Sănătate 758

Lovitura sub centură: de ce, de ce doare atât de mult?!

385787073

Te-ai gândit vreodată, din ce motiv, atunci când primești o astfel de lovitură ”sub centură”, la sens propriu și figurat, te dor nu numai testicule, dar și stomacul? Iată o explicație!

Dacă ai fost măcar o dată în viața ta atât de ”norocos” să primești o lovitură în vintre, tu, probabil ai observat, că simfoniei de durere i se alătură diferite părți ale corpului: te dor nu numai testiculele, dar și, de exemplu, stomacul. Desigur, atunci când simți o astfel de lovitură, tu, în general, nu te gândești, care este natura acestei dureri, ci mai degrabă, te gândești, cum să te răzbuni mai repede pe cel, care te-a lovit.

Dar acum, fiindcă totul este în ordine, și nu simți amestecul nuclear de durere, furie și dorința de răzbunare, putem înțelege de ce te doare stomac, când ai fost lovit în testicule. Testiculele tale – prezintă un organ complex, presărat cu terminații nervoase, care se întind începând cu zona stomacului (de la rinichi), și până la scrot.

”Prin urmare, atunci când testicule se confruntă cu un efect mecanic brusc din exterior, ele trimit impulsuri nervoase la partea superioară a stomacului”, – spune Dr. Darius Pedak de la Centrul Medical Weill Cornell Medicine din New York. Împreună cu dorința de răzbunare și cu durerile abdominale, pot apărea, de asemenea, amețeli și chiar greață. ”Acest lucru se datorează faptului, că semnalul se deplasează cu viteza luminii de la testicule la creier prin nervii spinali”, – spune medicul.

Este interesant faptul, că astfel de efecte secundare – sunt o reacție de protecție a organismului. Când vei simți amețeală, sau mai rău, starea de vomă (vărsături), vei fi, puțin probabil, în putere să continui lupta, iar adversarul tău se va teme să vină mai aproape de tine. Durerea poate dura 10-15 minute. ”Acest lucru nu este o glumă” – te vei gândi tu și vei merge mai repede acasă. Iată de ce lovitura sub centură este considerată josnică și nu este un fapt bărbătesc. În cazul în care adversarul tău nu se teme să-și măsoare forțele sale cu tine, el nu va recurge la această lovitură.

Dacă nu poți nicicum ameliora durerea și amețeala – adresează-te de urgență la un medic urolog, care te va ajuta să înțelegi cât de serioasă este problema. Cel mai rău lucru, care ți se poate întâmpla, dacă vei primi o lovitură în testicule, este faptul că unele dintre aceste leziuni necesită o intervenție chirurgicală. Desigur, mai există încă un caz deosebit de periculos – ruptura testiculară. Sună groaznic – nu? Așa și este! După o astfel de rănire, sperma ta poate intra într-o confruntare cu sistemul imunitar. Acesta din urmă începe să perceapă lichidul seminal ca un atac extern asupra organismului și încearcă să respingă (oh, oroare!) organul, în care are loc această ciocnire.

Fiți sănătoși și foarte atenți!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *