Sport 534

De ce ar trebui să includeți săriturile  cu coarda în antrenamente tale

Săritul cu coarda — este un exercițiu perfect, capabil să fie ca o alternativă alergatului  și conține un mare potențial pentru sportivii de diferite niveluri și profiluri.

Treptat încetează dezbaterile  despre argumentele pro și contra, beneficiile și pericolele  alergatului: el are deja o mulțime de susținători și apărători activi. Dar, în același timp, există o serie de obstacole pentru a alerga pe deplin în mod regulat: condiţii meteo, costul ridicat al benzilor de alergare, restricții de sănătate și altele. O alternativă a alergatului poate fi coarda. În ciuda faptului că sariturile cu coarda nu sunt atît de populare în rîndul susținătorilor sportului și stilului de viață sănătos, acest exercitiu, ca și alergatul, are o mulțime de oportunități.

Coarda sau alergatul?

Vorbim despre săriturile cu coarda ca o alternativă a alergatului, aducînd în apărarea primele argumente, cum ar fi disponibilitatea echipamentului, costul său redus, indiferent de condițiile  meteorologice și compactitatea. Săriturile cu coarda  ard de cîteva ori mai multe calorii decît alergatul, pentru aceeași perioadă de timp. Desigur, totul depinde de ritmul și intensitatea efectuării exercițiului, dar cu eficiența coardei nu poți paria: 10 de minute de sărituri într-un ritm confortabil pentru un atlet poate înlocui 30-40 de minute de alergare și arde calorii de la 10 la 18 de calorii pe minut, în timp ce același indicator la alergare este de aproximativ 13 kcal / min.

Săriturile cu coarda implică mai mulți mușchi. Datorită rotației coardei lucrează nu numai mușchii picioarelor, ci, de asemenea, mușchii corpului, bicepșii, tricepșii, mușchii abdominali primesc sarcina. Pentru îmbunătățirea eficienței săriturilor  poate ajuta  coarda specială cu frînghie ponderată.

Printre altele, exercițiul cu coarda dezvoltă coordonarea și agilitatea, crește puterea explozivă, arde țesut adipos din organism, întărește țesutul osos, se dezvoltă în mod semnificativ sistemul cardiovascular (mai ales în regimul de antrenamente  pentru mai mult de 10 minute consecutiv).

În mîinile unei persoane neinstruite coarda posibil să nu fie eficientă ca același pas alergător. Cu toate acestea, după cîteva antrenamente  și cu capacitatea atletului  de a menține un ritm serios, săriturile cu coarda depășesc chinul pe banda de alergare în eficiență.

Coarda în mîinile profesioniştilor

Cînd vine vorba de sărituri cu coarda pentru a arde calorii, cît de cît este clar și chiar un pic plictisitor. Mult mai interesant este modul în care coarda este utilizată de către sportivii profesioniști și în ce se transformă ea în mîinile lor. Peste coardă sar baschetbaliştii, atleții, boxerii, crossfiterii, patinatorii, voleibaliştii și înotătorii.

Box 

Roy Jones, Lennox  Lewis, Mike Tyson,  Muhammad Ali — aceasta nu este o listă completă a acelor boxeri care au acordat o mare atenție săriturilor cu coarda în antrenamentele sale. Ei săreau 10 – 30 de minute la fiecare antrenament cu cîteva pauze de un minut sau  fără ele. Cineva făcea sărituri cu o viteză constantă, în timp ce alții preferau  constant să o mărească.

Boxerii folosesc în antrenamentele sale toate diversitățile de sărituri cu coarda, și niciodată  nu neglijează acest exercițiu. Acesta dezvoltă mușchii picioarelor și, spre deosebire de alergat, îmbunătățește coordonarea. Săriturile cu coarda ajută la dezvoltarea unui ritm de lucru propriu în ring, de a crește puterea de lovire. Mai mult decît atît, acesta este un antrenament excelent de  rezistență.

Basketball

Baschetbaliştii folosesc săriturile cu coarda  pentru a mări înălțimea saltului. Anume  cu ajutorul acestui exercițiu întăresc  mușchiul gastrocnemian și solear. Sărind  cîte 15-20 de minute pe zi și, treptat, crescînd  acest timp pînă la jumătate de oră. În timp săriturilor pentru a  obține rezultate maxime mențin gleznele cît mai aproape posibil una de alta. Se consideră  că rezultatul este  atins după 2-4 săptămîni de exerciții regulate.

Patinajul

La patinatori coarda face parte din  seturile de exerciții fizice în aptitudini fizice generale. Săriturile cu coarda dezvoltă rezistența, antrenează respirația.

Înotul

Coarda face parte din complexul de exerciții îndreptate pentru a crește puterea și viteza. Săriturile se efectuează în ordine crescătoare, în ritmuri limită, aproape de limită.

CrossFit

Săriturile cu coarda — una dintre exercițiile de bază în CrossFit. Aici este important să se facă cît mai multe repetări într-o  perioadă minimă de timp. Acesta este motivul pentru care crossfiterii  adesea tind să învețe săriturile duble cu coarda .

Beneficiile corzii concluzie

Exercițiile cu coarda vă vor ajuta să te aduci într-o formă fizică excelentă, acordînd  antrenamentelor mai puțin timp, decît de obicei sunteți obișnuți să cheltuiți. O oportunitate mimunată de a crește productivitatea antrenamentelor tale.

[poll id=”34″]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *