Sex/Relații 483

CUM SĂ DEVII UN NARATOR INTERESANT

Te duci la o petrecere la un prieten de-al tău și vezi deodată o femeie frumoasă. Arăți bine, corpul tău – este Arnie în cei mai buni ani ai lui. Ești îmbrăcat excelent, radiezi o atmosferă de succes complet. Dar femeia aia nu acordă nicio atenție la tine, precum și toți oamenii din jur – toșii se uită atent la un băiat firav, care pare un ratat complet, dar el de parcă ar hipnotiza pe fiecare dintre cei prezenți. Acest „ratat“ – este principalul lucru interesant al acestei petreceri, pentru că el știe cum să povestească istorii, să povestească așa, ca să-l asculte toți. Cred că și tu dorești, de asemenea, să înveți această artă? Dacă da, atunci ce trebuie să știi?

Ce anume face o istorie oarecare să fie într-adevăr bună. Este o întreagă știință, care începe cu personalitatea naratorului. Cum să devii o persoană elocventă și să-ți antrenezi arta oratorică? „Citesc cu mare interes corespondența oamenilor nobili din secolul al 19-lea și vreau foarte mult să fiu ca ei, în ceea ce privește stilul de comunicare“.

Personalitatea naratorului

Un povestitor bun este întotdeauna un om interesant. Naratorul nu trebuie să fie numaidecât o personalitate mare și renumită, care are talente nelimitate, dar el trebuie să aibă caracter, care se bazează pe următoarele calități: – încredere în sine; – capacitatea de a-și formula gândurile; – un simț bun al umorului; – pasiune; – caracter comunicabil; – erudiție; – capacitatea de a fi creativ. Naratorul are o relație cu publicul și trebuie să interacționeze cu el, ca și cum aceștia ar fi clienții lui. El „vinde“ o istorie, care ar trebui să fie interesantă pentru ascultători. Reacția are loc nu numai la un nivel psihologic, dar și la un nivel fiziologic. Acest lucru se întâmplă datorită hormonului oxitocina, care întărește sentimentul de empatie și mărește capacitatea persoanei de a experimenta o varietate de emoții. Mai scurt și mai simplu spus – acțiunea oxitocinei creează o legătură între naratorul și ascultătorul – această legătură este, într-un anumit sens, chimică. Dar nu întotdeauna o istorie bună funcționează perfect. Motivul este simplu – fiecare situație necesită o abordare specifică. Aceeași istorie poate merge perfect atunci când ești cu prietenii tăi, în timp ce colegii pot rămâne șocați de ea. Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să înțelegi tipurile de narațiuni. Convențional, acestea pot fi împărțite în trei grupuri: de tip social, de tip profesional și de tip emoțional.

Cum să devii un orator bun

Capacitatea de a vorbi elocvent în public este o abilitate utilă nu numai pentru politici sau pentru artiști.

Istoria socială

Istoria socială cuprinde un ”rezervor” imens de povestitori. De regulă, merge vorba despre comici, actori, showmans, pop vedete. Toți aceștia se încadrează în această categorie. Esența naratorului social este simplă – să spună mereu glume și să distreze publicul. Istoria socială funcționează cel mai bine într-un cerc de prieteni sau persoane, care nu pot „ofensate“. Pentru a povesti o istorie socială bună, trebuie să știi câteva adevăruri simple: – Istoria ar trebui să distreze oamenii. Încearcă să povestești ceea, ce va provoca emoții pozitive – nu povesti povești actuale, pe care le poți privi la tv, oamenii nu vor să le audă la petreceri. – Fii deschis. Trebuie să fii un om, despre care fiecareva pitea spune: el este „de-al nostru“. Nu te îndepărta de mulțime, fă-o să creadă, că ești cel mai bun și de încredere prieten al ei. – Fii isteț. Va trebui să lucrezi cu publicul, pentru a-i capta atenția. Încearcă să scoți materialul din ascultătorii tăi, pentru a-l folosi apoi în istoria ta. – Scurt, clar și cuprinzător. Dacă istoria ta va fi prea lungă, riști să pierzi atenția publicului – vorbește mai în scurt, spune ce-i mai principal.

Istoria profesională

Acest tip de istorii au un succes mare printre liderii religioși, directorii generali, liderii și diferiții antrenori, care predau ”lecții de viață”. Se vor potrivi perfect pentru persoanele, care doresc să povestească o istorie bună de la înălțimea autorității sale. Regulile acestor istorii sunt un pic mai dificile, decât cele precedente, dar nu cu mult. – Gestionarea conflictului. Acest lucru este important atunci, când ai nevoie să arăți o confruntare, punctul de dezacord, care poate fi un combustibil excelent pentru percepția istoriei. – Asigură-ți istoria cu context din trecut și cu prognoză din viitor – trebuie să faci acest lucru, pentru ca ascultătorii să vadă istoria în volum, și nu fragmentat. – Descrie situații dificile cu ajutorul unor termeni simpli. Publicul tău trebuie să te înțeleagă. Un povestitor bun nu ar trebui să folosească un vocabular foarte specializat.

Istoria emoțională

Se va potrivi mai ales pentru urechile femeilor, care percep lumea mult mai sensibil decât noi, bărbații. Despre alte diferențe dintre bărbați și femei poți citi aici . De asemenea, se potrivesc foarte bine pentru o comunicare într-un cerc de oameni apropiați. Istoria emoțională este alegerea perfectă atunci, când vorbești cu o persoană față în față. În această istorie există o serie de caracteristici distinctive: – Frica. Folosește acest sentiment, pentru ”a exagera”, pentru a face istoria încă mai interesantă. – Adrenalina. Păstrează finalul neclar, astfel încât ascultătorul, lăsat cu răsuflarea tăiată, să aștepte cu nerăbdare finalul. – Dezamăgirea. Poți să povestești despre problemele, care te interesează. – Compasiunea și iubirea. Aceste sentimente sunt încă puternice pe această planetă – folosește-le cu îndrăzneală pentru istoria ta. – Vulnerabilitatea. Nu-ți fie teamă să fii (sau să pari) vulnerabil. Datorită acestui sentiment ascultătorul trece de partea naratorului. Pentru a povesti cu succesc o istrie emoțională, trebuie să folosești limbajul trupului și, în mod obligatoriu, contactul vizual. Ar trebui să înțelegi, de asemenea, importanța tonului și a intonației vocii tale. Nu ar trebui să provoci prin intermediul istoriei tale compătimire sau milă, ci – simpatie, durere, frică sau orice altă emoție puternică. Dacă vei învăța la perfecție cel puțin un singur tip de narațiune, atunci vei reuși să devii sufletul companiei tale – noi știm sigur acest lucru.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *