Sănătate

Cum să te călești corect

Dacă dorești să-ți îmbunătățești sănătatea, fără teama de a-i dăuna, în loc să-i aduci beneficii, este foarte important să afli, cum cum trebuie să te călești corect.

Principiile de bază ale călirii

Omul, cel puțin o dată în viața a citit vreo literatură fantastică sau istorică, în care se povestea despre Evului Mediu – un timp misterios și îndepărtat al săbiilor și magiei – și, cu siguranță, cel puțin pentru câteva secunde, ai dat peste descrierea fabricării armelor. Oțelul era topit în cuptor, din el se turna într-o formă de sabie, oțelul se întărește și apoi se bate- iar după asta, în timp ce este încă roșu de la căldură, deja în formă de sabie, se cufundă în apă cu gheață sau zăpadă, aruncând în aer un nor de abur fierbinte. Acest lucru este așa-numitul proces de întărire a oțelului, datorită căruia acesta devine mult mai puternic și mai rezistent la eroziune.

Conform acestui principiu, tind să se întărească și mulți oameni lipsiți de experiență. Ei rămân apoi mult timp surprinși și se supără, stând culcați pe un pat din spital, cu pneumonie bilaterală – cum au putut ei să se îmbolnăvească, ei doar s-au călit!

Chestia constă în faptul, că este necesar să vezi diferența între oțel și corpul uman (în special – la schimbarea neobișnuită a intervalelor de temperatură). Omul este foarte dependent de sistemul nervos – și dacă aceasta nu este pregătită, omul, din cauza acestor măsuri radicale de călire, mai degrabă va muri, decât va deveni mai puternic. Răspunsul la întrebarea, cum să te călești corect, este un singur cuvânt simplu – treptat.

  • Primul pas în călire sunt considerate băile de aer – acestea sunt permise și recomandate chiar și pentru copii. Ele pot fi luate atât la domiciliu, într-o cameră ventilată (dar fără curenți de aer), cât și în aer liber, scăzând treptat temperatura aerului și crescând durata procedurilor. Temperatura trebuie să fie micșorată, începând de la cea din cameră, la un grad pe zi. Ar trebui să te oprești la pragul de 15 grade Celsius pentru copii și 5 grade Celsius pentru un adult. Cu toate acestea, este necesar de a reduce temperatura aerului după 15 de grade, cu cel mult un grad în trei zile.
  • Al doilea pas – dușul alternativ cal rece. Nimic nu ne obișnuiește atât de bine sistemul nervos la stresul inevitabil în timpul călirii, ca o alternanță de temperatură înaltă și joasă. Mai întâi, trebuie să alternezi apă caldă și puțin rece, crescând treptat amplitudinea oscilațiilor. Durata fazei de temperatură – 7-10 secunde. Pentru a experimenta puțin, poți mări sau poți scădea durata fazei.
  • Al treilea pas – stropirea sau turnarea apei pe cap. Apa pentru acetse proceduri ar trebui să fie, de la început, la temperatura camerei. Și în fiecare zi, poți scădea temperatura apei cu un grad. Temperatura minimă a apei pentru stropirea sau turnarea apei pe cap depinde de faptul cât de rece poate fi apa care curge din robinetul tău.
  • Al patrulea pas – scăldatul, care are cel mai mare efect de călire. Chiar dacă ai un organism pregătit deja, este necesar, ca imediat ce ieși din apă la mal, să-ți fie pregătit un loc pentru a te încălzi, precum și un set complet de haine calde și băuturi încălzitoare – ce să mai spunem, dacă abia ai început acest proces de călire, care necesită o lungă perioadă de adaptare. Alcoolul nu face parte din acea listă de băuturi încălzitoare – este strict contraindicat. Cu fiecare procedură, timpul de scufundare în apă poate fi mărit treptat. Intrarea rapidă în apă cu tot corpul (înafară de cap), plus aerul, soarele şi mişcările executate în apă, fac scăldatul cel mai principal și eficient mod de călire al organismului. Cu toate acestea, ar trebui să eviți scufundarea în apă cu capul – consecințele pot fi grave, în cel mai bun caz te poți îmbolnăvi de meningită, chiar dacă ești o morsă cu experiență..

Calirea – una dintre cele mai excelente moduri de a îmbunătăți sănătatea dumneavoastră 

One Comment to “Cum să te călești corect”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *