Sănătate

Un somn de calitate: cheia sănătății bărbaților

Un somn de calitate cheia sănătății bărbaților

Pentru o viață plină, în care pe lângă un job și casă rămâne timp și pentru sala de forță, hobby, autorealizare, pentru prieteni și fotbal, un bărbat modern, de regulă, plătește cu un somn sănătos și liniștit.

Să-i mulțumim organismului nostru, cu potențialul său imens – dacă este necesar, el se poate adapta programului nostru activ și poate învăța să doarmă mai puțin, fără a urma un oarecare regim și cu stomacul plin. Ce consecințe vor avea toate aceste acțiuni asupra sănătății noastre, stării de spirit, tonusului, asupra vieții sexuale? Răspunsul este evident.

Somnul agitat și incomplet, privarea cronică de somn sau dormitul excesiv, se reflectă aproape imediat asupra activității sistemului nervos, sistemului cardiovascular, asupra activității glandelor sexuale și potenței. Ca rezultat – riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral, scăderea nivelului de testosteron, disfuncție sexuală, reducerea capacității de muncă. Nu este nimic plăcut aici…

Cum să-ți îmbunătățești calitatea somnului: timpul, locul, poziția

Dacă nu reușești nicicum să găsești loc în programul tău zilnic pentru renumitele „opt ore”, încearcă să dormi cel putin 6-7 ore. Însă trebuie să știi, că somnul în timpul zilei nu este întotdeauna sănătos, în cazul în care acesta dăunează somnului de noapte, dar 20-30 de minute pentru a lua un pui de somn în timpul zilei este totuși permis.

Și, da, cel mai bine este de a merge la culcare la orele 22.00-23.00, nu mai târziu. Un thriller incitant, un meci târziu a Ligii Campionilor și un nou nivel în jocul tău preferat – toate acestea va fi mai bine să le înlocuiești cu o carte liniștită sau un duș cald. Poate nu este atât de distractiv, în schimb e mult mai sănătos.

Baza unui somn sănătos este o saltea confortabilă și aleasă corect. Niciun fel de duritate extremă sau moliciune excesivă, în cazul în care acestea nu ți-au fost prescrise de ortoped. Nu merge la extreme, alege o saltea de duritate moderată cu blocuri de arcuri independente sau o saltea fără arcuri, cu straturi de nucă de cocos și latex, sintetic sau natural. Fanii a tot, ce-i nou pot testa saltele produse dintr-un material numit memoriform.

Dacă ești norocos în viață și împarți patul cu o parteneră sexuală, și ai o diferență vizibilă în greutate în comparație cu această frumoasă doamnă (sau domnișoară), preferă saltelele cu arcuri „duo” sau cu zone independente. Cred că ești de acord, aceste cuvinte sună sexy.

Achtung! Alege corect salteaua și lenjeria de pat în funcție de sezon, temperatura din cameră și în funcție de cât de naturale sunt țesăturile. Atunci nu-ți va fi atât de dificil să pari un bărbat adevărat, căruia îi place să aibă grijă de femei. Dar toate aceste sfaturi sunt inutile pentru tine, dacă ești deja căsătorit. Te-ai întristat? În acest caz, pur și simplu cumpără o saltea bună și scumpă. Dormi cu plăcere!

Experții recomandă bărbaților să nu doarmă pe perne înalte și pe abdomen. În primul caz se înrăutățește circulația sângelui în creier, suferă glanda pituitară, care este responsabilă de producerea hormonilor. În al doilea caz, greutatea corpului apasă vezica urinară și vasele de sânge ale organelor genitale. Pozițiile de somn pe partea laterală sau pe spate – sunt cele mel mai bune.

Ne pregătim pentru somn: foame forțată și lumină slabă plăcută

Să nu mănânci după ora 18.00 – este o regulă inventată de oamenii, care merg în pat la ora 21.00. Bărbatului modern îi este suficient să nu mănânce prea mult doar la câteva ore înainte de culcare sau să se limiteze la o gustare ușoară cu o oră înainte de culcare. Să mergi la culcare înfometat este aproape la fel de rău, ca atunci, când adormi cu burta plină cu fast-food – încearcă să nu mergi la extremități. Îți recomandăm să bei un pahar de apă înainte de a merge la culcare sau pune lângă pat o sursă de apă, dar nu dulce și nu carbogazoasă. (… sau mai bine îmbracă cea mai bună haină a ta și haida la un club scump pentru a căuta aventuri, fiindcă este atât de plictisitor să dormi… dar asta este cu totul altă temă, noi vorbim aici despre somn).

Cel mai bun somn – pe o saltea confortabilă, într-o încăpere bine aerisită, fără factori iritanți de sunet și lumină. Nu uita să reglezi termostatul și sistemul de încălzire la o temperatură rece, dar confortabilă. O izolație acustică bună a dormitorului și lipsa de surse de lumină strălucitoare sunt cheia pentru trecerea rapidă a creierului în regimul de ”hibernare”.

Un somn fără iritanți externi – condițiile optime pentru un somn profund și, prin urmare, producerea de testosteron. Apropo, oamenii de știință spanioli au găsit recent o legătură între starea sistemului de reproducere și lenjeria de corp pentru bărbați. La acei bărbați, care dorm în lenjerie de corp liberă sau chiar cu partea inferioară a corpului goală, se observă îmbunătățiri în activitatea glandelor sexuale.

Ce faci, dacă suferi de insomnie?

Stresul, obiceiurile proaste, cofeina, sarcina excesivă asupra sistemului nervos, bolile ascunse și procesele inflamatorii, lipsa activității fizice pe parcursul zilei, un program de somn haotic – pot exista foarte multe motive pentru insomnie.

În cazul în care problemele de somn au un caracter cronic, este obligatoriu să mergi la un medic specialist pentru a trece o consultație și pentru a obține sfatul medicului. Nu-ți fă griji, se întâmplă cu noi toți.

Somn ușor și vise plăcute!

One Comment to “Un somn de calitate: cheia sănătății bărbaților”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *