Sănătate 440

NU DORMI SUFICIENT? PREGĂTEȘTE-TE SĂ CULEGI ROADELE

Somnul nu este doar unul dintre aspectele cele mai plăcute și relaxante ale vieții, dar și unul dintre cele mai importante. Închizând ochii în fiecare seară, noi dăm organismului o șansă de a-și reîncărca puterile și energia după stresul zilei care a trecut.

În timpul unui vis au loc milioane de procese, care contribuie la memorizare, iar celulele restabilesc și reconstruiesc țesuturile deteriorate în timpul zilei.

Dar atunci când nu dormim, toate acestea nu se întâmplă. După o noapte fără somn, nu numai că ne simțim obosiți si nu ne putem concentra; perioade lungi fără somn pot duce la consecințe foarte grave pentru sănătate.

Oamenii de știință au învățat destul de bine, ceea ce se întâmplă cu diferite părți ale organismului, în cazul în care îl privezi de somnul de opt ore pe zi. Studiile arată că lipsa de somn poate provoca o mulțime de boli grave, periculoase și chiar mortale – de la cancer și până la diabet.

Iată ce boli se pot dezvolta din cauza lipsei de somn.

1. Boala Alzheimer

Un studiu realizat de Universitatea Johns Hopkins, în anul 2013, a constatat că lipsa de somn poate fi atât o cauză a apariției bolii Alzheimer, precum și poate accelera dezvoltarea ei. Studiul a fost inspirat de rezultatele unui studiu anterior, care a arătat, că somnul este necesar pentru creier pentru a scăpa de „deșeurile creierului” – sedimente de deșeuri, care se pot acumula și pot duce la demență.

În cursul studiului au fost examinați 70 de participanti adulți în vârsta de 53-91. Cercetătorii au descoperit, că la acei subiecți, care se plângeau că nu dorm suficient, tomografia a arătat cantități mai mari de sedimente beta-amiloide în creier.

Aceste așa-numitele „plăci lipicioase” – sunt un semn caracteristic al bolii Alzheimer, așa că cercetătorii au ajuns la concluzia, că lipsa somnului încurcă organismului la eliminarea unor astfel de „deșeuri ale creierului” din creierul nostru.

2. Obezitatea și diabetul

Conexiunea dintre diabet și somnul prost a fost de mult timp cunoscută, dar un studiu recent efectuat de Universitatea din Chicago, a constatat că lipsa de somn poate provoca obezitatea, care, la rândul său, duce la diabet.

Luând în considerare faptul că acizii grași din sânge pot afecta rata metabolică și capacitatea insulinei de a regula nivelul de zahăr din sânge, cercetătorii au studiat anume efectele lipsei de somn asupra acumulării de acizi grași.

În urma analizei regimului de somn la 19 bărbați, cercetătorii au descoperit, că cei, care au dormit doar a câte patru ore timp de trei nopți, de la 4.00 până la 9.00 se observa un nivel crescut al acizilor grași în sânge. Iar asta este cu 15-30% mai mult decât cei, care dormeau timp de 8,5 ore în fiecare noapte.

Mai mult decât atât, s-a constatat, că nivelul excesiv de acizi grași era însoțit de un nivel crescut de rezistență la insulină, ceea ce este, de asemenea, un semn tipic de prediabet. Iar la acei oameni, care au dormit în mod normal, nu s-au manifestat astfel de semne de obezitate și prediabet.

3. Boli cardiovasculare

Bolile cardiovasculare de mult timp sunt asociate cu lipsa de somn, dar un nou studiu prezentat la EuroHeartCare (Congresul anual al Societății Europene de Cardiologie) a descoperit dovezi ale unei corelații clare. La aceste cercetări au luat parte 657 de bărbați în vârstă de 25-64 de ani, studiul a durat timp de 14 de ani, pe parcursul căror cercetătorii au descoperit, că aproape două treimi dintre oamenii, care au supraviețuit un atac de cord, de asemenea, sufereau din cauza tulburărilor de somn.

Mai mult decât atât, la bărbații, ce se plângeau de tulburări de somn, riscul de infarct miocardic (un atac de cord, în timpul căruia moare mușchiul cardiac) a fost de 2,6 ori mai mare, iar de atac de cord – de 1,5 ori.

4. sinucidere

Poate fi șocant, dar un studiu petrecut în anul 2014 a găsit o legatură între rata crescută de suicide în rândul adulților și lipsa de somn, indiferent de prezența antecedentelor de depresie.

Pe parcursul cercetărilor efectuate de Stanford University Medical, care au durat 10 ani, au fost studiați 420 de participanți de vârsta mijlocie și înaintată. Din nefericire, 20 dintre ei, care sufereau de tulburări de somn, s-au sinucis. Reieșind din asta, cercetătorii au ajuns la concluzia, că la persoanele, care au regulat probleme cu somnul, probabilitatea de a comite suicid este crescută de 1,4 ori.

Oamenii de știință au numit un grup de oameni, care sunt în special vulnerabili în acest sens – aceștia sunt bărbații de culoare albă în vârsta de 85 de ani. În aceste constatări, creșterea nivelului de sinucidere se explică cu lipsa de somn, ca urmare a complicațiilor legate de înaintarea în vârstă, problemele de sănătate și de stres.

5. Colită ulcerativă

Colita ulcerativă – care este o boală inflamatorie a intestinului, care se manifestă în ulcere ale mucoasei esofagiene, – precum și boala Crohn, pot fi cauzate atât de privarea de somn, cât și de somnul în exces, potrivit datelor ale unui studiu din anul 2014.

Cercetătorii de la Spitalul din Massachusetts au constatat, că cantitatea normală de somn este extrem de necesară pentru combaterea reacțiilor inflamatorii ale sistemului digestiv, care de multe ori sunt cauza celor două boli menționate mai sus.

Examinând femeile, care au participat la primul studiu (începând cu anul 1976) și la al doilea (începând cu anul 1989) al sănătății asistentelor medicale, oamenii de știință au înregistrat un risc crescut de colit ulcerativă, odată cu o scădere a duratei de somn de până la șase ore sau mai puțin.

Pe de altă parte, creșterea riscului se observa și odată cu creșterea duratei de somn mai mult de 9 ore, ceea ce ne face să înțelegem, că fereastra pentru prevenirea proceselor inflamatorii este destul de îngustă și necesită o anumită perioadă de somn.

Această reacție a fost găsită numai la femeile adulte, dar, în schimb, creșterea riscului de colită ulcerativă din cauza lipsei de somn nu depinde de alți factori: vârsta, greutatea, fumatul și consumul de alcool.

6. Cancerul de prostată

Un studiu din anul 2013, publicat în revista „Cancer Epidemiology, Biomarkers and Prevention», a detectat o răspândire ridicată și o severitate a cancerului de prostată la pacienții cu tulburări de somn.

După ce au studiat 2425 de islandezi în vârstă de 67-96 ani, pe parcursul a 3-7 ani, cercetătorii au descoperit o creștere cu 60 la sută a riscului de cancer de prostată printre cei, care au avut probleme cu somnul și anume cu adormitul. În același timp, la cei, cărora le era greu să nu se trezească, riscul era de două ori mai mare. Mai mult decât atât, la persoanele cu tulburări de somn, se observa adesea cancer de prostată la un stadiu avansat de dezvoltare.

Oamenii de știință presupun, că acest lucru este cumva legat de melatonina (un hormon, care regulează somnul). Potrivit datelor acestor cercetători, un nivel ridicat de melatonină previne formarea de tumori, în timp ce un nivel scăzut de melatonină, cauzat de un exces de lumină artificială (o cauză cunoscută de privare a somnului), este de multe ori asociat cu dezvoltarea agresivă a tumorii.

Iată, de ce este atât de important să dormi suficient! Trimite această informație tuturor celor, care nu au înțeles încă!

Despre importanta somnului pentru corpul unui bărbat

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *