Fetele au cu totul altă atitudine față de alcool, decât bărbații. Cum și de ce se întâmplă acest lucru – într-o altă colecție a datelor științifice despre abisul dintre sexe.
- Consumul
Ele beau altfel și iată câtva exemple. Femeile obțin la nivel biologic mai puțină plăcere de la alcool decât bărbații: în cursul unui experiment, oamenii de știință au descoperit că la bărbați sub influența băuturilor alcoolice se produce o cantitate mai mare de dopamină. Anume dopamina provoacă senzația de plăcere și anume din această cauză, probabil, bărbații cel puțin de două ori mai des ca femeile devin alcoolici.
Mai departe, în cursul experimentului, oamenii de știință au demonstrat că alcoolul nu face femeile la fel de deschise și sociabile (chiar dacă merge vorba de o companie pur feminină), precum devin bărbații după o porție-două de alcool. În plus, potrivit statisticii, femeile căsătorite încep să bea mai des și mai mult (iau exemplul soțului), în timp ce bărbații, dimpotrivă, atunci când se căsătoresc, încep să bea mai puțin (se întâlnesc mai rar cu compania sa îndrăzneață). Adică, totul pare a fi similar, dar nu așa cum la noi.
- Prelucrarea
În organismul feminin alcoolul se metabolizează în mod diferit. Prima diferență se rezumă la faptul că, pentru aceeași greutate în corpul masculin și feminin, acestea conțin o cantitate diferită de apă: noi, bărbații, suntem mai apoși. Astfel, alcoolul consumat de dragile noastre femei duce la creșterea concentrației acestuia în sânge (iată, care este motivul, pentru care, cu toate că lucrurile sunt aparent egale, o femeie de 60 de kilograme se îmbată mai repede decât un bărbat de 60 de kilograme).
Cea de-a doua diferență importantă constă în faptul că organismul feminin elimină mai repede alcoolul din sânge. Acest lucru se explică prin faptul că volumul ficatului în raport cu corpul este mai mare la femei, decât la bărbați. Respectiv, organul, care descompune alcoolul, funcționează la ele obiectiv mai eficient.
- Consecințele
Datele acumulate de oamenii de știință ne permit să facem o concluzie lipsită de ambiguitate: luând în vedere volumele comparabile de consum, alcoolul afectează mai mult organismul feminin decât cel masculin. La femei apar mai repede bolile hepatice provocate de consumul excesiv de alcool; în cazul lor se întâlnește mai de decesul din cauza hepatitei alcoolice sau cirozei. Femeile sunt mai predispuse riscului apariției leziunilor de creier cauzate de abuzul de alcool. De asemenea, comunicare moderată sau frecventă cu sticla crește riscul de dezvoltare a cancerului de sân.
Femeile, care consumă prea mult alcool, devin mai des victime ale violenței sexuale. Femeia în stare de ebrietate se așează mai rar în spatele volanului, dar dacă o face totuși, atunci, conform statisticii, se confruntă cu un risc mai mare de a muri într-un accident (în comparație cu conducătorul auto de sex masculin cu același conținut de alcool în sânge). Există totuși și o bucurie: în general, femeile consumă alcool mai rar și mai puțin decât bărbații.