Sănătate 344

De ce fiecare  bărbăt ar trebui să ridice greutăți

Bara  – hobby-ul tineretului ? Ei bine, bine. Uită-te la mîna ta. Este 10% din masa musculară. Acum, imaginați-vă că toți mușchii de pe  mînă au dispărut. Au rămas oase pe care atîrnă pielea, și nimic altceva. Asta este masa musculară pe care o pierde un bărbat de la de la 24 la 50 de ani. Iar de la 60 de ani încă mai mult. Trecînd  un sfert de secol, un bărbat  începe să-și piardă o medie de 1% din masa musculară în fiecare an.

Faptul plăcut este că acest lucru se întâmplă doar atunci cînd barbații  nu fac nimic pentru a menține mușchii.

Odată cu pierderea mușchilor slăbesc oasele, articulațiile, coloana vertebrală. Aceasta crește riscul de diabet zaharat, cardiovasculare și a altor boli. Nu există nici o piedică  de a face antrenamente cu greutăți și la  90 de ani, dacă ai dezvoltat continuu proprietate importantă a organismului  – rezistență la îmbătrînire. Antrenamentele cu greutăți – o rezistență la îmbătrânire. Ridicarea greutăților este un semnal natural și puternic pentru organism, de nu a pierde  ci dimpotrivă, de creștere masa musculară. Aceasta este opinia specialiștilor  în  științe medicale, iar noi nu putem să nu fim deacord cu ei.

Este de ajutor pentru sănătatea ta

Cercetările efectuate la Universitatea din Michigan, foarte lucid au  dezvăluit un lucru simplu. Trei antrenamente de bază pe săptămână, timp de două luni – și al tău IAD se reduce cu opt puncte. Fiind în vîrstă acest lucru înseamnă minus 40%  a probabilității de accident vascular cerebral.

Aceasta întărește oasele

Cu vîrsta, barbații pierd din masa osoasă, ca consecință, și puterea. La un moment dat, aceasta poate duce la fractură de șold sau a coloanei vertebrale . Statistica Clinicii  Mayo arată  date alarmante: 30% dintre bărbații în vărstă au murit în timp de un an după o fractura de șold.

Slăbirea coloanei vertebrale ne face să arătăm ca Quasimodo  în secolul XXI. Studiile publicate în Journal of Applied Physiology, sugerează îmbunătățirea rezistenței femurale cu 3,8%, după 16 săptămîni de antrenamente cu greutăți. În acest timp, o creștere de 19% a nivelului  de  osteocalcin în sînge – un îndicător , care arată creșterea țesutului osos.

Impiedică să te îngrași

Fiecare kilogram de mușchi pierdut este înlocuit cu un kilogram de grăsime. În lipsa antrenamentelor cu greutăți, greutatea ta nu se va schimba, dar volumul și laxitatea pielii va crește în mod semnificativ, deoarece tesutul adipos este de 18% mai mult decît volumul de mușchi.

Ajută să păstrezi flexibilitatea

De la 30 la 70 de ani, bărbații pot pierde de la  20 pînă la 50% din flexibilitate. Aceleași 16 săptămîni de antrenament cu trei antrenamente  pe săptămînă măresc  flexibilitatea șoldurilor  și articulațiilor umerilor cu 30%.

Aceasta reduce daunele glucidelor rapide

Cînd consumăm alimente cu o mulțime de carbohidrati rapizi, insulina crește. Problema este că, în sine, insulina ridicată contribuie la dezvoltarea diabetului zaharat și boli de inimă. Universitatea din Massachusetts a efectuat un studiu în care bărbații adaugă la activitatea standartă de aerobică două antrenamente cu greutăți pe săptămână, insulina obținută din alimentele cu carbohidrați rapizi era cu  2 5% mai puțină  decît al celor care au practicat doar exerciții aerobice.

Păstrează forțele

Mușchii se compun din fibre  fazice  și  fibre tonice. Fibrele fazice – au o viteză mare de contracție. Fibrele tonice  – se contractă mai lent și au o rezistență mai mare la efort. Este interesant că cu pierderea țesutului muscular numărul fibrelor tonice este redus cu 25%, iar a celor fazice – cu pînă la 50%. Aceasta este important, deoarece în fiecare an pierdem anume tăria și puterea, care face ca  activitățile care necesită energie  din ce în ce mai grele.

Aceasta accelerează metabolismul

Timp de o oră după antrenamente,  caloriile  consumate sunt întrebuințate  la refacerea rezervelor de energie în mușchi. Mai  precis, în aceast timp, cu 73% mai multe calorii vor fi folosite pentru un lucru util ,dar nu transformate în grăsimi. Doar două antrenamente  pe săptămînă, timp de 18 săptămîni, și vei scăpa de 11 kg de grăsime, fără a schimba dieta, cu condiția că mai înainte greutatea corpului a fost stabilă.

Aceasta îmbunătățește dispoziția

În 2004, la Universitatea din Alabama au descoperit că barbații în vîrstă, după șase luni de antrenamente cu greutăți ,formate din trei antrenamente pe săptămînă, au devenit mai puțin tensionați, nu erau confuzi atît de des, nu erau furioși, iar starea lor generală a devenit mult mai bună.Mecanismul de influiențare a antrenamentelor cu greutăți asupra dispoziției nu a fost încă studiată, dar există o explicație logică. După ce ați făcut corpul dumneavoastră cu 10 ani mai tînăr, ai scăpat de 1,5 kilograme de grăsime și ai acumulat   2 kilograme de mușchi, crescînd puterea totală de 42%, sigur că vei avea o dispoziție bună.

[poll id=”22″]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *