Lifestyle

Cum Să Devii Un Om Fericit?

În lume există o mulțime de lucruri, pe care le poți învăța foarte ușor din propria experiență, dar este dificil de a le descrie în cuvinte. Mulți înțelepți au încercat să răspundă la întrebarea, ce este fericirea, și de ce unii oameni se consideră fericiți, chiar și dacă sunt bolnavi sau trăiesc în sărăcie, în timp ce alții sunt profund nefericiți, atunci când au totul. Se poate oare crea o formulă universală a fericirii? Și ce secrete cunosc oamenii fericiți?

În ce constă conceptul de „fericire“

Dacă vei întreba o mie de oameni, ce este fericirea, poți obține o mie de răspunsuri. Pentru unii, fericirea înseamnă familie, pentru alții – obținerea recunoașterii, pentru unii oameni – posibilitatea de a trăi așa cum doresc, iar unii își doresc doar să sacpe de o boală. Însă, dacă ne vom uita mai atent la răspunsuri, putem găsi niște caracteristici comune ale fericirii umane: autorealizarea, posibilitatea de a se ocupa de lucrurile preferate, o viață demnă și o stare bună a sănătății.
Filozofii au încercat nu numai să înțeleagă, ce înseamnă fericirea, dar și să creeze formula ei. Cea mai cunoscută dintre acestea arată ca o fracție, numărătorul căreia este reprezentat de dorințele și așteptările persoanei, iar numitorul – situația reală. Deci, cei mai fericiți oameni sunt cei, care sunt capabili să găsească un echilibru între vise și oportunități, de a trăi în armonie cu sine însuși.

Sociologii au un concept de „indice de fericire“. Acesta se calculează conform rezultatelor sondajelor locuitorilor din diferite țări. Până în prezent, cei mai mulți oameni fericiți trăiesc în Danemarca, Elveția, Islanda, Norvegia, Finlanda și Canada. În timp ce țările mari, care joacă un rol important în politică și economie, nu sunt printre primele zece țări, deși locuitorii lor au un nivel destul de ridicat de venit și un nivel de trai, comparativ mai bun.

De ce oamenii ar trebui să tindă spre fericire?

Ce doresc oaspeții persoanelor, care au ziua de naștere, un jubileu sau nuntă? Corect – fericire. Dar de ce ar trebui să tindem să devenim fericiți? Răspunsul la această întrebare poate fi găsit în studiile științifice. Oamenii fericiți se îmbolnăvesc cu mult mai rar, fac față mai bine situațiilor stresante, sunt niște angajați mai valoroși și apreciați. Dar, cel mai important, o persoană cu adevărat fericită este capabilă să schimbe lumea din jurul său și să împartă cu alții atitudinea sa pozitivă, optimismul și bucuria.

Lumea noastră ar fi total diferită, dacă majoritatea oamenilor ar considera fericirea scopului vieții sale. Nu bogăția, succesul în societate sau o victorie asupra unui rival, ci capacitatea de a trăi în pace cu tine însuți și cu cei din jurul tău. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, noi ne străduim să obținem lucurui mărunte și pierdem cel mai important lucru – capacitatea de a găsi fericirea.

De ce nu toți oamenii sunt fericiți?

Strămoșii noștri legau conceptul de fericire cu soarta: cineva a fost norocos să se nască fericit, iar cineva este condamnat pentru toată viață să sufere și să se chinuie. Dar nefericirea este mai des cauzată de obiceiurile și de caracterul omului, decât de evenimente externe. Probabil ai întâlnit oameni, care se plâng în mod constant despre viața sa grea: nu au destui bani, și soțul (soția) nu-i înțelege, și la serviciu nici un progres. Chiar dacă vine ceva bun în viața lor, ei totuși rămân nemulțumiți. Și invers: mulți „norocoși“ nu sunt prea alintați de soartă, dar ei nu numai că găsesc puteri de a face față dificultăților, dar și se bucură de viață.

Fericirea – nu este o stare, ci atitudinea față de tine însuți, față de alții, de evenimente. O persoană va percepe o călătorie de afaceri îndepărtată ca o oportunitate de a se arăta de ce este el capabil, de a vedea un nou oraș, de a întâlni oameni interesanți. În timp ce alta – ca pe o perioadă de greutăți continue, separarea de familie, timp petrecut într-un mediu ostil.

Întrebându-ne, de ce nu există fericire în viață, noi tindem să transferăm responsabilitatea pe umerii altora, așa cum fac adesea copii mici: nu i-au cumpărat, nu l-au bucurat, nu l-au iubit destul. Poziția unui om adult este diferită: de a înțelege ce îl împiedică să trăiască fericit, de a găsi o modalitate de a schimba situația și de a-și realiza visele.

Secretele fericirii

Fericirea și liniștea sunt o stare firească. Prin urmare, secretul fericirii este să te întorci la rădăcinile tale. Gândește-te la un loc, care îți place în mod special, în care te simți calm și protejat. Sau imaginează-ți un așa loc. Acesta poate fi propriul tău castel, cetate, galaxie confortabilă, o insulă nelocuită. Ori de câte ori te va enerva ceva sau cineva, te vei simți iritat sau furios, încearcă câteva secunde să-ți imaginezi propriul colț personal de fericire. Și pur și simplu bucură-te de fericire și liniște. Cu toate acestea, pentru ca această stare să te însoțească în mod constant, trebuie să muți această armonie în viața reală.

Există mai multe moduri de a deveni un om fericit, trebuie doar să ții minte, că fericirea nu vine din exterior, ci se stabilește în inimă. Prin urmare, este suficient doar să-ți schimbi modul obișnuit de gândire și comportament. Să înveți să fii fericit este mai ușor, decât pare – este suficient să știi doar câteva secrete:

  • Învață să trăiești cu ziua de azi. Mulți oameni nefericiți își strică dispoziția din cauza unor evenimente, care nu au avut loc încă și, probabil, nici nu se vor întâmpla.
  • Fii capabil să te bucuri de lucrurile mici. Vremea insorită, curcubeul după ploaie, prima înghițitură de cafea delicioasă vor aduce mult mai multă plăcere, dacă te vei bucura de ele ca ultima dată.
  • Dacă poți și ai posibilitatea de a face o faptă bună, nu te gândi, dacă îți va aduce vreun beneficiu ție personal. Pur și simplu ajută, și lumea din jur va deveni mult mai bună. Nu este obligatoriu să sacrifici mii – doar ajută o vecină să ridice o geantă grea pe scări sau dăruiește-i unui coleg trist un zâmbet sincer și un cuvânt bun.
  • Fă ceea, ce îți place cu adevărat. Și aunci jobul tău va înceta să mai fie o povară grea și se va transforma în aripi.
  • Învață să ierți. În viață, poți întâlni tot felul de oameni, unii dintre ei te vor face să suferi. Dar trebuie să lași în urmă amintirile neplăcute și să nu te mai întorc niciodată la ele – înainte te așteaptă o mulțime de evenimente luminoase, plăcute și interesante.
  • Ce nu ai face, fă-o cu creativitate. Inventează noi moduri de a face lucrurile de zi cu zi să fie mai distractive și mai puțin plicitsitoare.
  • Nu-ți fie teamă de schimbări! Poate că ceea, ce ți se pare o surpriză neplăcută, te va duce în curând spre fericire.

Și, cel mai principal lucru – nu amâna planul de a deveni un om fericit pe mult timp. Începe cu lucruri mici: plimbă-te prin locurile preferate din orașul tău iubit. Fă o declarație de dragoste fetei, de care îți era ferică să te apropii până acum. La weekend pleacă cu pritenii la pescuit sau pur și simplu plimbați-vă prin parc, mergeți la un concert al trupei preferate. Treptat, vor fi atât de multe emoții pozitive, încât în mintea ta pur și simplu nu va rămâne loc pentru melancolie și tristețe.

Să devii optimist e ușor iar rezultatele obținue o să vă uimească!

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *