Probabil fiecare când aude cuvântul ”cactus” asociază imediat cu desertul, nisip, vânt și ace. Puțini dintre noi asociază cactusul cu o plantă, care poate fi consumată în mâncare. Surprinzător, dar această plantă înțepătoare și verde este una dintre cele mai sănătoase alimente, pe care ar trebui să o introduci în mesele tale, deoarece este bogată în vitamine și substante nutritive cu efecte benefice asupra organismului uman. Astăzi noi vrem să vă povestim despre proprietățile benefice nebănuie ale cactusului, despre care, probabil, nu ați știut.
Incredibil, dar opunția (gen de plante din familia cactaceelor) este alimentul de bază în America Latină, care este consumat cu ouă și în calitate de ingredient în diverse salate, tocmai datorită beneficiilor, pe care le oferă sănătății. Fiind bogat în fitonutrienți, cactusul oferă organismului necesarul de fibre, totodată scade nivelul de colesterol și de zahăr din sânge, prevenind dezvoltarea diabetului zaharat. Chiar dacă nu trăiești în vestul sălbatic, nu crești cactuși acasă, acestea sunt ușor disponibili pe piețe și în magazine. În plus, acesta se comercializează uneori în conserve, în felii sau tăiat cubulețe și chiar sub formă de suc. Mai în scurt, ai de unde alege.
Reduce nivelul de colesterol
Frunzele de cactus reduc nivelul de colesterol din organism, potrivit unui studiu efectuat la Universitatea din Viena. Cercetătorii din Franța au dovedit același efect după efectuarea unui studiu, în care au luat parte 68 de femei și care după patru săptămâni au observat că scăzut nivelul de colesterol și trigliceride în organismele lor. De asemenea, consumul regulat de cactus reduce riscul aparițiai bolilor de inimă.
Luptă împotriva diabetului
Creșterea nivelului de zahăr din sânge duce la o serie de boli, inclusiv diabetul zaharat, accident vascular cerebral și alte boli cardiovasculare. Consumul regulat de cactus ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge la pacienții, care suferă de obezitate ți diabet. Studiile efectuate la Universitatea din Viena, au arătat că în rândul unor 24 de pacienți, care nu sufereau de obezitate și care au consumat regulat cactus, s-a observat o scădere a nivelului de zahăr din sânge cu 11 la sută.
Luptă împotriva cancerului
Fenolii si favonoidele, doi compuși cu proprietăți antioxidante, ce se găsesc în frunzele de cactus, ajută la protejarea celulelor sănătoase de efectul radicalilor liberi, care sunt vinovații apariției bolilor cardiovasculare și a cancerului. Recent a fost publicat un studiu, care dovedește că fitochimicalele din cactuși ajută la încetinirea creșterii celulelor în cancerul de colon, ficat și chiar cancerul la sân fără a avea o influență negativă asupra celulelor sănătoase.
Îmbunătățește digestia
Consumul regulat de cactus mai ajută la îmbunătățirea procesului digestiv în organismul uman. Această plantă luptă activ cu celulita și, în același timp, crește capacitatea organismului de a reține apa, în scopul de a accelera digestia. Acest aliment este bogat în fibre, reduce substanțele cancerigene și îmbunătățește activitatea sistemului digestiv.
Ajută la pierderea în greutate
Cactusul este un aliment cu un conținut scăzut de calorii, care este bogat în aminoacizi, vitamine și minerale, care, la rândul lor, sunt recomandate în cazul în care vrei să slăbești. Acesta conține 17 aminoacizi, dintre care 8 sunt foarte importanți. Cactusul oferă suficientă energie și conține doar 16 de calorii la 100 g..
Protejează celulele creierului de factori negativi
Fructele de cactus conțin un compus quercetin 3-metil, un flavonoid, care este considerat a fi un neuroprotector foarte puternic. Acest neuroprotector protejează celulele neuronale din creier, salvându-le astfel de la expunerea unor factori negativi.
Combate procesele inflamatorii
De asemenea, cactusul are proprietăți antitumorale. S-a constatat că acesta conține quercetin bioflavonoide, care servește ca un analgezic cu proprietăți anti-inflamatorii, care luptă împotriva durerilor musculare, arteriale și are grijă de tractul gastrointestinal. Acesta mai are, de asemenea, proprietăți antiulceroase, care combate edemul și restricționează migrarea leucocitelor.
Cactusul poate fi preparat în diverse moduri. Cele mai frecvent – pernuțele plate și curățite ale cactusului se prăjesc cu ouă. De asemenea, putem folosi fructele cactusului, numite pere. Cactusul trebuie să fie întotdeauna curățit cu grijă, pentru că nimeni nu dorește să aibă treabă cu acele acestuia.