Sănătate 452

Mahmureala la vârsta adultă

Mahmureala la 20 de ani nu ne deranjează atât de mult, așa cum se întâmplă după vârsta de 30 de ani. Te poți distra până noaptea târziu și a doua zi dimineața te simți absolut bine, de parcă nici nu ai consumat atâtea băuturi ”încălzitoare”. Dar, după 30 de ani, uneori chiar și un singur pahar de vin sau de șampanie te poate trânti în pat și nu te va lăsa să te scoli dimineața din el. De ce se întâmplă acest lucru?

Totul este foarte simplu. Cu cât mai mult noi înaintăm în vârstă, cu atât mai rău lucrează funcțiile generale ale organismului și se reduce rezistența acestuia. Capacitatea noastră de a ne adapta la diferiți stimuli de bază scade. De exemplu, mulți oameni la ai lor 30 de ani, probabil, nu vor avea aceeași masă și putere musculară, flexibilitate și activitate fizică, pe care le-a avut la 20 de ani.

Când vine vorba de băuturile alcoolice, unul dintre principalele organe, care suferă odată cu înaintarea în vârstă, este ficatul nostru. Acest lucru este actual mai ales pentru persoanele, care consumă alcool în mod regulat. Celulele ficatului se deteriorează, ceea ce duce, în cele din urmă, la degenerarea ei sau chiar la ciroză. Și, deoarece ficatul este responsabil de prelucrarea toxinelor, cum ar fi alcoolul, consecințele consumului de alcool, adică mahmureala, vor fi semnificative, în cazul în care acesta nu funcționează eficient.

Ficatul conține enzime, numite alcool – dehidrogenaza (ADH), care descompune alcoolul într-un compus toxic numit acetaldehidă. Apoi, o altă enzimă acetaldehida dehidrogenaza, împreună cu antioxidantul glutation descompun acetaldehida. Mai departe, aceștia o transformă într-o substanță neutră, acetat, care se elimină din organism prin urină și fecale. Consumul excesiv al unei băuturi pe oră epuizează rezervele noastre de alcool – dehidrogenaza și glutation, și acetaldehida toxică umple sângele nostru, provocând dureri de cap, vărsături și multe alte efecte secundare clasice ale stării de mahmureală.

Pe lângă faptul, că consumul regulat de alcool dăunează celulelor hepatice, ceea ce face dificilă funcționarea normală a acestui organ, dar și rezerva noastră de glutation scade odată cu vârsta, ceea ce în continuare va duce la scăderea capacității de a detoxifia alcoolul. Toate aceste lucruri pot duce chiar la moarte din cauza mahmurelii.

Mai mult decât atât, persoanele care au peste 30 de ani, suferă deseori de anumite boli, care ar putea agrava situația în urma consecințelor consumului de alcool, cum ar fi hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, un nivel ridicat de colesterol sau obezitate. Ca rezultat, sarcina de prelucrare a alcoolului devine mult mai complicată.

Așa că, dacă ai peste 30 de ani și ai vreo ocazie sau necesitate de a consuma alcool, ar fi mai bine și chiar îți recomandăm să iei măsuri suplimentare de precauție, pentru a te proteja de consecințele grave, care te pot aștepta. Unul dintre cele mai bune lucruri, pe care îl poți face, este să mănânci în timp ce bei – și, din fericire, la vârsta ta, probabil că preferi mai mult o cină elegantă, cu o sticlă de vin bun, decât consumul nelimitat de bere pe parcursul întregii nopți, într-un bar sportiv. Vei bea mai puțin, dacă vei mânca normal. Și vei consuma alcool mai lent, pentru că tu vei bea cu pauze pentru a lua masa, ceea ce va da ficatului tău mai multe șanse de a avea timp să prelucreze alcoolul.

Iată câteva puncte-cheie necesare într-un meniu, pentru a evita mahmureala: ouăle conțin cisteina, un aminoacid, care ajută la producerea de glutation, iar noi am aflat deja, ce importanță mare are această enzimă. Iar verdeața, cum ar fi varza, stimulează producția de bilă, care leagă acetaldehida și scapă de ea.

Deci, ce concluzii putem face din cele spuse de mai sus? Trebuie să evităm cu orice preț consumul excesiv de alcool. Ar fi cel mai bine să ne limităm cu o cantitate mică de vin roșu în timpul cinei. În doze mici, alcoolul este chiar bun pentru sănătate, deoarece are un efect benefic asupra aparatului cardiovascular și nu dăunează ficatului.

La fel ca jocurile de noroc și dependența de alcool necesită tratament. Această boală necesită o atenție specială din partea profesioniștilor. Când o persoană suferă de această boală, foarte eficientă este terapia de grup.

Când tu te lupti cu mahmureala e una, însă mai puțin norocoși sunt acei bărbați, femeile cărora iubesc să bea

 

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *