar putea să te simți somnoros după ce consumi o cantitate oarecare de alcool, în cele din urmă, chiar și un pahar inocent de vin interferează cu somnul tău. Oamenii de știință de la Universitatea din Missouri au descoperit, că alcoolul provoacă tulburări în activitatea normală a centrelor de somn și de veghe ale creierului nostru. Așa că nu fi surprins, dacă nu știi cum să adormi după o petrecere furtunoasă.

4 Cumpăra o lenjerie de pat bun – asta te va ajuta să adormi mai repede

Oamenii de știință au observat, că persoanele, care își transformă dormitorul său într-un adevărat „palat de somn” – cumpără un pat bun, o lenjerie de pat scumpă, o mulțime de accesorii, cum ar fi jucăriile de pluș, nu au nicio problemă cu adormitul. Dacă vei cumpăra o lejerie nouă, care îți va trezi dorința de a te întinde pe ea, te vei gândi la somn într-un mod pozitiv. Mintea ta subconștientă te va împinge singură în pat.

5 Cum sa dormi noaptea? Trebuie să-ți faci patul dimineața!

Nu uita să-ți faci patul în fiecare dimineață și ascunde toate ”accesoriile”, cum ar fi pernuța ta iubită sau ursulețul, fără de care nu poți adormi. Oamenii de știință au observat, că persoanele care își fac patul regulat, dorm cu mult mai bine decât cei, care nu o fac. Acest mic ritual servește ca un semnal către creier, care declanșează programul „somn”.

6 Cum să adormi repede? Este necesar să respecți cu strictețe programul

Nu numai copiii trebuie să meargă la culcare la același timp în fiecare zi. Atunci când mergi la culcare și te trezești strict conform programului, tu îți pornești „ceasul intern”. Corpul tău va învăța să se simtă obosit în fiecare noapte – vei adormi ca un copil, iar dimineața te vei simți odihnit și plin de energie.

7 Animalele de companie trebuie să aibă dormitorul său

Câinele sau pisica ta poate fi incredibil de drăguț și îndrăgit de tine, dar nu este de dorit să ții animale în dormitor. Este o greșeală să credem, că văzând cum pisica doarme, vom dori și noi să adormim. Oamenii de știință au descoperit, că persoanele, care țin animale de companie în dormitor, se trezesc cel puțin o dată pe noapte.

8 Nu dormi la weekend

Dacă ai probleme cu insomnia – nu merge la culcare după-amiază sâmbătă sau duminică. Acest pui de somn din timpul zilei influențează foarte rău „ceasul tău intern”. Somnul suplimentar la sfârșit de săptămână duce la insomnie în timpul săptămânii de lucru.

9 Cina devreme – un somn bun

Este de dorit să iei cina până la orele 18:00, și nu până la 21:00 sau 22:00. Masa luată târziu duce nu numai la adăugarea în greutate, dar și te privează de somn. Poți mânca la locul de muncă sau într-un restaurant, și atunci acasă îți vei putea dedica tot timpul liber celor dragi și hobby-ului tău. Este dificil, dar te va ajuta să adormi mai repede și să trăiești mai mult.

10 Alege pentru cină produse alimentare, care ajută să adormi mai repede

Da, cât de surprinzător nu ar suna, dar mâncarea influențează somnul nostru. Substanțele nutritive prezente în produsele alimentare pot avea efecte diferite asupra organismului nostru. Nu știi cum să adormi mai repede? Atunci încearcă să mănânci pește. Acesta conține vitamina B6, pe care organismul nostru o transformă în melatonină – un hormon hipnotic. Sau alege alimente cu un conținut bogat de triptofan – nuci grecești sau lapte. Acum înțelegi, de ce medicii uneori recomandă un pahar de lapte cald, ca un remediu pentru insomnie?

11 Poți să tragi un pui de somn ziua, dar nu mai târziu de orele 17:00

Dacă în timpul zilei dorești foarte mult să dormi, ți se închid ochii, poți trage un pui de somn. Dar, ține minte, că trebuie să te trezești nu mai târziu de orele 17:00. Respectă această regulă și seara îți va fi mai ușor să pleci mai repede în Împărăția lui Morpheus.

12 Cumpăra draperii corecte

Niște draperii bune nu ar trebui să lase lumina de afară să intre în dormitor. Noaptea și așa este întuneric? Uiți despre felinarele de pe stradă, geamurile luminate, mașinile și Luna, în cele din urmă. Cumpăra draperii groase, prin care nu trece lumina, și îți vei îmbunătăți astfel somnul. Apropo, acestea vor scădea și nivelul de zgomot.

13 Poți bea cafea numai până la prânz

Chiar dacă ești un iubitor pasionat de cafea și nu poți trăi nicio zi fără o ceașcă de băutura fierbinte și aromată, cedează obiceiului tău numai dimineața. Ei bine, maximum, poți lua încă o ceașcă sau două înainte de prânz. Dar nu mai târziu! Cofeina iese din organismul nostru aproximativ 6 ore. Și pe parcursul acestui timp, ea are un efect revigorant asupra întregului organism. Prin urmare, merită să renunți la ceașca de cafea de după-amiaza și seara, pentru a adormi noaptea mai repede.

14 Ar fi bine să devii „ciocârlie”

Oamenii de știință au observat, că „ciocârliile”, adică oamenii, care se trezesc cu primele raze ale soarelui, adorm excelent – repede și profund. Spre deosebire de „bufnițele” de noapte. Da, de la început îți va fi foarte dificil de a te ”transfera” de la un regim la altul, dar crede-mă – rezultatul merită. 75% din „ciocârlii” știu exact, cum să adormi repede.

15 Renunță la gustările de seara târziu

Uneori, noaptea, anume înainte de a merge la culcare, apare o dorință enormă de a mânca ceva bunișor. De exemplu, doar o singură bucățică de tort. Dacă nu vei putea depăși această dorință ”dezastruoasă”, nivelul de zahăr din sânge va crește, iar dorința de a dormi va scădea. Se pare că ai mâncat foarte puțin, dar nu poți adormi deja. Încă un motiv, pentru care merită să renunți la acest obicei prost sunt kilogramele în plus. Cred că nu trebuie să-ți explic mai departe.

16 Relaxează-te

O baie fierbinte bună, o jumătate de oră de muzică plăcută și relaxantă cu ochii închiși, un masaj – toate acestea ne ajută să scăpăm de stres și să ne relaxăm. Un efect deosebit de bun are o cadă cu apă fierbinte. Corpul nostru se încălzește și apoi se răcește treptat. Acest lucru contribuie la adormitul rapid, face somnul mai profund și visele mai plăcute.

17 Organizează-ți procesul de ”mers la culcare”

Dimineața noi facem totul exact conform unui program – te ridici din pat, îți speli fața, te speli pe dinți, iei micul dejun, îți pregătești toate lucrurile, te îmbraci. Și cum noi mergem la culcare? Este necesar să construim pentru noi un program similar de seară, care va include unele procese – fă o listă de acțiuni obligatorii înainte de somn și urmează-le cu strictețe. Repetarea constantă a acestui ritual de seară va da comanda corectă creierului nostru și va activa centrele de somn.

18 Nu bea multe lichide înainte de somn

Cu cât mai mult lichid bei, cu atât mai des vezica ta te va îndemna să mergi la toaletă, iar asta, după cum îți poți da seama, înseamnă că somnul va fi neliniștit și te vei trezi noaptea. Încearcă să nu bei multe lichide cu două ore înainte de somn. Atunci vei fi nevoit să te scoli mai rar din pat.

19 Niciun fel de treburi după orele 21:00

Partenerii tăi vor înțelege, dacă nu vei răspunde la e-mailuri după ora 21:00. Și cu jurnalul tău nu se va întâmpla nimic – planificarea zilei următoare trebuie terminată până la ora nouă. Trebuie să-ți creezi acest obicei – de a opri în acest moment smartphone-ul și calculatorul sau laptopul. Creierul tău este obosit și puțin probabil că vei găsi soluția unor probleme importante la această oră târzie. În schimb, dacă vei dormi bine și vei întâlni noua zi cu multă energie și bună dispoziție – problemele îți vor părea mai ușor de rezolvat.

20 Învață cum să scapi de stres

Oamenii de știință spun, că principala cauză de insomnie este stresul. Sau vei învăța cum să învingi această stare sau această stare te va învinge pe tine în cele din urmă. Cineva face față stresului cu ajutorul unui acvariu cu peștișori tropicali, un șemineu ce arde sau o ședință de masaj. Alții recomandă un antrenament intens sau chiar un meci de box. Strămoșii noștri nu sufereau de stres – ei luau un topor în mână și îndepărtau sursa acestuia. Desigur, noi nu putem da cu toporul în capul șefului nostru, dar trebuie să scapi cumva de emoțiile negative. În acest scop poți folosi orice îți ajută – începând de la jocuri pe calculator și până la paintball. Încearcă și găsește-ți propria ta metodă antistres.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *