Lifestyle

Generarea ideilor

1. Brainwriting-ul
De Alex Osbourne.
Principiul de bază este dezvoltarea unei idei în timp pentru dezvoltarea şi critica acestei idei. Fiecare participant propune idei, alții încearcă să le dezvolte iar analiza soluțiilor obținute are loc mai târziu. Uneori folosesc versiunea „mută” a brainstorming-ului, când ideile sunt scrise pe o bucată de hârtie, pe care participanții o trec de la unul la altul, aducând considerații noi.
2. Şase pălării
Autorul este Edward de Bono.
Tehnica vă permite să raționalizați procesul de creație, folosind îmbrăcare mentală a uneia din șase pălării colorate. Astfel, omul cu pălăria de culoare albă, de mod imparțial analizează faptele şi cifrele, apoi îmbracă pe cea neagră şi caută aspectele  negative. Apoi vine rândul pălării de culoare galbenă si căutarea părților pozitive a acestei probleme. Îmbrăcând pe cea verde, omul generează idei noi, iar în cea roșie îşi poate permite reacții emoționale. În cele din urmă, în cea de culoare albastră se produce rezumatul.
3. Harti mentale
Autorul Tony Buzan.
În opinia sa, creativitatea este asociată cu memoria, şi astfel consolidarea memoriei va îmbunătăți calitatea şi procesele de creație. Cu toate acestea, sistemul de înregistrare tradiţională cu anteturi şi paragrafe permite memorarea. Buzan a sugerat fixarea în centrul foii a conceptului cheie, şi toate asociațiile care sunt demne de reținut, a se înscrie ramurilor ce provin de la centru. Nu este interzisă consolidarea gândurilor pe grafic. Procesul de desen a hărții contribuie la apariția de noi asociații, iar imaginea arborelui rezultat va rămâne în memorie pe mult timp.
4. Sinectică
Autor-William Gordon.
Gordon consideră că principala sursă a creativității este găsirea analogiei. Mai întâi selectați obiectul şi desenați un tabel pentru analogii. În prima coloană se notează toate analogiile directe, în a doua indirecte (de exemplu, refuzul de simptome din prima coloană). Apoi trebuie să asociați scopul, obiectul şi analogiile indirecte. Să zicem că un obiect este un creion, iar scopul tău este de a extinde gama. Analogie directă — un creion voluminos, negarea acestuia este un creion plat. Rezultatul este un creion-marcaj.
5. Metoda de obiecte focale
Autor Charles Whiting.
Ideea este de a combina semne de diferite obiecte în același subiect. De exemplu, s-a luat o lumânare şi conceptul de „anul nou”. Anul se asociază cu focurile bengaleze, această trăsătură poate fi transferat la o lumânare. În cazul în care ştergi o lumânare bengaleză în pulbere şi adăugi ceară, rezultă o lumânare de „anul nou” cu firimituri de scântei în interior.
6. Analiza morfologică
Autor-Fritz Zwicky.
Obiectul trabuie împărțit în componente, apoi ales mai multe caracteristici esențiale, editându-le şi încercând a le conecta din nou. La ieșire rezultă un obiect nou. De exemplu, aveţi nevoie să creaţi o carte de vizită pentru o companie de parfum. Dacă modificați forma clasica dreptunghiulara si impactul asupra simțurilor, se poate primi o carte de vizită triunghiulară cu miros de parfum.
7. Strategie indirectă
Autori: Brian Eno şi Peter Schmidt.
Se ia un pachet de cărți, pe care este înregistrat un set de comenzi (de exemplu, „dau drumul furiei”, „fură decizia”, etc.). Creând o idee nouă  tragi o carte şi încerci să urmezi instrucțiunile acesteia.
8. Autobuz pat, baie
Metoda se bazează pe convingerea că noua idee nu numai că se coace în adâncul subconștientului, dar, de asemenea, în mod activ râvnește să iasă afară. Şi ca să iasă, este necesar doar să nu o încurci. O idee ar putea veni de oriunde, chiar şi în locurile cele mai incredibile. Un exemplu clasic este Arhimede şi cazul cu baia.
9. Decodare
se ia o inscriptie pe o limbă străină, să zicem: hieroglifele. În capul persoanei ce o observă se dă naştere diferitor asociaţii. Un profesor, de exemplu, „văzând” apă şi trei cercuri, a decis să deschidă o afacere în livrarea de stridii.
10. Capcana pentru idei
Această tehnică implică un inventar al tuturor ideilor în curs de dezvoltare: Acestea pot fi înregistrate pe bandă, înregistrate în caiete, etc. Iar apoi, dacă este necesar, se apelează la note. Gândeşte ca un milionar.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *