Sănătate 483

Memoria musculară: ce este asta și cum să o folosești

Despre memorie musculară au auzit toți, care sunt interesați de sport, sau cel puțin ocazional, au acordat atenție teoriei. Dar, de multe ori cunoștințele noastre lasă mult de dorit.

Ce este memoria musculară

Memoria musculară —  restructurarea celulelor musculare, care are loc sub influența antrenamentelor fizice. Oamenii de știință norvegieni de la Universitatea din Oslo au demonstrat că fibrele musculare au propria memorie, iar mecanismul său este legat cu apariția unor noi nuclee.

Cu creșterea numărului de nuclee din celule, oamenii de știintă au legat creșterea masei musculare. Un număr mare de gene lucrătoare permite sintetiza unui număr mai mare de actină și miozină — proteinele contractile ale mușchilor. Contrar așteptărilor inițiale, nucleul nu dispare reducînd în același timp intensitatea și nivelul de încărcare musculare. Timp de trei luni de atrofie musculară el era în mod de așteptare, iar reluînd  antrenamentele a început să funcționeze în mod activ, consolidînd sinteza proteinelor și a proceselor hipertrofice.

Ce înseamnă asta      

Fiecare antrenament — o contribuție inestimabilă în capitalul tău de sănătate. Fiecare nouă greutate pe care o ei,  fiecare distanță nouă nu te face doar  mai puternic, rezistent, rapid. Ei vă fac astfel pentru todeauna.

Constatările de mai sus demonstrează că, dacă odată ai facut față unei greutăți, pentru todeauna se salvează în memoria mușchilor. Dacă într-o zi te-ai adus la o formă perfectă, chiar dacă cu timpul o să o pierdeți, să o reîntorci va fi mult mai ușor.

Cum funcționează în practică

Mergi la sala de sport, alergi, te antrenezi, arzi din grăsimi sau acumulați masa musculară. După ce reușești în începerile tale, va trebui să faci o pauză bruscă în antrenamentele tale. Motivele pot fi diferite: o traumă, nașterea unui copil, schimbarea locului de muncă, dificultăți financiare, serviciul în armată. Cei mai mulți dintre sportivi au fost forțați să facă o pauză din cauza emoțiilor  neplăcute. Mulți oameni cred că acum va trebui să înceapă de la zero. Dar nu este așa.

Sportivii care au obținut deja anumite rezultate, cu mult mai ușor pot să se aducă la fosta formă decît novicii. Totul va depinde de caracteristicile individuale a organismului, intensitatea antrenamentelor, durata de pauză și gradul de atrofie musculară în această perioadă, dar, în medie, sportivul reușește să recupereze fosta formă timp de trei luni.

Poate țineți minte că una dintre aceste reîntoarceri legendare a fost decizia lui Arnold Schwarzenegger de a lua parte la concursul, „Mr. Olympia“ și învingerea lui pentru a șaptea oară în anul 1975.

Cum să folosești  memoria musculară

Fenomenul de memorie musculară  —  un alt exemplu de cît de uimitor este creat  omul. Dar acest lucru nu înseamnă că aici nu este loc pentru cîteva sfaturi, care singuri vom fi capabili să facem cu corpul nostru.

Nu-ți fie teamă să încetezi să te antrenezi

Memoria ta musculară — garanția că, după o pauză lungă, te vei întoarce înapoi la sala de sport, pe pista sau în ring fără să depui prea mult efort. Aceasta este capitalul și garanția că toate antrenamentele, eforturile și realizările nu au fost în zadar. Datorită memoriei musculare puteți întrerupe în siguranță antrenamentele tale pentru un timp și să nu vă faceți griji cu privire la oportunitățile ratate.

Faceți pauze pentru a obține rezultate

Cu fenomenul de memorie musculară într-o anumită măsură este legat fenomenul de adaptare a mușchilor la greutăți. La un moment dat vei ajunge la un moment dat cînd mușchii sunt deja obișnuiți cu greutățile și exercițiile, deaceia nu se observă nici un progres. În această situație, puteți întrerupe temporar programul de antrenament.

Datorită memoriei musculare, puteți să nu vă îngrijorați, că nu te vei putea reîntoarce la rezultatele obținute. Iar după o pauză intenționată poți începe treptat să te antrenezi cu noi forțe, cu noi greutăți, ca să vezi progresul, și să te miști din loc.

Lucrul asupra tehnicii

Chiar dacă nu ai mers cu bicicleta timp de 10 ani, te vei urca pe el și vei fi în capabil să pedalezi cu succes. Este, de asemenea, meritul memoriei musculare. Mușchii tăi memorează tehnica de efectuare a exercițiului. După revenirea în sala de sport nu trebuie să înveți din nou să faci genoflexiuni în mod corect, iar după revenirea în ring cum din nou să lovești. Eforturile de restabilire a tehnicii vor fi minime.

Concluzii

Memoria musculară  — un alt dar al naturii, resurs ascuns, indicînd potențialul nostru uriaș.  Nu o neglija.

[poll id=”43″]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *