Sport 520

Gantere sau kettlebell: ce să alegi pentru antrenamente la  sala de sport și acasă

Nu se poate spune categoric ce este mai bine pentru antrenamentele cu greutăți –gantere sau greutăți kettlebell, deoarece ambele echipamente se potrivesc  pentru atingerea anumitor scopuri. Aflați ce ți se potrivește pentru tine și ce echipament  să achiziționezi pentru antrenamentele  la domiciliu.

Pentru ce se potrivesc kettlebell

Exercițiile cu greutăți kettlebell se deosebesc cu o gamă largă de mișcări și crește în mod semnificativ pulsul, ceea ce le face nu doar antrenamente cu greutăți, dar și cardio. Aceasta este o opțiune excelentă pentru cei care urăsc banda de alergare și alte echipamente cardio.

Adăugarea sarcinilor cardio la antrenamentele cu greutăți

Diversificînd antrenamentele efectuînd exerciții cu greutăți kettlebell, vei pompa rezistența și vei antrena  sistemul cardiovascular.

Iată cîteva exerciții cu greutăți  kettlebelll mai populare:

 1. Smuls cu greutăți kettlebell.
 2. Împins de la umeri cu kettlebell.
 3. Ramat cu greutăți kettlebell.
 4. Ridicări turcești de la podea.
 5. Balansări cu greutăți kettlebell.

Dezvoltarea forței explozive

Multe exerciții cu greutăți kettlebell  dezvoltă forța explozivă – capacitatea de a exercita o forță maximă pentru o perioadă minimă de timp.

Forța explozivă  este necesară în mai multe sporturi, cum ar fi baschet sau CrossFit . În plus, exercițiile explozive ajuta la depășirea impasului în antrenamente atunci cînd greutatea ajunge la un anumit punct, iar mai departe progresul se oprește.

Iată cîteva exerciții pentru a dezvolta forța explozivă cu greutăți kettlebell:

 1. Balansări cu greutăți kettlebell cu rezistență.
 2. Genuflexiuni sumo cu sărituri.
 3. Ridicarea greutăților kettlebell deasupra capului.

Complicația exercițiilor din cauza instabilității

Spre deosebire de gantere, greutățile kettlebell duc centrul de greutate cu 15-20 de centimetri de la mînă, deaceea  acestea sunt instabile. Pentru a le menține  în timpul antrenamentului, trebuie să te încordezi mult mai mult.

De exemplu, dacă faci genuflexiuni cu greutăți kettlebell, menținîndu-le în poziție verticală cu partea grea în sus, trebuie să faceți un efort suplimentar ca greutatea să nu cadă și să nu lovească mîna. Același lucru se aplică și la smuls și la genuflexiuni cu greutăți kettlebell deasupra capului. Cu gantere, aceste exerciții vor fi mai ușor de efectuat.

Dezvoltarea uniformă a corpului și antrenarea forței funcționale

Exercițiile cu greutățile kettlebell nu implică doar un anumit grup de mușchi dar  întregul corp. De exemplu, în timpul balansărilor cu greutăți kettlebell, lucrează nu numai mușchii pectorali și umerii, dar, de asemenea, toți mușchii abdomenului, picioarelor, feselor.

Antrenîndu-te cu greutățile kettlebell, veți antrena  în mod uniform tot corpul și vei dezvolta forța funcțională care poate fi de folos în viață.

Creșterea forței de apucare

Deoarece mînerul greutăților kettlebell de multe ori sunt destul de groase, este nevoie de mai multă putere în încheietura mîinii, pentru ca să  țineți în siguranță greutățile în mînă. Acest lucru poate fi utilizat pentru a pregăti încheietura mîinii pentru alte exerciții.

De exemplu, ramatul cu greutăți kettlebell antrenează forța de apucare și pregătește încheietura mînei la întinderi și pentru alte exerciții la bara fixă.

Cînd este mai bine să alegeți ganterele

Ganterele – un echipament  mai popular, decît greutățile kettlebell, care sunt în  orice sală de sport. Ganterele de asemenea au o gamă largă de greutăți.

Pentru executarea mișcărilor de bază

Ganterele  sunt perfecte  pentru majoritatea  mișcărilor de bază. Cu ele poti face împins din culcat, împins din șezut, ramat din aplecat cu gantere, genuflexiuni cu  ridicarea ganterelor pe umeri.

Cu ganterele  nu balansați  greutatea, ca și la  smuls cu bara  sau la balansări cu greutăți kettlebell, așa că inerția nu va putea să simplifice exercițiul de bază.

Pentru începători

Ganterele sunt mai stabile decît greutățile kettlebell, deaceia să te antrenezi cu ele  este mult mai ușor și mai sigur, deaceea foarte bine se potrivesc pentru începători.

Puteți găsi cu ușurință un exercițiu sau antrenamente întregi și să le combini unul cu celălalt, în timp ce greutățile kettlebell este mai bine să le lăsați  pentru antrenamentele cu antrenorul. El vă v-a învăța tehnica corectă și se va asigura că efectuezi exercițiile fără riscul de a fi rănit.

Pentru exerciții izolate și hipertrofie musculară

Exercițiile izolate cu ganterele contribuie la creșterea rapidă a puterii absolute și  crește masa musculară. Dacă vii la sala de sport doar pentru acest lucru, alege ganterele și efectuează exercițiile de bază. Iar exercițiile cardio le puteți face separat.

Pentru majoritatea exercițiilor

În unele exerciții, greutățile kettlebell pot fi ușor înlocuite cu ganterele. De exemplu, smulsul cu greutăți kettlebell poate fi înlocuit cu balansarea ganterelor. Exercițiul va fi diferit de smuls la partea de sus, în plus, nu veți putea obține o astfel de inerție din cauza deplasării centrului de greutate al echipamentului. Dar, la general  balansările cu  ganterele vor face să lucreze mușchii brațelor, picioarelor, abdomenului.

Ridicări turcești de la podea, genuflexiunile cu sărituri, ridicarea greutăților  deasupra capului, ramatul cu greutăți — toate aceste exerciții pot fi executate cu ajutorul ganterelor. Se modifică  distribuția sarcinii, dar voi oricum veți lucra cu  grupurile musculare vizate.

Dacă nu aveți preferințe specifice cu privire la metodele de antrenare și exerciții, puteți liber să folosiți ganterele. Ele vor deveni un înlocuitor demn pentru bară și greutăți kettlebell.

Ce să alegeți pentru antrenamentele acasă

Dacă ați hotărît să vă antrenați acasă, și alegeți între greutățile libere, dați preferință ganterelor. Există trei motive pentru a face o astfel de alegere:

 1. Ganterele — echipament universal. Cu ele poți face mai multe exerciții decît cu greutățile kettlebell, sunt ușor de găsit și ușor să le combini între ele.
 2. Majoritatea mișcărilor cu greutățile kettlebell includ o gamă largă de mișcari, balansări  și ridicări, dar  acasă, mai ales dacă vă antrenați  într-un spațiu limitat, este destul de periculos. Puteți atinge, rupe sau zgîria unele lucruri.
 3. Seturile cu greutățile kettlebell sunt mult mai greu de găsit decît seturile de gantere. Practic greutățile kettlebell sunt vîndute într-o singură bucată, dar cu seturile de gantere nu este o problemă, deoarece acestea sunt aproape peste tot. Greutățile libere în set economisesc spațiu și bani. Atunci cînd doriți să adaugați greutate, pur și simplu adăugați încă un disc.

Cu greutățile kettlebell mai bine antrenați-vă în sala de sport, dar pentru a antrena corpul acasă se potrivec mai mult ganterele.

[poll id=”38″]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *