Sănătate

CUM SCAPI DE OBICEIURI

Mulți oameni caută cu disperare modalități de a învinge dependența sa și de a scăpa de obiceiurile sale. Toți noi suntem „bolnavi” de ceva. Se crede, că obiceiurile proaste sunt limitate la fumat și alcool, dar, de fapt, există mult mai multe obiceiuri proaste. De exemplu, dacă nu poți trăi nici o singură zi fără a privi serialul preferat, cel mai probabil, aceasta este o pasiune. Însă, dacă ai obiceiul de a-ți roade unghiile, asta este ceva mult mai serios.

Nu toate obiceiurile sunt dăunătoare. Dacă o dependență oarecare nu are un impact negativ asupra sănătății psihice și fizice, nu este necesar să o includem în lista obiceiurilor dăunătoare.

Cu toate acestea, orice dependență este periculoasă, deoarece este de necontrolat. Celor mai mulți oameni le este greu să-și controleze sentimentele sale. Dar, atunci când o persoană își învinge manierele sale, astfel ea învață să-și controleze propriile sale dorințe.

Timiditatea, neîncrederea, mândria, naivitate – toate aceste calități sunt de asemenea considerate dăunătoare. Acestea nu lasă o persoană să se dezvolte și să crească. Oamenii tind să se autodistrugă. Adesea, ei își creează singuri pentru ei înșiși granițe artificiale, care limitează acțiunile lor. Dacă nu începi să dezrădăcinezi din timp aceste restricții și granițe, obiceiurile vor continua să-ți strice viața și nu te vor lăsa să ai o viață plină.

Există câțiva pași, care te vor ajuta să scapi de obiceiuri și să trăiești o viață plină. Urmând aceste metode, te vei putea elibera de greutatea în plus, care te trăgea în jos tot acest timp și nu te lăsa să te dezvolți și să mergi înainte.

Primul pas:

Nu te critica pentru greșelile făcute!

Autocritica – una dintre cele mai importante boli ale omului modern. De îndată ce ne confruntăm cu un mic eșec, în loc să analizăm situația, noi începem să ne ocupăm de autocritică. Vocea noastră interioară urlă despre imperfecțiunea noastră. Tu singur ești dușmanul tău principal!

Nu-ți pune singur granițe: criticul interior, care stă în fiecare dintre noi, deseori nu ne lasă se ne mișcăm din loc. Ne depășește un puternic sentiment de vinovăție pentru ceea ce am făcut demult sau pentru un gând spus cu glas.

Atunci când vei scăpa de un obicei, te vei simți incredibil de ușor.

Pentru a ajunge mai aproape de acest sentiment, pentru început, ar fi bine să faci o listă cu neajunsurile tale. Scrie pe hârtie tot ceea ce te face atât de imperfect. De exemplu: incapacitatea de a-ți formula și de a exprima corect gândurile, gelozia, lipsa de onestitate, credulitatea, răutatea sau poate ești uneori prea plictisitor, etc. Acum, încearcă să-ți asculți vocea ta interioară.

Chiar dacă procesul nu este cel mai plăcut, totuși încearcă să petreci cel puțin 10-15 minute din timpul tău, pentru a-l efectua. Scoate afară vocea criticului și imediat ce termini – rupe lista. Pregătește-te de faptul că renunțarea la obiceiurile proaste este un proces lung și dificil.

Nu vei reuși să te schimbi într-o zi sau într-o săptămână. Imaginează-ți, că iei parte la un maraton mare. Ține minte, asta nu este o cursă la 200 de metri.

Este imposibil să te schimbi în doar câteva zile. În orice caz, va trebui să cheltui cel puțin câteva luni, dar și rezultatul nu se va lăsa mult timp așteptat. Termenul optim – șase luni. Atunci când vei învinge unul dintre obiceiurile proaste, nu te grăbi să te relaxezi. De regulă, într-o anumită perioadă se produce un nou obicei. Deci, ar fi bine să fii pregătit pentru aceea, că va trebui să începi din nou lupta cu demonii interiori.

Al doilea pas:

Recompensează-te la mijlocul drumului!

Cultivează în continuare sentimentul de încredere în sine. În primul rând, trebuie să fii recunoscător ție însuți. Trăiește cu ziua de astăzi, nu amâna schimbările pe ziua de mâine.

Pentru a nu te opri la jumătatea drumului, este necesar să te stimulezi de fiecare dată la noi pași. Dezvoltă un nou obicei util: „Nu renunța niciodată!”.

Expresiile motivante pot suna în felul următor: „Eu voi reuși”, „Sunt mai puternic decât cred”, „Sunt sigur că voi reuși”, „Nu âmi va fi greu să fac față cu toate dificultățile”, etc …

În timp ce pronunți aceste fraze, creierul se programează pe sine în mod automat la un rezultat pozitiv. Spune-ți mai multe cuvinte plăcute. Nu-ți fie teamă, că la un moment dat te vei lăuda prea mult singur pe tine. Toți oamenii fac greșeli din când în când. Dar asta nu înseamnă, că trebuie să-ți faci reproșuri pentru orice greșeală.

Este absolut normal să cazi uneori

Pasul al treilea:

Evită mecanismele, care declanșează un comportament distructiv.

De fapt, este ușor de a scăpa de obiceiurile proaste, dar pentru asta este necesar să nu mai faci acțiuni impulsive. Nu întotdeauna este bine de a trăi, bazându-te doar de emoțiile tale. Acestea adesea interferează cu simțul realității, nu sunt rezonabile și, prin urmare, sunt periculoase pentru om.

În scopul de a reduce influența emoțională, este necsar să-ți creezi o frază de protecție. Inventează o frază, care te va opri de fiecare dată și nu te va lăsa să faci acțiuni nechibzuite. Creierul trebuie să știe, când trebuie să se oprească și când să acționeze.

Mai mult decât atât, folosind această metodă, vei putea, în același timp, să-ți dezvolți intuiția. De obicei, anume la un nivel intuitiv oamenii simt nevoia de a acționa într-o anumită situație.

Atunci când o persoană decide să înceapă să scăpe de obiceiurile proaste, ea, deseori, își caută aliați sau cere ajutor de la prieteni. Nu te grăbi să acuzi acești oameni, deoarece ei, dintr-un oarecare punct de vedere, acționează corect. Dacă cineva din familia ta sau din prietenii tăi are suficientă înțelepciune, pentru a te ajuta – cu siguranță merită să-i ceri ajutorul. Fiecare om are nevoie de un alt om, care îl va ajuta și va lua parte în procesul de a scăpa de obiceiurile proaste.

One Comment to “CUM SCAPI DE OBICEIURI”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *