Sănătate 506

Lumea aromată: 7 mirosuri, care îți vor îmbunătăți viața

Lumea aromată: 7 mirosuri, care îți vor îmbunătăți viața

Se dovedește, că mirosul succesului – nu este o metaforă, ci niște substanțe chimice destul de reale, pe care le putem găsi în viața noastră de zi cu zi. Acum îți vei putea îmbunătăți abilitățile profesionale și de viață, pur și simplu păstrând nasul în vânt!

  1. Menta îmbunătățește memoria cognitivă, adică capacitatea de a asimila cunoștințe. Acest lucru a fost dovedit și demonstrat prin experimentul Institutului simțului olfactiv: subiecții, care au inhalat menta, au arătat cele mai bune performanțe în sarcinile legate de memorie, în abilitățile percepției vizuale și motorie, î recunoaștere. În plus, menta face minuni în sala de sport: într-un alt studiu s-a dovedit, că după 10 zile de utilizare a apei cu o soluție de mentă creștea în mod semnificativ rezultatele obținute pe banda de alergare. Încearcă: înainte să mergi la sala de sport, picură câteva picături de esență de mentă pe încheietura mâinii, iar dacă această aromă nu ți se pare neplăcută, în timpul antrenamentului poți chiar să deschizi un pachet de gumă de mestecat cu mentă.
  2. Scorțișoara, răspândită în aer, îmbunătățește capacitatea de reacție și elimină depresia la cei, care au inhalat particulele ei, conform datelor unui studiu efectuat în anul 2009. Mai mult decât atât, în „Journal of Alzheimer Disease”, în anul 2013, a publicat un articol cu privire la capacitatea componentelor de scorțișoară – cinamaldehida și epicatechina – de a împiedica dezvoltarea a ghici ce? Corect, bolii Alzheimer. Compușii din extractul de scorțișoară au demonstrat o capacitate activă de a preveni formarea „încurcăturilor” fibrilare în celulele creierului, care sunt caracteristice acestei boli. Încearcă: atârnă în mașină un „pom de Crăciun” cu aromă de scorțișoară și nu te rușina să adaugi acest produs și în cafeaua ta de zi cu zi.
  3. Jasmina sau floarea de iasomie te va ajuta să adormi ca un copil. Un studiu din anul 2010 publicat în „Journal of Biochemistry”, arată, că după răspândirea iasomiei în aer, subiecții, care au luat parte la acest experiment, au observat că li se încid mai repede pleoapele, nu se învârtesc atâta prin somn, iar când se trezeau, simțeau mai puțină anxietate și oboseală. Încearcă: Bea o ceașcă de ceai de iasomie înainte de a merge la culcare sau aprinde un băț de iasomie.
  4. Rozmarinul îmbunătățește puterea de concentrare, viteza și acuratețea îndeplinirii sarcinilor intelectuale, așa spune un studiu din anul 2013, efectuat de Universitatea din Northumbria. Încearcă: roagă soția ta sau cine acolo la tine acasă este responsabil pentru cină, să adăuge puțin rozmarin în friptură. Miroase aroma mâncării în fiecare zi și în curând ar trebui să observi o creștere a productivității muncii.
  5. Lavanda, la del ca iasomia, are un efect calmant. Studiul efectuat de universitatea Wesley în anul 2005 a constatat, că inhalarea de lavandă înainte de culcare ajută să adormi mai repede și să te trezești mai rar în timpul nopții. Încearcă: Toarnă într-un bol 2 căni de apă clocotită și adaugă 10 picături de esență de lavandă. Apleacă-te peste bol, acoperă-te cu un prosop și inhalează aburul timp de 1 minut. Acum somnul tău se va normaliza.
  6. Lămâia, portocala și grapefruitul reduc stresul chiar mai bine decât vodca, după care deseori se mănâncă aceste fructe. Oamenii de știință brazilieni au descoperit, că cei, care au mirosit ulei de portocale înainte de testul de stres, au arătat un nivel mai scăzut de anxietate. Încearcă: curăță un grapefruit proaspăt sau o portocală și pune cojile în câteva locuri pe masa de lucru. Apropo, bărbăția ta nu va suferi, dacă vei folosi în fiecare zi un gel de duș energizant cu aromă de citrice.
  7. Mirosul agenților de curățare este departe de a fi natural, dar la un nivel cultural creează niște asocieri pozitive. Un studiu recent efectuat de Universitatea Brigham Young a arătat, că mirosul unei încăperi proaspăt spălată contribuie la un comportament mai generos și etic. Subiecții, care au petrecut un anumit timp în camera, care a fost curățată cu produse de curățare chimice erau cu mult mai interesați de activitățile de voluntariat și de sacrificiul de bani pentru caritate. Încearcă: dacă nu te sperie perspectiva să dăruiești salariul tău primului țigan întâlnit – organizează o curățenie umedă cu produse de curățare de uz casnic!

One Comment

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *