Sănătate

RICH FRONING: CUM TRĂIEȘTE ȘI CUM SE ANTRENEAZĂ CAMPIONUL JOCURILOR CROSSFIT

În fotbal există Pele, în hochei – Gretzky, în baschet – Jordan. Iar în CrossFit, timp de cinci ani, continuă era lui Rich Froning. Cu sânge și cu sudoare se creează legenda campionului invincibil, pentru care nu există nimic imposibil. Ei bine, aproape nimic.

Poți fi cel mai puternic în clubul tău de fitness, poți rupe recordurile în rdicarea greuăților sau poți alerga maratoane foarte ușor, dar pentru a fi recunoscut ca fiind persoana cu cea mai bună formă fizică de pe această planetă, va trebui să-l învingi pe Rich Froning. Problema este că Rich numai de asta și are nevoie: competiția este un motor, care îl face toată viața să meargă numai înainte, să devină mai puternic, mai puternic… Și apoi încă puțin mai puternic.

Cum crezi, ce copilărie poate avea un băiat într-o familie mare, care adoră tot felul de activități sportive? Viața micului Rich trecea într-un mediu de 25 de verișori (!). Rich încă de mic copil, de când se ține minte, lovea mingea, arunca mingea, bătea mingea cu bâta, alerga, lupta, se cățăra prin copaci – și de fiecare dată încerca să facă totul mai repede, mai sus și mai puternic decât verii. Mama campionului, Janice, își amintește, că băieții concurau, chiar și atunci când mâncau și acest spirit de rivalitate a devenit o parte a ADN-ului lui Froning.

La școală, Rich nu rata nicio ocazie să se întreacă cu cineva, să-și arate ce poate, și odată asta a devenit o problemă. După ce și-a rănit umărul, el totuși a ieșit pe teren la meciul echipei sale de baseball: a ridicat o dată bâtă – și s-a trezit în spital, în care, inconștient de durere, a fost adus de elicopterul de ambulanță.

Ligamentele erau rupte, țesutul muscular deteriorat. Atunci, numai o minune i-a salvat mâna lui Rich, dar durerea nu dispărea. La colegiu, unde băiatul a fost primit ca un jucător promițător de baseball, leziunea veche l-a forțat totuși să-și lase bâta într-o parte. Putem spune că acesta este cel mai bun lucru, care s-a întâmplat cu krossfit-ul de la nașterea sa: Rich a hotărât să-și dedice timpul liber, care a apărut datorită faptului că a renunțat la baseball, unei activități sportive, care abia începuse să câștige popularitate.

La 1 iulie 2009, Froning cu unul dintre verii săi a venit la primul antrenament și părea că s-a scufundat din nou în copilărie: ca și atunci, ei lucrau unul lângă celălalt și, ca atunci, încercau din toate puterile să se întreacă reciproc. „CrossFit – unul dintre cele mai competitive tipuri din lumea sportului”, – spune Rich, care astăzi este deja 5 ori campion mondial.

Se pare că acest sport a fost cu adevărat creat pentru Rich. Cum altfel putem explica faptul că numai peste șase luni de la primul lui antrenament, el a câștigat cu ușurință selecția pentru startul principal al anului – CrossFit Games 2010? „Când mi-am văzut numele pe primul rând în protocolul final al competițiilor regionale, primul meu gând a fost că asta este o greșeală. Iar când am câștigat și etapa următoare, am fost foarte uimit” – își amintește Rich.

În turneul final, care are statutul neoficial de campionat mondial, erau uimiți toți din jur. Un începător, cu numele Froning, cu încrederea unui tanc trecea exercițiu după exercițiu: ridica ușor orice greutate, făcea tracțiuni la bară și inele fără să obosească, mergea pe mâini și urca pereții mai repede decât ceilalți. Părea că nu există nimic, ce ar fi în măsură să oprească această mașină, dar apoi judecătorii au anunțat ultimul concurs: urcarea pe frânghie pe numărul de repetiții (cu alte cuvinte, de câte ori participantul va fi capabil să urce la o înălțime de 7,3 metri).
Caracteristica jocurilor CrossFit constă în faptul că programul lor se anunță doar la câteva ore înainte de începerea jocurilor și organizatorii iubesc să adauge la lista de exerciții diverse „surprize”. Iată o astfel de veste și a devenit urcarea pe frânghie pentru Froning. Rich, care era lider în cursul competiției, a terminat exercițiul anterior mai repede ca ceilalți și a ajuns primul la frânghie. La început părea că el se ridică numai cu ajutorul mâinilor doar pentru a se lăuda cu puterea lui și cu mușchii spatelui; dar atunci când Froning nu a reușit de câteva ori la rând să ajungă până sus, a devenit clar: băiatul pur și simplu nu știe cum să urce.
Rich a încercat de câteva ori la rând să urce pe frânghie fără ajutorul picioarelor, dar forța mâinilor după exercițiile anterioare pur și simplu nu erau de ajuns. O încercare aproape s-a încheiat cu tragedie – Froning s-a prăbușit de la o înălțime de 7 metri. Cu toate acestea, perseverența lui Rich era întotdeauna de invidiat: el imediat s-a ridicat și a urcat din nou. Numai datorită caracterului său puternic Froning a putut efectua două repetări complete. Chiar dacă a ratat primul loc, scorul lui i-a permis să ia argintul. Un alt sportiv ar fi fericit (acesta a fost totuși debutul în campionat – și a luat medalie). Cu toate acestea, după cum spune mama lui Rich, pentru el să fie al doilea – este ca și cum ar fi ultimul.
Un an mai târziu, Froning literalmente zbura pe frânghie – părea că urcușul depășește chiar mai repede decât coborârea. Ca rezultat, medalia de aur CrossFit Games și 250.000$ au plecat în orașul său natal Cookeville. Ce preț necesită astfel de victorii, știe mai bine decât oricine Hillary Froning, care a devenit soția lui Rich în ajunul CrossFit Games 2011: „L-am rugat să nu se antreneze cel putin în luna de miere, dar Rich totuși și-a umplut portbagajul automobilului cu gantere și haltere. Le-a pus la fund și de-asupra a pus gențile noastre – a crezut că nu voi observa. Chiar și în vacanță, el se antrena de patru ori pe zi”.
Surprizele din partea organizatorilor, între timp, nu se terminau. În anul 2013, o astfel de surpriză pentru Froning a fost maratonul de înot în piscină. Rich a ieșit ultimul din apă și aproape în patru labe: era evident că el a trecut printr-o încarcare foarte dificilă. Pentru a elimina întârzierea și pentru a câștiga totuși campionatul, el a fost nevoit să depună un efort dublu în restul exercițiilor. Însă, secretul campionului constă în faptul că, odată ce a pierdut în ceva, el nu își va mai permite această greșeală. În 2014, programul a inclus înotul din nou și de această dată în apă deschisă. Și Froning a terminat competiția printre primii zece.

În ziua de astăzi aceasta este ultima victorie personală a lui Rich – în 2015, sărind clasamentul personal, Froning a câștigat în cel de echipă. „După ce am câștigat patru titluri consecutive, mi-am stabilit un scop de a câștiga de patru ori la rând și în comandă. Unul deja am, înseamnă că au mai rămas încă trei, așa că am de ce mă ocupa. Corpul uman este o mașină ideală, capabilă de lucruri uimitoare. Ce ar putea fi mai bine, decât să-ți încerci în fiecare zi capacitățile tale?” – zâmbește Rich.

Recorduri personale

Împins: 170 kg

Smuls: 139 kg

Îndreptări cu haltera: 260 kg

Genuflexiuni cu haltera pe umeri: 215 kg

Rezistența

Capacitatea de a rămâne calm în cele mai nefavorabile situații îl deosebește pe Rich de majoritatea concurenților săi.

Alergatul și înotul
Pe acestea Rich nu le iubește, de aceea acordă o mare atenție acestor tipuri de activități în antrenamentele sale.

6–8
Atâtea ore zilnic îi iau lui Froning antrenamentele în curs de pregătire pentru Jocurile CrossFit.

1
Singura persoana, la actualizările căreia s-a semnat în Instagram Rich, – aceasta este soția lui (singur Froning are cca 678.000 de followeri).

83 kg – atât cântărea Froning, când a intrat la Jocurile CrossFit în anul 2010. În prezent greutatea sa este de 91 kg.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *