Lifestyle, Sănătate 600

DRAGOȘ BUCUR, TATĂ ȘI ACTOR DE SUCCES

Filme în România și în străinătate, o școală de actorie în creștere și o familie de vis. Dragoș Bucur este, la 36 de ani, un bărbat împlinit pe toate planurile. Învață de la el cum să reușești și tu.

Este 10 dimineața și lui Dragoș, diagnosticat cu diabet în urmă cu 12 ani, i se face rău. Începe să vorbească mai rar și devine palid. Are în față o farfurie cu brânzeturi, cere ceva dulce, iar chelnerul dintr-un bistro francez din Piața Amzei îi aduce o prăjitură. După câteva minute, Dragoș își revine și-și recapătă vioiciunea. „Gata, acum putem vorbi.“

Așa a făcut dintotdeauna, din prima clipă în care a aflat că este diabetic. A trecut peste șoc și a continuat să muncească pe brânci. A înțeles că diabetul îl va însoți mereu, așa că a decis să se „alieze“ cu boala și să meargă mai departe cu ea la braț.

A devenit unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați actori români și s-a apucat de predat. Împreună cu Dorian Boguță și Alexandru Papadopol, a deschis școala actoriedefilm.ro, un proiect care, spune Dragoș, îi gâdilă orgoliul, de patru ani încoace. La absolvirea cursurilor, tinerii actori debutează în scurtmetraje sau chiar în filme de lungmetraj. Cea mai nouă producție, în care joacă și Dragoș, este realizată împreună cu promoția din 2014.

„Alt Love Building e un film cu bun-simț, o comedie cu umor bun, de calitate“, spune Dragoș. Actorul crede că publicul larg românesc, care încă nu s-a obișnuit cu filmele de artă, are nevoie de producții de acest gen. Alt Love Building face parte din categoria divertismentului de bună calitate și, spune actorul, pregătește publicul pentru filmele din noul val. „Este o continuare la Love Building și mergem pe același principiu, însă avem o nouă tabără, alte cupluri și alte intrigi“, explică Dragoș, care joacă, la fel ca în prima producție din serie, rolul unui terapeut sexolog.

Cariera lui Dragoș a depășit demult hotarele României, iar dincolo de talent și pasiune, un rol important în evoluția sa l-au jucat filmele de artă din noul val cinematografic românesc. „Nu exagerez“, spune el, „în momentul în care ești într-un mediu cinemato-artistic și oamenii află că ești român, se uită altfel la tine. Mie mi s-a întâmplat să se ridice lumea în picioare.“

Învață ceva nou în fiecare zi

„Diferențele dintre munca pe platoul de filmare din România și experiența în străinătate sunt destul de mici“, spune Dragoș. Evident, bugetul face diferența. „Da, un film american își permite să blocheze șapte străzi în mijlocul Los Angeles-ului, să aducă zece rulote cât camera asta, o echipă de 150 de oameni și să plătească figurația cu cât sunt plătiți la noi actorii începători sau studenții“, spune Dragoș, dar în ceea ce privește pregătirea, regizorii și actorii români se ridică la un nivel foarte ridicat.

Spune că, dincolo de liniștea sufletească și confortul financiar, viața nu i s-a schimbat fundamental de când este actor la Hollywood. „Cred că lumea mă percepe diferit, se uită la mine cu alți ochi pentru că joc și în America, dar nu s-a schimbat mare lucru.“ Povestește cum, într-o zi, în timp ce se îmbarca pentru un zbor în Marea Britanie, un domn în vârstă, la costum, s-a apropiat de el și s-a mirat că Dragoș Bucur zbura cu un avion de linie. „Păi, cum? Credeați că am jet? Că fac milioane?“, îmi spune, râzând cu poftă.

Nu, nu a câștigat o mulțime de bani, în schimb a învățat enorm din acele experiențe. The Way Back, un film de Peter Weir, în care a jucat alături de Ed Harris și Colin Farrell, a fost cel mai frumos proiect în care a participat. S-a lucrat într-un ritm înfiorător, spune Dragoș, câte 14-15 ore pe zi, în zăpadă, frig, apă, deșert. „Oameni mișto“, își amintește el. „Descoperirea mea n-a fost Colin Farrell, ci Ed Harris, cu care am rămas în relații bune și care m-a și ajutat după aceea. A fost foarte drăguț.“

Pentru cea mai recentă secvență filmată în America, pentru Ride Along, un film de Tim Story care a fost lider în box-office-ul american, Dragoș a învățat o mulțime de chestii: să întoarcă mașina în timp ce trăgea cu pistolul, să acționeze frâna de mână cu pedala – pe un bolid modificat –, să facă slalom printre automobile și tot felul de cascadorii cu motocicleta. „A fost bestial“, își amintește el. „Am filmat timp de trei zile pentru un minut și jumătate, am făcut două zile de repetiții cu un cascador și cu un șofer profesionist.“ În România, secvența respectivă s-ar fi filmat în câteva ore.

Spune lucrurilor pe nume

Dintre regizorii străini, de Peter Weir i-a plăcut cel mai mult. În timpul filmărilor la The Way Back, au intrat într-o dispută în urma căreia „deși poate părea că eu ies bine, de fapt a ieșit el“. La un moment dat, Dragoș i-a sugerat lui Weir să schimbe ceva. „Noi, personajele, ne întorceam din deșert. Eram hăituiți, crăpați, terminați, unul dintre noi tocmai murise, dar tabăra pe care urma să ne-o construim avea în jurul ei un gard din pietre de jumătate de metru“, își amintește actorul.

I s-a părut ciudat. Teoretic, nu aveau putere să construiască un gard atât de lung, dar regizorul a ținut-o pe a lui. Mai mult, a chemat și alți actori, le-a cerut părerea, iar ei l-au aprobat. „I-am zis că datoria mea ca actor era să ridic probleme, să spun ce nu mi se pare justificat.“ Peter Weir a insistat că nu avea dreptate. S-a dat pauza de masă, iar când au revenit, gardul nu mai era acolo. „După masă, a venit la mine și și-a cerut scuze. El, ditamai regizorul, unui actoraș ca mine. Asta cred că arată unde se situează Peter Weir ca regizor.“

Stabilește-ți prioritățile

Cele trei luni în care au filmat The Way Back i s-au părut cele mai lungi. Deși se află aproape mereu pe drumuri, locul în care se simte cel mai bine și care-i lipsește cel mai mult atunci când este plecat rămâne „cuibul“ familiei – casa din Balotești. „La finalul proiectului, îmi amintesc că m-am certat rău, rău, rău cu regizorul, pentru că plecarea acasă se amânase de trei ori, iar eu nu mai puteam, plesneam“, povestește el.

Acasă, în Balotești, îl așteaptă Dana Nălbaru, soția lui, și Sofia, fetița lor de opt ani. Dragoș este familist prin excelență: „Am avut mereu o dependență de locul meu, iar familia a fost undeva în interiorul meu dintotdeauna“. A înțeles acest lucru abia atunci când s-a căsătorit cu Dana, după cinci luni de relație. „Înainte s-o cunosc pe ea, dacă-mi zicea cineva ceva de căsătorie, în secunda doi ne despărțeam.“ Cu ea, însă, a simțit din prima că trebuia să o facă. De asemenea, înainte să se nască Sofia, copiii erau pentru Dragoș niște creaturi ciudate, de neînțeles. „Am stat cu soră-mea în casă câțiva ani, un an de zile nu l-am luat în brațe pe nepotul meu“, își amintește el. „Pentru mine un copil era așa, o broască. Însă când s-a născut Sofia, nu a spălat-o nicio asistentă. Eu o țineam, mă trezeam noaptea, făceam totul.“ Îi place să petreacă timpul cu fiica lui. Când vine iarna și îngheață lacul de lângă casă, merg împreună la patinat. „Este feeric, oamenii stau la copcă, patinezi cu ceaiul lângă tine, zici că e rupt din filme.“ Își fac timp să iasă cu câinii prin pădure, iar unul dintre locurile lor preferate este Edenland, un parc cu tiroliene.

Să fii tată nu presupune numai distracție, iar Dragoș a înțeles asta rapid. Înseamnă să fii alături de copil și atunci când trece prin perioade mai dificile, să încerci să-l înțelegi și să-l ghidezi. „E într-o perioadă pe muchie, ăsta e un moment delicat – nu știe dacă-i place școala mult sau deloc. Uneori adoră să-și facă temele, alteori nu“, spune Dragoș despre Sofia.

Mănâncă sănătos

Pe lângă bucuria de a se aventura cu Sofia prin pădure, plimbările acestea îl ajută pe actorul de 36 de ani să se mențină în formă. Deși în trecut a avut câteva tentative de a merge la sală, recunoaște că entuziasmul și motivația s-au „evaporat“ după primele patru-cinci luni. Până acum câțiva ani, a practicat snowboardingul, dar a avut un accident și a trebuit să se lase. Mișcarea, deși nu se desfășoară într-un cadru organizat, este constantă. „De primăvara până toamna ies cu bicicleta cu Sofia și ne plimbăm pe lângă pădure, iarna ieșim pe lac și patinăm“, spune Dragoș.

Tot datorită fetiței, au renunțat, de șapte luni, la carne. „Când a realizat că ce are ea în farfurie este iedul cu care se juca în curte, nu a mai mâncat carne, iar pe noi acest lucru ne-a ajutat“, mărturisește el. În familia lui Dragoș Bucur se consumă, în schimb, mult pește, fructe de mare, ouă, brânzeturi. Legumele și sucurile fresh sunt la ordinea zilei, în timp ce prăjelile și produsele fast-food au „zburat“ din meniu.

Însă, pentru că e mereu pe drumuri și zboară des, Dragoș are o problemă cu mâncarea din avion. Pentru diabetici, mai ales, călătoria cu avionul vine la pachet cu dezechilibrul. „Este atât de proastă și îmi face atât de mult rău, încât nici n-ar trebui să pun gura pe ea“, spune, „și, totuși, nu mă pot abține. Probabil, are legătură cu imobilizarea pe scaun sau pun ei ceva în ea.“ Râde cu poftă. În acest moment, Dragoș Bucur e mai bine ca niciodată.

Găsește-ți sursa de energie și de inspirație

mens-cover76328-copyCum le reușește pe toate, să fie un tată bun și un actor de succes? Spune că este mai simplu decât pare. Trebuie doar să-ți stabilești prioritățile. „Există o ordine, iar dacă o respecți, totul vine de la sine. Sunt oameni care fac lucruri de mii de ori mai de succes ca mine și alții care nu reușesc niciodată să se trezească înainte de ora 12-13“, spune el.

Relația cu familia este, pentru Dragoș, cea mai importantă. „Dacă ar trebui să aleg între a sta un an departe de familie, iar acel an mi-ar oferi șansa să urc la un alt nivel, adică în linia I, n-aș putea, aș risca familia în sine, relația cu fata mea, cu Dana.“ Deși poate părea ciudat, pe lista de priorități a lui Dragoș Bucur, familia este pe primul loc. De acolo își ia energia și puterea. Acolo este „cuibul“.

Reguli pentru diabetici activi

Nu lăsa afecțiunea să-ți schimbe stilul de viață. Urmează câteva sfaturi utile:

1/ Nu-ți lăsa rezerva de insulină în bagajul de cală. Lui Dragoș i s-a întâmplat de vreo cinci ori, iar de două ori a trebuit să alerge pe la cabinete medicale prin Franța și prin Anglia ca să facă rost de insulină.

2/ Evită să consumi dulciuri seara. Este mult mai riscant să ai hipertensiune o noapte întreagă, decât să atingă valoarea maximă în timpul zilei. Pe cea din urmă o poți identifica la timp.

3/ Dacă vrei totuși dulciuri, alege-le pe cele testate. Este recomandat să ai câteva deserturi despre care știi cât mai multe (cantitatea de carbohidrați, viteza de absorbție, unitățile de insulină necesare), pe care să le consumi atunci când nu mai poți de poftă.

4/ Evită alcoolul. Deși pe moment pare că nu te afectează, a doua zi vei fi praf.

5/ Dacă ești răcit sau bolnav, evită mâncărurile netestate. În timpul răcelilor sau sub efectul altor factori de stres, este bine să-ți ții corpul sub control și să consumi alimente cunoscute. Astfel îți vei adapta rapid necesarul de insulină la schimbările survenite.

De asemenea, ajută foarte bine și dușul scoțian.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *