Lifestyle 442

FII STĂPÂNUL PROPRIEI VIEŢI CHIAR DE ASTĂZI

Când încerci să faci mai multe lucruri în același timp, astfel îți lași distrasă atenția. Nu ești aici și acum, iar tot ceea ce faci, nu o faci atât de bine, cum ai face-o dacă te-ai fi concentrat pe un singur lucru. Devora Zack, autorul cărții „Monotasking“, ne aduce niște dovezi convingătoare, că este imposibil să faci mai mult, în timp ce faci câteva lucruri, „în același timp.“ Cu acest articol dorim să îți arătăm, de monotasking-ul este atât de necesar în viața noastră de zi cu zi.

Portretul monotasking-ului

Monotasking-ul nu înseamnă că trebuie să umbli plictisitor în jurul unui singur lucru. Această tactică nu înseamnă, că trebuie să aduci câte o singură hârtie la distrugătorul de documente din biroul tău.

Rezolvarea unui singur task la un moment dat, necesită concentrarea tuturor resurselor de energie și de atenție – și obținerea unor rezultate excepționale și respectul celor din jur.

Monotaskingul presupune, că tu ar trebui să fii loial alegerii tale. Trebuie să te dedici complet rezolvării unei anumite probleme. Această problemă ne obligă să ne concentrăm pe ea într-o anumită perioadă de timp, inclusiv prin „dezactivarea“ de la celelalte cerințe. Te poți ocupa de sarcina următoare mai târziu. În același timp, în funcție de circumstanțe, nu este obligatoriu să o rezolvi până la capăt. Este important să termini anume acea parte, pe care și-ai stabilit-o pentru tine. Trecerea de la o sarcină la alta doar crește timpul de rezolvare ale acestor sarcini.

De ce nu este eficient multitasking-ul

Multitasking-ul blochează fluxul de informații în memoria de lucru. Acea informație, pe care noi nu reușim să o prelucrăm, nu trece în memoria pe termen lung. Reiese, că dorința de a face mai multe lucruri în același timp reduce capacitatea noastră de a efectua sarcinile necesare.

Ne este dificil să ne concentrăm. Atenția noastră este ”împrăștiată”. Noi devenim nepoliticoși. Scade productivitatea noastră. Noi pierdem controlul asupra realității înconjurătoare. Noi ne prefacem că reușim să facem mai multe lucruri simultan. Ne prefacem – este cuvântul cheie aici.

Ce altceva? Suntem cu gândul departe de cei, care sunt alături de noi. Noi îi ascultăm cu o jumătate de ureche, comunicând cu ajutorul tehnologiilor cu alte persoane, care sunt fizic departe de noi, distrugând astfel relațiile cu cei dragi. Amintește-ți, cât de des vorbeai cu cineva (parcă vorbeai), în timp ce singur nu îți puteai lua ochii de pe ecranul telefonului sau laptopului? Ce crezi, cum se simte omul, care, posibil, încearcă să-ți spună despre ceva foarte important pentru el? Gândește-te bine. Și apoi pune-ți întrebarea: ți-ar plăcea, dacă cineva s-ar purta la fel cu tine.

Practica de concentrare a atenției la fiecare minut concret pe un anumit lucru ne aduce înapoi la „aici“ și „acum“, restabilind relațiile autentice cu oamenii din jur.

Iată un alt exemplu. Când avem ceva, ce ne distrage atenția, creierul prelucrează și stochează informațiile neeficient, procesele lui se încetinesc. Pierderea permanentă și apoi căutarea firului de gândire conduce la faptul, că noi obosim mai repede și facem mai multe greșeli în comparație cu situația, când ne scufundăm adânc în rezolvarea unei probleme.

De fapt, efectele de la multitasking sunt încă mai grave. Amintește-ți, probabil că ți s-a întâmplat vreodată să vezi cum oamenii:

  • loveau cu mașina din față, în timp ce se uitau la ecranul telefonului său;
  • nu se clinteau din loc atunci când lumina semaforului devenea verde;
  • se jucau pe dispozitivele lor electronice în timpul activităților comerciale sau de serviciu;
  • nu observau când le venea rândul lor, atunci când se aflau într-o cafenea sau fast-food.

Încercările oamenilor de a rezolva simultan câteva taskuri costă prea mult pentru societatea noastră. Prea mult. Numai in SUA conducerea neglijentă duce la zeci de mii de victime în fiecare an: o persoană, care în timp ce trece drumul, nu-și poate lua ochii de la telefon, poate plăti pentru asta cu propria viață. Multitasking-ul este pur și simplu periculos.

Dușmanii principiului „aici și acum“

Sentimentele și grijile despre evenimentele, care au avut loc deja sau alte griji fără bază despre viitor – sunt principalii și neobosiții jefuitori ai timpului nostru, care ne fură dreptul la monotasking.

De asemenea, ne mai încurcă și gândurile despre ceea, ce spun cei din jurul nostru. Noi nu putem atinge productivitatea maximă. Căutarea persistentă a neajunsurilor și a punctelor slabe la alți oameni – este, de asemenea, o pierdere de timp. Acest lucru lasă potențialul nostru neexplorat.

Primul pas pe calea de a depăși toate aceste obstacole – realizarea deplinei cunoștințe. este necesar să observi, în jurul căror lucruri se învârtesc toate gândurile tale pe drumul spre locul de muncă, atunci când mergi la culcare, în ultimele momente libere înainte de o ședință sau în timp ce stai la coadă. Merge vorba de vreo „așchie“ anumită din trecut? Sau ți-ai format obiceiul de a-ți face griji despre coturile, care te pot aștepta pe tine în viitor?

Amintește-ți, că gândurile despre experiențele dureroase din trecut, precum și gândurile tulburătoare despre viitor, nu sunt doar inutil, ci și contraproductive.

A fost dovedit faptul că încercările de a recurge la tactica de multitasking se termină întotdeauna cu scăderea productivității. Dacă la momentul dat te ocupi de mai mult decât un singur lucru, de fapt, îți lași atenția distrasă. Singura modalitate de a te asigura că faci ceva bine (sau, dacă ridicăm nivelul, faci excelent), – este de a te concentra complet pe rezolvarea acestei probleme/task.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *