Sănătate 644

Este cafeaua solubilă bună pentru sănătate sau nu?

Este cafeaua solubilă bună pentru sănătate sau nu?

Iubești cafeaua, dar nu știi cum să o prepari sau pur și simplu nu ai suficient timp pentru a prepara această băutură fierbinte? Din fericire, cu mult timp în urmă a fost creat un analog solubil al produsului de mai sus. Numai 5 minute și te poți bucura de băutura aromată din pachetețel. Cu toate acestea, în pulberea solubilă a rămas puțin de la planta naturală. În acest articol vom vorbi despre caracteristicile acestei băuturi. Așadar, cafeaua solubilă – este dăunătoare sau benefică organismului?

Apele liniștite…

În primul rând, să vorbim despre metoda de producere a cefelei solubile. Trebuie să înțelegem, că cafeaua naturală nu posedă proprietatea de a se amesteca cu apa. Chiar și boabele prelucrate cu atenție rămân insolubile când intră în contact cu lichidul fierbinte. Pentru a obține produsul dorit, este folosită o procedură neobișnuită. Boabele sunt prăjite și uscate, apoi sunt supuse unei presiuni mari de apă. În timpul procesului, toate substanțele solubile pătrund în lichid. Suspensia obținută este uscată și ca rezultat primim pulberea. În scopul de a îmbunătăți calitatea produsului se adaugă diverse condimente și arome.

Cel mai interesant este faptul că producătorii indică întotdeauna pe pachetele cu pulberea obținută „cafea naturală” și „100%”, însă, de fapt, aceste etichete sunt o înșelătorie. În primul rând, concentratul uscat nu poate fi nicidecum natural. În al doilea rând, boabele de cafea Arabica prezintă un soi destul de scump. Cel mai adesea este cultivată Robusta, pe care producătorii o cumpără la un preț scăzut. După cum se poate vedea, însăși conceptul de cafea solubilă ascunde deja minciuni. Dar să ne întoarcem la subiectul avantajelor și dezavantajelor acestei băuturi.

Beneficiile stick-urilor moderne: mit sau realitate??

Singura calitate pozitivă a produsului suspect este conținutul ridicat de cafeină. Doar o ceașcă de băutura fierbinte este capabilă să-ți dea un impuls mare de energie și, în plus, este revigorant. Unii oameni sunt literalmente „dependenți” de acest produs magic împotriva somnolenței, folosindu-l 24 ore în zi. Cu toate acestea, pulberea solubilă conține cu mult mai puțină cofeină decât boabele naturale. Acest fapt poate fi numit un avantaj, pentru că, în acest caz organismul obține o doză scăzută de această substanță revigorantă. Este cunoscut faptul că substanța cofeina crește tensiunea arterială, de aceea peroanele cu tensiune arterială ridicată ar trebui să fie mai atente în consumul acesteia. Conținutul redus al cafeinei în produsul cu preparare rapidă reduce strictețea acestei contraindicații. Cafeaua naturală este interzisă pentru oamenii hipertensivi, iar cea solubilă este uneori permisă. Pentru persoanele, care suferă de tensiune arterială scăzută, produsul va fi o adevărată descoperire plăcută. Acesta îi va scăpa de simptomele neplăcute ale tensiunii arteriale.

Cu privire la pericole: conversația va fi lungă

Din nefericire, dezavantajele unei astfel de cafea sunt mai mari decât avantajele. Putem începe cu prezența conservanților, coloranților și potențiatorilor de aromă. Abundența de aditivi are efecte negative asupra funcționării tractului gastro-intestinal și provoacă pătrunderea de toxine în sânge. Granulele cresc foarte mult aciditatea din stomac, ceea ce face practic imposibilă lupta cu excesul de greutate. Oamenilor, care consumă foarte des stick-uri de cafea, le este dificil să-și aducă greutate înapoi la normă, chiar dacă urmează un regim alimentar sănătos și vizitează regulat sala de fitness. Practica consumului produsului este următoarea: apare celulita, pielea își pierde elasticitatea și aspectul sănătos, ridurile devin mai adânci și, deci, mai vizile.

O altă problemă a adepților consumului excesiv de cafea – deficitul de vitamine. Da, suntem de acord, cafeaua este o băutura revigorantă, dar ea totodată spală din organism toate substanțele nutritive. Astfel, pătrunderea cafeinei în organism asigură deficitul brusc de vitaminele A, B, și PP, precum și potasiu, magneziu, fier și zinc. Chiar și cea mai bogată și variată alimentație va părea cam slab pentru organism, în cazul în care se va combina cu băutura fierbinte solubilă. Consumul regulat de cafea granulată sau sub formă de pulbere conduce, de asemenea, și la riscul de deshidratare. Pielea devine palidă, își pierde fosta elasticitate și strălucire. Mai ales deshidratarea este periculoasă pentru oamenii, care consumă cafea în fiecare zi, și în cantități mari.

Acum, odată ce sunteți informați, aveți grijă de sănătatea dumneavostră!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *