Sănătate 480

Poate oare forma și designul paharului să influențeze gustul vinului?

Decantoare, care accentuează sunetul vinului, termometre de vin și dispozitive pentru turnarea vinului în pahare fără a deschide sticla – aceasta nu este o listă completă de accesorii, care sunt acum populare în rândul amatorilor. Noile tendințe apar aproape în fiecare zi, prezentând degustatorilor modalități mai eficiente de apreciere a băuturilor îmbătătoare. Dar, James Molesworth, redactor-șef al revistei «Wine Spectator», consideră că aceste gadget-uri sunt absolut inutile. „Pentru a savura un vin, nu ai nevoie de mai multe lucruri, decât un decantor, un tirbușon și pahare” – spune el.

O atenție deosebită trebuie acordată ultimului detaliu. Cu cât mai de înaltă calitate vor fi paharele, din care vei bea vinul, cu atât mai bine. Prețul pentru niște pahare de vin într-adevăr foarte bune poate depăși 100$ per bucată. Apropo, cele mai multe dintre restaurantele de elită cumpără doar astfel de pahare. „Acest lucru reflectă dezvoltarea stilului de viață a restaurantului”, – spune Molesworth. „Aceasta este anume acea parte a așteptărilor, cărora ar trebui să corespundă restaurantele de înaltă clasă. Aceasta este la fel de necesar, precum și farfuriile de porțelan sau tacâmuri ciudate”. De ce este atât de important de a alege paharele potrivite pentru cosumul de vin? Răspunsul este foarte neobișnuit și, în același timp, foarte simplu: calitatea sticlei, din care este produs vasul și forma sa, înfluențează în mod direct gustul băuturii.
Același vin, pahare diferite. Pentru unii poate părea, că nu e nimic mai mult decât o ficțiune. Cum un pahar poate influența gustul băuturii? Dar, de fapt, această afirmație a devenit de mult timp un fapt demonstrat prin experimente. Firma «Riedel», care se ocupă de producția de pahare, în urmă cu mai mult de 50 de ani a lansat o întreagă linie de produse din cristal, concepute special pentru degustarea de vinuri. Paharele de marca renumită ne permit să apreciem mai mult de 300 de soiuri de băutură. Ideea constă în faptul de a încerca un anumit tip de vin din câteva pahare diferite la rând. Cu fiecare înghițitură gustul băuturii va varia în funcție de forma și designul paharului. Georg Riedel, proprietarul afacerii de familie în a 10-a generație, spune: „Paharul devine nu doar un container pentru băutură, dar și un fel de instrument pentru lupta dintre diferitele proprietăți ale vinului, care îi determină calitățile sale gustative, cum ar fi buchetul de fructe, aciditate și neutralitatea. În mod ideal, instrumentul, adică paharul, ar trebui să combine și să echilibreze aceste caracteristici și proprietăți”.
„Arhitectură” din sticlă

Designul paharului poate dicta modul în care vinul va influența papilele gustative. Acest lucru permite să se accentueze anumite caracteristici ale băuturii. Fiecare pahar al firmei «Riedel» este exclusiv și corespunde celor trei parametri principali de proiectare, care reprezintă forma și mărimea paharului, precum și diametrul buzei paharului. Prima caracteristică permite să se regleze durata contactului aerului cu vinul. Forma, însă, determină, pe ce fel de linie va curge lichidul din pahar. În ceea ce privește diametrul buzei paharului, acesta influențează viteza mișcării fluului de vin spre partea superioară a vasului. Riedel susține, că nu este obligatoriu să fii un expert în vinuri, pentru a observa și a aprecia diferențele în gustul vinului, care a fost turnat în pahare diferite. „Dintre două variante propuse, noi, de obicei, alegem acel vin, care este mai dulce”, – spune el. Paharele, după cum ne Riedel, pot accentua în mod diferit componentele amare sau acide ale vinului. Însă, un pahar bine conceput ar trebui să permită vinului să-și deschidă pe deplin gustul său de fructe.

Forma chiar contează? Deoarece gustul, totuși, reprezintă prin sine o experiență subiectivă a omului, oamenii de știință au decis să cerceteze această întrebare din punct de vedere tehnic. Cercetătorii de la Institutul de Biomateriale și Bioinginerie din Tokyo, au efectuat un studiu în laborator. Cu ajutorul unor dispozitive speciale, ei au constatat faptul că etanolul prezent în vin, se evaporă în mod diferit din pahare de diferite forme. Aceste concluzii doar încă o dată demonstrează, că teoria legăturii dintre băutura îmbătătoare și vasul în care este turnată aceasta, este adevărată.

Despre beneficiile vinului citiți aici 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *