Corpul uman reprezintă un anumit puzzle nerezolvat. Nu contează cât de mult știm noi despre organele noastre, despre țesuturi și celule. Oricum, cea mai mare parte a corpului nostru rămâne totuși neexplorată. Însă știința avansează, nu stă pe loc. Îți prezentăm câteva fapte extraordinare despre propriul tău corp.
Pupilele noastre se dilată, atunci când suntem îndrăgostiți.
Dacă nu ai observat mâinile transpirate, zâmbetul până la urechi sau bâlbâiala, este timpul să te uiți la pupile. Datorită sistemului nervos, care controlează pupilele, pupila ochiului se dialtă, atunci când te uiți la ceva, ce ți se pare foarte atr activ. Apropo, acest lucru se poate întâmpla, chiar dacă privești cu poftă o bucată de tort.
Limba se vindecă mai repede comparativ cu celelalte părți ale corpului.
Dacă ți-ai rănit cumva limba sau poate doar ți-ai mușcat-o din întâmplare – nu trebuie să intri în panică. Doar în câteva ore rana se va vindeca. Trebuie menționat și faptul, că limba este cel mai puternic mușchi din corpul uman.
Toată lumea are așa-numitul „al șaptelea simț”.
Oamenii de știință au descoperit, că organismul nostru este capabil să simtă în prealabil evenimentele, care nu s-au întâmplat încă. În timpul experimentului, oamenilor li se arătau o varietate de fotografii. Unele imagini aveau un caracter neutru, în timp ce alte imagini aveau scopul de provoca un efect excitator asupra subiecţilor. În cadrul experimentului a fost dovedit faptul, că bătăile inimii subiecților au devenit mai dese cu 10 secunde înainte ca lor să li se arate imaginea „excitantă”. Iar în ceea ce privește imaginile neutre, nu a fost observat acest efect. Astfel, corpul nostru simte un anumit eveniment „excitant”, care ne așteaptă în viitor.
Poți orbi din cauza frigului.
În timpul frigului teribil se contractă vasele de sânge din ochi. Astfel, se păstrează energia. Iar acest lucru poate duce la pierderea temporară a vederii.
Ai posibilitatea de a dezvolta o „superputere” pentru o perioadă scurtă de timp.
Există cazuri, când în situații de urgență mamele pot ridica chiar și o mașină pentru a-și salva copilul său. Asta este într-adevăr posibil. În situații de stres, organismul produce un hormon, care duce la creșterea frecvenței ritmului cardiac, respirația rapidă și dilatarea rapidă a pupilelor, precum și la tulburări a sistemul digestiv pentru scurt timp. Energia eliberată în urma acestor procese poate fi utilizată într-un mod foarte neașteptat.
Nasul poate percepe 50.000 de mirosuri diferite.
Potrivit estimării echipei Vossholl, o persoană medie poate distinge cel puțin 50.000 de mirosuri diferite. Oamenii de știință cred, că numărul real este, de fapt, mult mai mare. Cu toate acestea, este puțin probabil, ca fiecare dintre noi să fie expus acestei diversități enorme de mirosuri în viața de zi cu zi.
Dacă ochiul ar fi fost un aparat de fotografiat, atunci el ar fi avut 576 de megapixeli.
De exemplu, telefoanele noastre preferate iPhone au o cameră de 8 megapixeli. Acest lucru este, cu siguranță, o chestiune de timp, însă este puțin probabil ca oamenii de știință vor inventa un aparat de fotografiat, care va fi mai bun și mai puternic decât ochii noștri.
Sudoarea, de fapt, nu are miros.
Chestia constă în faptul, că acest miros se creează numai în combinație cu bacteriile, care se găsesc pe pielea noastră.
Bebelușii au mai multe oase, decât adulții.
În timp ce adulții au 206 oase, copii se nasc cu 300 de oase. Nu vă faceți griji, acestea nu dispar nicăieri. Pur și simplu un pic mai târziu, o parte din aceste oase se unifică pe măsură ce corpul bebelușului creşte.
Acarienii trăiesc în gene și sprâncene.
Dacă crezi, că există doar un singur centimetru pătrat al corpului tău, unde nu trăiesc bacterii, acarieni și alte forme de viață, atunci greșești profund. Uite în jur: ei sunt peste tot.
Ochiul poate distinge 100 de milioane de nuanțe diferite.
Anume aceasta este motivul, pentru care femeile văd un pic diferit decât bărbații. Cercetările au constatat, că reprezentanții sexului masculin văd totul din jur în nuanțe ușor albăstrii.
Creierul strălucește în întuneric.
Din păcate, ochiul nostru cu 576 de megapixeli ai săi nu percepe radiația. De fapt, aproape toate ființele vii strălucesc puțin. Acest lucru se datorează proceselor chimice din celulele.
Lacrimile au o structură diferită, care depinde de motivul pentru care noi plângem.
A fost efectuat un studiu, în timpul căruia se priveau lacrimile sub microscop. În urma acestui studiu, a fost descoperită o proprietate surprinzătoare ale lacrimilor. În funcție de faptul, dacă am vărsat lacrimi de tristețe, de bucurie sau din cauză că am tocat ceapă, ele au o structură diferită. Așa că noi nu plângem întotdeauna cu aceleași lacrimi.
Este imposibil de a percepe gustul alimentelor fără salivă.
Te poți convinge singur de acest lucru. Usucă-ți limba și linge ceva. Numai cu ajutorul salivei, care percepe de fapt gusturile, noi putem percepe un anumit gust și înțelege, ce mâncăm.
Frecvența ritmului cardiac depinde de muzica, pe care o ascultați.
Așa că, dacă dorești o seară liniștită, ar fi mai bine să nu asculți Rammstein.
Pingback: În al șaptelea cer: 7 moduri de a dormi în avion | Beneficii Pentru Sănătate