Sport 377

Cum să dezmorțești mușchii în timpul călătoriei: sfaturi pentru șoferi și pasageri

De la o lungă ședere în scaunul din  transport mușchii amorțesc și pierd treptat sensibilitatea. Dar chiar și în spațiul limitat a mașinii se poate rezolva  aceasta cu exerciții simple. Să faci încălzirea în transport – o realitate!

«Aș vrea să fac sport, dar nu am timp», «Abonamente la cluburile de fitness sunt prea scumpe, nu am bani în plus», «Eu îmi pierd forma, pentru că am un loc de muncă sedentar » — astfel de argumente care justifică lipsa sportului în viață, pot fi aduse o mulțime. Dar toate sunt reduse la unul singur: nu este timp și nici bani.

De fapt, vizităm sala de sport  în fiecare zi și nu doar o dată, petrecem în ea de la 30 de minute pînă la cîteva ore. Este vorba de transport. Nu contează cine sunteți în mașină: pasager sau șofer —  puteți face sport în fiecare zi. Doar trebuie să înveți o serie de exerciții pentru spațiul închis și să le transformi într-un obicei. Sunt de acord că nu te vor dezvolta așa ca un antrenament complet cu echipament sau alergare regulată în parc. Scopul lor principal —  să mențină mușchii în tonus și să folosești conștient timpul în transport.

Încălzire ușoară la volan

Atenție, șoferi: aceste exerciții sunt concepute să se efectueze în cazul conducerii monotone (pe o rută liberă, într-un blocaj de trafic) sau la oprire (semafor sau așteptarea unui pasager).

Mîinile

Lucrul cu expanderul

Puneți în mașină un expander obișnuit (inel de cauciuc). În timpul opririlor  în blocaje și la semafoare, puteți să vă pompiți foarte mult puterea încheieturilor, să faceți încălzirea ligamentelor.

Apucat la volan

În timpul opririi, strîngeți volanul în stînga cu vîrful degetelor mîinii stîngi, iar în partea dreaptă — cu vîrful degetelor mîinii drepte, ca și cum ați ciupi volanul. Trageți-l în lateral, încercînd să țineți volanul și să nu vă alunece degetele.

Rotația mîinii

Strîngeți degetele într-un pumn. Îndoiți mîna la încheietură, fără a dezlipi degetele.

Bicepșii

Tragerea  la volan

Apucați partea de jos a volanului cu mîinile, trage la sine, ca și cum ați ridica bara la bicep. Încordați, numărați până la 10, eliberați. Repetați de cîteva ori.

Umerii

Rotații într-o direcție și în direcții diferite

Ținînd mîinile pe volan, rotiți umerii: de 10 ori înainte, de 10 ori înapoi. Apoi efectuați 10 rotații cu umărul stîng înainte, iar cu dreptul — în urmă. Schimbați direcția. Această încălzire va îmbunătăți fluxul sanguin și va mări concentrația.

Ridicări din umăr

Ridicați-vă umerii cît mai mult posibil în sus, rămîneți în această poziție, numărați pînă la 10, lăsații încet în jos. Apoi ridicați din nou, opriți, numărați pînă la trei, ii lăsați brusc. Repetați de cîteva ori.

Mișcări în stînga și în dreapta

În timp ce țineți spatele pe loc, mișcați umerii și toracele spre stînga și spre dreapta, fără să vă înclinați, păstrînd umărul stîng și drept la aceeași înălțime. Simțiți încordarea mulchilor spatelui în regiunea pieptului. Repetați acest exercițiu pentru încălzire de cîteva ori.

Gîtul

Ceasul

Mișcați capul înainte, înapoi, stînga-dreapta, pe diagonală fără sa îl înclinați. Încercați să vă întindeți la maxim, menținînd bărbia la aceeași înălțime. Faceți de 10 ori.

Înclinări

Îndindeți cu urechea stîngă spre umărul stîng, cu urechea dreaptă — spre cel drept. Țineți capul în poziția extremă numărînd pînă la 3. Cantitate – de 10 ori.

Sprijin pe ceafă și frunte

Sprijiniți cu baza palmei pe frunte (ceafă) și îmingeți capul înainte (înapoi), depășind rezistența mîinii.

Automasaj

Masează gîtul cu degetele mînii. Acordați atenție locurilor unde mușchii sunt atașați la baza craniului.

Toracele coloanei vertebrale

Mișcările toracelui înainte și înapoi

Trageți umerii înapoi, împingînd înainte pieptul, opriți-vă în poziția extremă. Apoi, rotungiți umerii înainte, împingînd înapoi coloana vertebrală, și pentru cîteva momente opriți-vă în poziția extremă. Aceasta este o încălzire foarte bună  pentru spate.

Înclinări în stînga și în dreapta

Înclinați-vă spre stînga, întindeți umărul drept la urechea dreaptă. Înclinați-vă spre dreapta, întindeți umerul stîng la urechea stîngă. Opriți-vă în poziția extremă. Repetați de cîteva ori.

Zona lombară

Ridicarea pelvisului

Rotiți zona lombară a coloanei vertebrale, ridicînd pelvisul în sus. Fixare în această poziție.

Ridicarea pe rînd a feselor

Ridicați fesele pe rînd. Faceți de 10 ori.

Abdomenul

Vacuum

Expirați aerul din stomac cu diafragma. Țineți-vă respirația numărînd pîna la 10. La fiecare numărătoare , încercați să expirați încă puțin.

Încordarea statică

Încordați mușchii abdomenului, simțiți cum sunt amorțiți. Stați în poziție extremă, relaxați-vă.

Picioarele

Stîngerea coapselor

Strîngeți genunchii și rămîneți în această poziție timp de 5 secunde.

Gleznele

Sprijiniți cu degetele de la picioare în podea

Sprijiniți cu degetele piciorului liber de podea și ridică călcîiul cît mai mult posibil. Rîmîneți  în poziția maximă pentru cinci secunde. Lăsați călcîiul. O astfel de încălzire va ajuta la prevenirea varicozei.

Sprijinirea călcîiului pe podea

Sprîjiniți călcîiul piciorului liber de podea și ridicați spre sine degetele piciorului  cît mai mult posibil. Lăsați degetele. Acesta este o încălzire uimitoare pentru picioare.

Organele  interne

Cristalina ochiului

În timpul opririi, nu uitați de încălzirea ochilor – uită-te la tabloul de bord. Concentrați-vă pe detaliile mici. Uită-te la obiectele îndepărtate, privește la detalii. Din nou, priviți obiectele din fața nasului.

Mușchii ochilor

În timpul opririi, priviți în sus, în stînga-dreapta, fără a vă mișca capul. Fixați-vă în poziția extremă.

Încălzirea la volan – o soluție excelentă

Utilizați timpul în mașină cu folos! Apoi, va veni înțelegerea, cum este posibil să faci încălzirea în orice circumstanțe potrivite. Și apoi veți învăța să creați astfel de situații pentru a face exercițiile mai productive.

Fiți sănătoși!

[poll id=”45″]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *