Nutriție 1.384

Regulile francezilor pentru o alimentație sănătoasă: gîndiți-vă cum gătiți

Da-da, tu singur înțelegi: este important nu numai ceea ce mănînci,  dar și cum gătești. Francezii știu mai multe despre mîncare decît alții — iată vom învăța de la ei, ce metode de procesare a alimentelor ar trebui folosite foarte rar.

Aspectele unei alimentații sănătoase. Grătar

Crusta care se formează pe mîncare unde este în contact cu focul, este slab digerabilă, iar dacă ea s-a înegrit, adică a ars, aceasta trebuie să fie eliminată deoarece în funingine se conține benzopiren cancerogen. Nivelul benzopirenelor va fi mai mic: dacă se utilizează carne macră; dacă carnea nu este pregătită mult timp; dacă se gătește, astfel încît grăsimile nu curg în ea. Chiar dacă se folosește cărbune „curățat“ de bună calitate, prepararînd carne grasă pe grătar orizontal se formează 4-12 mg / kg benzopirene. La un grătar vertical, acestea nu depășesc 1-3 mg / kg. În contact direct cu focul se formează de la 30 pînă la 100 mg / kg benzopirene indiferent de tipul de carne (cîrnați, carne de vită, miel).

Aspectele unei alimentații sănătoase. Frigare

Este necesar să puneți sursa de încălzire la o distanță suficientă de produs pentru a evita arderea grăsimilor. Focul poate fi pe partea de sus sau lateral de la mîncarea care se prepară.

Aspectele unei alimentații sănătoase. Cuptorul

Nu încălziți prea tare cuptorul, aveți grijă să nu apară mirosul de grăsime arsă. Cel mai bine este să folosiți un cuptor electric. Prepararea în el nu ar trebui să fie prea lungă. Cuptoarele  cu regim de convecție, de regulă, nu se încălzesc prea tare și, prin urmare, pot fi recomandate pentru o gătire eficientă și de înaltă calitate la o temperatură minimă. În ele, produsele sunt gătite uniform și aproximativ de două ori mai rapid decît într-un cuptor obișnuit. Folia la bază avînd staniu și aluminiu permite să gătiți bucate aburite și să păstrați alimentele în timpul gătitului în cuptor. Cu toate acestea, produsele de oxidare a aluminiului pot prezenta un pericol pentru sănătate, mai ales dacă folia este folosită prea des.

Aspectele unei alimentații sănătoase. Friteuza

Această metodă ar trebui utilizată cît mai rar posibil, nu mai des decît o dată pe săptămînă. Prepararea în friteuza — este grăsimea, adusă la fierbere. În acest caz, temperatura de gătit poate fi foarte ridicată, mai ales dacă este gătită pe un arzător cu gaz. În „punctele fierbinți“ unde se suprapun fluxurile de căldură, temperatura crește în mod semnificativ, ceea ce poate duce la descompunerea grăsimilor și formarea hidrocarburilor cancerigene, acroleina * și acizii grași liberi. Uleiul pentru friteuză nu trebuie folosit mai mult de șapt-opt ori, deoarece se oxidează rapid (și dobîndește o nuanță brună).

* Acroleina — un lichid albastru volatil cu un efect înecăcios, care irită membrana mucoasă a ochilor, nasul si gîtul. Se produce în rezultatul descompunerii glicerinei la o temperatură mai mare de 200 ° C. Acroleina este o componentă a gazelor lacrimogene.

Aspectele unei alimentații sănătoase. Tigaia

Cînd utilizați o tigaie obișnuită, trebuie să adăugați grăsime. Încercați să adăugați cît mai puțin posibil. Îndepărtați grăsimea înainte de a mînca. Aveți grijă ca tigaia să nu ardă.

Aspectele unei alimentații sănătoase. Fierberea

  1. Aduceți apa rece pînă la fierbere. Nu este cel mai reușit mod de preparare, deoarece toate vitaminele și sărurile minerale pleacă în apă. Se potrivește numai dacă intenționați să consumați și lichidul, în care produsele au fost gătite.
  2. Peste produse se toarnă apă fierbinte. Contactul rapid cu apă fierbinte duce la formarea unui pelicule pe suprafață, datorită coagulării proteinelor, care împiedică pătrunderea elementelor solubile. Vitaminele în acest caz se dezintegrează.
  3. Reducerea în apă. Aceasta pregătire a produselor în apă clocotită, cînd apa nu este îndepărtată dar ea se evaporă treptat. În acest fel, de exemplu, se prepară o mîncare clasică din bucătăria franceză Pot-au-feu. În acest caz, vitaminele sunt distruse.

Aspectele unei alimentații sănătoase. Aburire

Aceasta este o metodă de preparare cu o cantitate mică de apă care fierbe sub capac pentru a preveni evaporarea lichidului. Vitaminele se distrug,  iar digestibilitatea se reduce, mai ales acele feluri de mîncare care au fost supuse unei preparări prea lungi.

Aspectele unei alimentații sănătoase. Oală sub presiune

Dacă temperatura de gătit depășește 100 ° C, vitaminele sunt distruse. Viteza de gătit în oala sub presiune se explică prin faptul că, sub presiune, temperatura crește rapid peste 105 ° C. Modifică în mod special culoarea, gustul și mirosul produselor și distruge, de asemenea, vitaminele cele mai instabile (C și B). Oalele sub presiune moderne sunt echipate cu un „regulator” special, care vă permite să reduceți presiunea, un cronometru sau o alarmă, pe care o puteți purta cu sine.

 

[poll id=”93″]

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *