Sănătate 484

Scapă de mătreață: misiune posibilă

Mătreața – este un fenomen este extrem de insidios: ea nu numai că apare în cel mai nepotrivit moment din cauza unor motive absolut de neînțeles, la prima vedere, dar și aduce victimei sale o mulțime de probleme. Dar nu este totul atât de strașnic, pe cât pare la prima vedere. Blog-ul nostru îți va spune, care sunt cauzele apariției seboreei și îți va da niște recomandări detaliate cu privire la modul cum să scăpi de mătreață cât mai curând posibil.

Dacă găsești pe umeri niște fulgi albi, nu fă panică și nu cumpăra haotic șampoane cu eticheta „luptă cu mătreața”. În primul rând, trebuie să ții minte, că seboreea este numai o manifestare exterioară, care poate semnaliza despre diverse probleme în organismul tău. Și, astfel, procesul de tratare necesită o abordare serioasă și complexă, iar în primul rând, trebuie de înțeles pe deplin, care a fost cauza apariției unei boli atât de neplăcute.

Ce este mătreața?

Seboreea (denumirea medicală pentru mătreață) – este o boală a pielii capului, principalul simptom al căreia este reînnoirea prea rapidă a pielii. De exemplu, dacă la un om sănătos celulele scalpului se reînoiesc complet timp de 25-30 de zile, seboreea reduce această perioadă la o săptămână. Timp de 6-7 zile, celulele pur și simplu nu reușesc să devină pe deplin mature, se lipesc una de alta, se descuamează și se acumulează pe pielea capului, căzând apoi trădător pe sacoul tău negru.

Cauzele principale ale apariției mătreții

Cauza 1: Tulburări în funcționarea glandelor sebacee

Starea glandelor sebacee poate fi influențată de mai mulți factori, printre care sunt vârsta, sexul, metabolismul, imunitatea și bolile suferite. Unele cauze fac glandele sebacee să funcționeze mai activ, altele – dimpotrivă, inhibă producția de sebum. Există cazuri, când are loc modificarea compoziției chimice a sebumului.

Cele mai frecvente tulburări în funcționarea glandelor sebacee se întâmplă în perioada de pubertate în adolescență și în perioada de îmbătrânire. În primul caz, vinovatul apariției mătreții este un dezechilibru hormonal, iar în al doilea caz – cantitatea de sebum, care începe să scadă într-un ritm rapid.

De asemenea, probleme similare apar și la persoanele cu un buchet de boli cronice, care au o alimentație complet dezechilibrată și consumă prea multe alimente dulci și grase. Deshidratarea organismului agravează grav situația, precum și lipsa de vitaminele A, B1, B2, B6, C, E și a mineralelor, cum ar fi, de exemplu, seleniu.

De asemenea, este foarte important să știi, că seboreea se împarte în două tipuri: grasă și uscată. Seboreea grasă apare în acele cazuri, când are loc supraproducția de sebum și părul se lipește mereu, se murdărește foarte des și se acoperă cu un fel de solzi rari de nuanță gălbuie. În cazul seboreei uscate, simptomele sunt cu totul diferite: glandele sebacee produc prea puțină secreție și, ca rezultat, obținem un păr uscat și fragil, iar la rădăcini apar niște fulgi deși de culoare albă.

Cauza 2: Un tip de drojdie

Pe lângă bolile interne, o altă cauză a apariției mătreții poate fi un oaspete neinvitat – o ciupercă de drojdie Pityrosporum Ovale (sau Malaessezia Furfur), care jocă un rol important în cauzarea inflamației la nivelul glandelor sebacee. În ciuda faptului că microorganismul trăiește permanent pe pielea capului, el se face simțit doar în perioadele favorabile pentru dezvoltarea sa – atunci când o persoană trece printr-un stres fizic sau psihic excesiv și suferă de tulburări în sistemul metabolic, provocând schimbări în aciditatea pielii. De îndată ce are loc o modificare a pH-ului, ciuperca simte un mediu favorabil, se înmulțește în mod activ și face ca celulele pielii capului să se reînnoiască mai rapid.

Este important de știut:

În cazul în care pielea capului este înroșită și iritată, iar scuamele au formt deja o scoarță densă – trebuie să mergi imediat la un dermatolog, deoarece aceste simptome pot indica alte boli de piele, care au foarte puțin de a face cu seboreea și pot fi mai serioase, decât aceasta din urmă.

Cum se tratează mătreața?

Acum, odată ce am înțeles, care sunt cauzele apariției seboreei, trebuie să începem tratamentul acesteia. Apropo, sigur nu merită să ignori această boală, deoarece, dacă lași seboreea să înainteze și să se agraveze, te poți confrunta nu numai cu o încălcare a creșterii părului, dar și poți rămâne chel. O perspectivă nu prea plăcută, nu-i așa?

Încă o dată, dorim să reamintim, că eficacitatea tratamentului mătreței depinde de faptul cât de corect ai determinat cauza bolii. Modul ideal de a obține un răspuns la această întrebare – consultă-te la un medic triholog, care te va ajuta la identificarea vinovatului bolii și îți va prescrie un tratament, care va fi cel mai potrivit pentru tine și pentru situația ta concretă.

În cele mai multe cazuri, pentru a scăpa de seboree este necesar pur și simplu să-ți aduci la normă regimul alimentar și compoziția acestuia, completându-ți dieta cu produse alimentare sănătoase, bogate în fibre, vitamine și minerale. În acest caz, se recomandă să renunți complet la produsele alimentare grase, sărate, dulci și rafinate. Pentru a accelera procesul de vindecare, în paralel, trebuie să folosești șampoane speciale, seruri și alte preparate antimătreață, pe care le poți în farmacii.

Atunci când alegi un produs pentru tratamentul local al seboreei, ar trebui să studiezi cu atenție compoziția acestuia, în scopul de a afla, ce efect va avea un component sau altul.

Așadar, ichtiolul și gudronul conduc la normalizarea ciclului de reînnoire a celulelor pielii.

De asemenea, gudronul și acidul salicilic au un efect de exfoliere.

Dusulfatul de seleniu, olamina, ketoconazolul, clotrimazolul și climbazolul au o acțiune antimicrobiană.

Sulful ajută la eliminarea fulgilor de pe stratul exterior al pielii.

Diverse extracte din plante ameliorează iritația

În cazul în care pe eticheta produsului ales nu sunt indicate cel puțin o treime din aceste componente – te asigurăm, că nu nu merită să faci această achiziție, pur și simplu vei arunca bani în vânt, deoarece nu va aduce niciun efect.

După ce ai ales șamponul potrivit, următorul pas ar trebui să fie un studiu atent al instrucțiunilor. Diverse produse au o serie de diferențe în mecanismul de acțiune și, prin urmare, se poate întâmpla să nu fie suficient standardul „aplică și clătește”. În plus, este foarte important să știi, cât de des poți folosi un produs sau altul, pentru a obține cel mai bun efect și pentru a nu dăuna și mai mult organismului și stării pielii.

Apropo, un tratament complet al mătreții durează de la 4 până la 6 săptămâni, deci nu trebuie să aștepți rezultate instantanee – în această întrebare, din păcate, nu se întâmplă minuni.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *