Orice orășean este nevoit să meargă în fiecare zi în lifturi. Mulți oameni le folosesc de mai multe ori pe zi și nici chiar nu se gândesc, cum funcționează ele și cât de sigure sunt acestea.
Lista miturilor despre lift și demontarea acestora
Am pregătit pentru tine o listă, care cuprinde cele mai renumite concepții greșite despre lifturi și fapte, care răspund la toate întrebările!
Poți sta „până la infinit” într-un ascensor blocat
Realitatea: în „Regulamentul cu privire la sistemul de reparații preventive programate a lifturilor“ se spune că lucrările privind întreținere tehnică și de urgență sunt efectuate în cadrul unui interval de timp conform acordului stabilit cu întreprinderea-proprietarul ascensorului. În același timp, eliberarea unui pasager din lift nu trebuie să depășească timpul de 30 de minute.
În teorie, poți fi blocat în lift nu mai mult de o jumătate de oră. Dar, în practică, se întâlnesc cazuri diferite. Este cunoscută o poveste despre o femeie din China, care a decedat în lift. La 30 ianuarie mecanicii au oprit ascensorul, iar o lună mai târziu de acolo a fost scos un cadavru. Cu toate acestea, probabilitatea sosirii rapide a salvatorilor este mult mai mare.
În cele mai multe cazuri, durata șederii în lift este determinată de factorul uman. Acest lucru se poate întâmple din cauza neglijenței personalului sau altor probleme obiective. De exemplu, într-o anumită zonă lucrează un singur un mecanic, care primește simultan apeluri din mai multe case.
Dacă sari în lift, el poate cădea în gol, deoarece el este susținut de un singur cablu
Realitatea: liftul este suținut de o mulțime de cabluri metalice. Fiecare dintre caeste cabluri poate susține o greutate mai mare decât a unei mașini. Prin urmare, chiar și liftul supraîncărcat nu poate cădea.
Ușile liftului se pot deschide între etaje
Realitatea: ascensorul este proiectat astfel, încât acesta se deschide ca urmare a interacțiunii ușii interioare cu ușa exterioară fixă. Deci, nu există nicio posibilitatea, ca acesta să deschidă singur ușile într-un loc greșit, adică între etaje.
Dacă ascensorul s-a blocat, trebuie să sari, să lovești pereții, să apeși toate butoanele
Realitatea: dacă rămâi blocat într-un lift, te poți ajuta într-un singur mod: lineștește-te și ia legătura cu un dispecer. După aceea, relaxează-te și obține plăcere, pentru că universul ți-a dăruit câteva minute de timp liber.
În cazul în care nu poți lua legătura cu dispecerul, te va ajuta telefonul mobil. Dacă în în lift este scris numărul de telefon al serviciului de urgență, sună pe acel număr. Dacă nu, sună pe cineva dintre apropiații tăi.
Iar dacă nu poți suna nimănui, ia mai mult aer în plămâni și striga cu voce tare. Oamenii din afară te pot auzi și vor veni în ajutor.
În niciun caz nu încerca să ieși singur din lift și să deschizi forțat ușile ascensorului – este foarte periculos și riști să cazi în gol.
Dacă liftul este blocat între etaje, el poate cădea în gol
Realitatea: probabilitatea de a cădea nu crește în funcție de locul, unde liftul a fost blocat, deoarece nu există nicio legătură între problema tehnică și puterea de rezistență a cablului metalic.
Dacă s-a rupt un cablu, căderea liftului în gol este inevitabilă
Realitatea: chiar dacă, indiferent de motiv, se va rupe vreun cablu, liftul are un controler de viteză, care activează frâna, atunci când liftul începe să se miște prea repede. Și, după cum am scris mai sus, acolo nu este numai un singur cablu!
Ușile liftului se închide întotdeauna în mod automat, dacă ieși din el
Realitatea: în multe lifturi pentru greutăți mari (mobilă, etc.), între uși este o clapă de metal. Ridicând pârghia de deasupra ei, vei fixa liftul în poziția deschisă.
În plus, poți deschide ușile liftului cu ajutorulș butonului „Anulare“. Pentru a lăsa ușa deschisă, trebuie să ții acest buton apăsat timp de 8 până la 15 secunde (în funcție de modelul ascensorului). Deci, atunci când vrei să iei cu tine în lift o mulțime de lucruri, nu este neapărat să sprijini ușa cu piciorul.
De asemenea, lifturile moderne sunt dotate cu senzori optici de interferențe. Dacă astupi acest senzor cu o bucățică de bandă adezivă, vei pitea preveni închiderea ușii.
Pentru a preveni închiderea ușilor, poți pune între ele vreun obiect
Realitatea: de deschiderea ușilor răspunde un senzor special, despre care am scris mai sus și cu care este dotat aproape fiecare lift. Acest lucru este de încredere, dar, în teorie, se poate strica uneori. În acest caz, niciun obiect nu te poate ajuta pentru a preveni închiderea ușilor.
În ascensoarele, în care lipsește butonul pentru închiderea rapidă a ușilor, trebuie să fii mulțumit cu viteza standard
Realitatea: în primul rând, butonul în sine nu crește viteza de închidere a ușilor, ci doar aduce mai aproape momentul închiderii acestora. În al doilea rând, în multe lifturi poți accelera închiderea ușilor prin apăsarea butonului, care corespunde etajului unde mergi. În al treilea rând, în multe lifturi acest buton poate fi activat doar în situații de urgență.
Cele mai multe accidente în lift se întâmplă din cauza căderii cabinei
Realitatea: prima moarte din istorie, care s-a întâmplat din cauza căderii ascensorului a avut loc abia în anul 2012, în Thailanda.
Oamenii mor în ascensoare din alte cauze: cade podeaua, oamenii încearcă să iasă singuri dintr-un lift blocat, persoana blocată în lift are nevoie de la ambulanță.
Termenul expirat de exploatare poate deveni cauza funcționării necorespunzătoare a ușilor, liftul poate merge uneori cu ușile deschise sau se pot aprinde pereții din interior din cauza unui scurt circuit. Liftul necesită inspecții permanente și lubrifiere a unităților de securitate. În medie, un lucrător trebuie să servească mai mult de 100 de ascensoare pe lună.
Poți să ieși din cabina liftului printr-o trapă de siguranță
Realitatea: în cele mai multe cazuri, trapele de evacuare sunt fixate cu șuruburi. Și, în genere, nu trebuie să faci acest lucru: ce nu s-ar întâmpla cu liftul, pasagerii sunt mai în siguranța, dacă rămân în interiorul ascensorului.
Dacă în liftul care cade sari în momentul contactului cu solul, poți supraviețui
Realitatea: omul nu este capabil să sară cu o așa viteză, care este necesară pentru a compensa viteza de cădere. De asemenea, este imposibil să afli precis timpul de aterizare a liftului. Poți creștere șansele de supraviețuire, dacă în momentul căderii vei fi agățat de balustrade (dacă acestea există în lift). De asemenea, se recomandă să te întinzi pe podea, distribuind greutatea corpului cât mai larg posibil.
Există riscul terminării oxigenului, dacă liftul rămâne bolcat între etaje
Realitatea: cabinele lifturilor nu sunt închise ermetic. Pe lângă asta, există o regulă standard pentru sistemele de ventilație în lifturi, care trebuie să fie prezente pe cel puțin 2% din suprafața podelei, astfel încât aerul să circule în permanență.
Lifturile sunt periculoase
Realitatea: conform statisticilor, ascensorul este cea mai sigură formă de transport.
Nu-ți fie teamă de lifturi!
Am încercat să risipim îndoielile cu privire la siguranța ascensoarelor. Chiar și fiind blocat într-un lift, îți poți petrece timpul într-un mod util!
[poll id=”14″]