Sănătate, Sport 286

Greșeli de bază făcute de începători în sala de forță

Mulți când vin prima dată la sala de forță/fintess, trec imediat la antrenamente grele. În speranța de a obține cât mai repede un rezultat, începătorii comit o mulțime de greșeli din mai multe motive: unii sunt prea încrezători în forțele proprii, unii pur și simplu se tem să ceară un sfat, etc. Și, uneori, greșelile pot duce la consecințe foarte nefericite, alteori chiar dureroase. Începând de la o mică întindere musculară sau inflamații, și până la leziuni grave și traume. Blogul nostru vă propune să aflați și să știți de acum încolo, care sunt principalele greșeli făcute de începătorii în sala de forță.

Așteptarea unui rezultat rapid

Trebuie să fii pregătit pentru faptul că primele rezultate pot apărea nu prea degrabă. După primele vizite la sală, organismul abia începe să intre în tonusul general și, de la început, va crește mai întâi rezistența. Iar primele schimbări în putere sau în aspectul exterior se vor manifesta numai după o lună sau două de antrenamente efectuate cu sârguință. În această situație, sportivii începători fac adesea două greșeli principale: se dezamăgesc și încep să lucreze și mai activ, până ce se termină toate puterile. Ambele greșeli sunt determinate de factorul psihologic – dorința de a vedea rezultate rapide, dar neavând un astfel de rezultat, vine dezamăgirea. Unii renunță la ocupațiile de sport, chiar dacă nici nu au reușit încă să se scufunde deplin în brațele lui, iar alții se aduc până la acea stare, când ședințele de antrenament nu mai aduc folos, ci din contra – devin nocive pentru sănătate.

Cel mai corect la începutul antrenamentului va fi să te pregătești să lucrezi pentru perspectivă, fără a aștepta realizări imediate într-un timp scurt. Răbdarea este cheia unor performanțe de succes în viitor. După cum se știe, poți obține mari rezultate, dacă vei avea răbdare, la fel și în sport – nimic nu se face în zadar.

Suprasolicitarea permanentă

Venind la sala de sport, majoritatea vizitatorilor aduc cu ei o mulțime de ambiție. Fiecare ține în capul său ideea despre rezultatul, pe care dorește să-l obțină. Și prin toate mijloacele, și cu toate puterile încearcă să-l obțină cât mai curând posibil, și depune un efort enorm pentru asta. Anuma în asta și constă greșeala. Nu este nevoie chiar din primele zile să lucrezi până ce ți se termină puterile, mai ales dacă nu ești deloc pregătit pentru așa antrenamente. De la așa antrenamente vei avea numai probleme. A doua zi după antrenament te va întâlni nu numai cu o durere enormă, dar și nu vei avea deloc puteri pentru următorul antrenament, ccea ce înseamnă că acesta va fi amânat la mai multe zile. Astfel îți vei strica regimul propriu, iar asta va încetini încă mai mult progresul. Mai mult decât atât, poți obține o leziune (sau nu numai una), dacă vei exagera la primele antrenamente.

Cea mai bună soluție va fi să arunci din cap frazele populare de genul „prin durere”, „până la urmă” și așa mai departe, cel puțin la început. Desigur, făcând sport, noi trebuie să pășim peste noi înșine, peste slăbiciunile noastre, în scopul de a atinge perfecțiunea, dar asta nu se aplică în cazul persoanelor, care abia și-au început calea pe drumul activităților fizice. La început, nu încerca să bați recordul, primele antrenamente ar trebui sa lase o ușoară senzație de nemulțumire.

Timiditatea

O problemă mare pentru începători este timiditatea. Mulți se tem să se apropie de aparatele de antrenament sau să arate ciudat, încercând să facă exerciții după un atlet cu experiență. Și din nou, problema se ascunde la nivel psihologic. Nimeni nu vrea să arate slab sau incompetent.

În această situație, trebuie înțeles în mod clar că nimeni nu a fost profesionist de la început. Fiecare la timpul său a traversat pragul de puncte slabe. Nu-ți fie rușine de incapacitatea și de slăbiciunea ta, pentru că ai venit cu scopul de a deveni mai bun, mai puternic, mai frumos, etc. Iată care este principalul gând, care trebuie să te împingă înainte.

Lipsa unei strategii

Nu prea are rost faptul de a merge la antrenament fără un scop clar. Dacă nu vezi înaintea ta rezultatul dorit, pe care dorești să-l atingi, antrenamentele nu vor aduce rezultatul, pe care îl aștepți. Ar trebui să înțelegi clar pentru ce ai hotărât să vii la sala de forță. Să-ți crești puterile, să obții niște forme frumoase sau să înveți câteva trucuri noi, ceva trebuie neapărat să devină scopul tău.
Acest lucru este important deoarece obținerea oricărui rezultat are nevoie de propria sa abordare pentru a-l atinge. Și dacă te rupi între exerciții, nu poți decide și înțelege de ce ai nevoiue, nu vei avea succes și nu vei atinge performanțele corespunzătoare nici într-un domeniu. Înainte de a te ocupa de un sport sau altul, examinează cu atenție domeniul de activitate, alege programul necesar de exerciții și antrenamente.

Odihna insuficientă

Toată lumea ar trebui să înțeleagă că cheia pentru un antrenament eficient este o odihnă suficientă. Organismul are nevoie de timp pentru a se restabili, iar acest proces necesită suficient timp. Nu este nevoie să-ți suprasoliciți organismul, fiindcă singurul lucru pe care îl vei obține în final va fi oboseala și înrăutățirea formei fizice. Nu mai puțin importantă în antrenamente este și alimentația. Dacă organismul nu obține substanțele nutritive și porția necesară de vitamine, acesta începe cu timpul să regreseze. Și indiferent cât de mult te vei antrena, indicatorii, în cel mai bun caz, vor rămânea pe loc. Odihna este deosebit de importantă mai ales pentru începători. Organismul nepregătit va experimenta la început un stres puternic, de care va fi mai greu să scapi la început, decât având deja o experiență suficientă de antrenamente.

Cel mai bine, pentru început, va fi să se acorde o atenție deosebită anume odihnei. Ai grijă și urmărește programul tău zilnic, încearcă să dormi suficient, astfel încât să te simți întotdeauna plin de puteri și totodată odihnit. Trebuie să ai o atitudine serioasă față de alimentație: este necesar să-ți alcătuiești un regim alimentar regulat, organismul are nevoie de o cantitate mare de proteine pentru a-și reînnoi puterile, trebuie să consumi toate vitaminele; nu suprasolicita organismul cu glucide complexe. Încearcă să completezi nivelul de lichid din organism, pe care l-ai pierdut în timpul antrenamentului, iar cel mai bine în acest scop se potrivește apa obișnuită. Nu încerca să faci mai mult decât îți permit puterile tale, pentru că indiferent cât de mult timp vei petrece în sala de forță, fără o odihnă adecvată, aștepți în zadar succes și progres.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *